Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να αποκαθαρθεί η ιστορία της Αντίστασης από το όνειδος»!

Συνέντευξη Τύπου του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνου, ο οποίος ζήτησε να  γίνει τη Δευτέρα η δίκη για την κατοχική δράση Γιαννόπουλου 

«Εκείνη την περίοδο όχι μόνον οι πραγματικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όσοι για τους οποίους υπήρχε η παραμικρή υποψία για συμμετοχή στην Αντίσταση, βρίσκονταν υπό διωγμό, είτε στις φυλακές, είτε διώκονταν και κρύβονταν», τονίζει ο Θ. Κατριβάνος
«Εκείνη την περίοδο όχι μόνον οι πραγματικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όσοι για τους οποίους υπήρχε η παραμικρή υποψία για συμμετοχή στην Αντίσταση, βρίσκονταν υπό διωγμό, είτε στις φυλακές, είτε διώκονταν και κρύβονταν», τονίζει ο Θ. Κατριβάνος
Με σκοπό να αποκαθαρθεί η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης από το φαινόμενο - όνειδος, «ένας άνθρωπος που ήταν ταγματασφαλίτης (σ.σ. εννοεί τον Ε. Γιαννόπουλο) να αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση στις αντιστασιακές εκδηλώσεις στο Γοργοπόταμο, στην Ακρόπολη και όπου αλλού», όπως είπε, ο υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Θ. Κατριβάνος, ζήτησε χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, να μην αναβληθεί η δίκη που γίνεται τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, ύστερα από μηνήσεις του Ε. Γιαννόπουλου για τα όσα αποκαλύφθηκαν για την κατοχική του δράση, «ότι ουδέποτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, αλλά, αντίθετα, υπηρέτησε στα περιβόητα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας».

Την απαίτηση αυτή πρόβαλε ο Θ. Κατριβάνος, καθώς από την πλευρά του Ε. Γιαννόπουλου, όπως είπε, ενδέχεται να ζητηθεί αναβολή, είτε από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης είτε μέσω της μη προσέλευσης κάποιων μαρτύρων κατηγορίας. «Κάθε δικονομική προσπάθεια να αναβληθεί η δίκη, προειδοποίησε ο Θ. Κατριβάνος, είναι φυγομαχία και δείχνει ποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του». Ενώ, απαντώντας σε διαδόσεις του Ε. Γιαννόπουλου πως, τάχα, ο ίδιος (ο Κατριβάνος) ζήτησε να συμβιβαστεί, ο Θ. Κατριβάνος τόνισε: «Τίποτα ψευδέστερον αυτού! Εγώ έχω και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος του Γιαννόπουλου και πάνε ακόμα παραπέρα»...

Οπως υπενθύμισε ο Θ. Κατριβάνος, «ο Β. Γιαννόπουλος με προκάλεσε με τις απαράδεκτες ύβρεις, αποκαλώντας με "νενέκο και απόγονο των Γερμανοτσολιάδων" και εγώ υποχρεώθηκα να του απαντήσω ότι εκείνος δεν έχει καμιά σχέση με την Εθνική Αντίσταση, ότι δεν ήτανε ούτε στο ΕΑΜ ούτε στον ΕΛΑΣ». Και πρόσθεσε ο Θ. Κατριβάνος: «Ο Β. Γιαννόπουλος, μέσα από συγκεκριμένα έγγραφα, ομολογεί ότι υπηρέτησε στα Τάγματα Ασφαλείας και ότι, απλώς, μετά τη συμφωνία του Λιβάνου, λέει, ότι προσεχώρησε στον ΕΛΑΣ όπου υπεχρεώθη να παραμείνει, λέει, και δεν έλαβε μέρος σε καμιά μάχη. Υποστηρίζει δηλαδή ο Β. Γιαννόπουλος, ότι πήγε στον ΕΛΑΣ, μετά το τέλος Μάη του '44, λίγο πριν την απελευθέρωση. Τότε, δηλαδή, που όσοι ταγματασφαλίτες και άλλοι γερμανόφιλοι, που είχαν λερώσει τη φωλιά τους, έσπευδαν να μπουν στις αντιστασιακές οργανώσεις για να γλιτώσουν την τιμωρία», εξήγησε.

Ακόμα, ο Θ. Κατριβάνος, αναφερόμενος στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά των γονιών του, αφού υπενθύμισε ότι, αντίθετα, προηγούμενα ο Ε. Γ. χαρακτήριζε «ήρωα τον πατέρα μου όπως και τον αντιστασιακό αδερφό μου», τόνισε: «Οταν εκείνος (ο Ε. Γ.) έπαιρνε το βαθμό του ανθυπασπιστή (από την κατοχική κυβέρνηση), οι Γερμανοί έκαιγαν το σπίτι και την περιουσία της οικογένειάς μας για να μας εκδικηθούν για την αντιστασιακή μας δράση».

Στη συνέχεια ο Θ. Κατριβάνος, αφού υπενθύμισε τα γεγονότα -και έδωσε και φωτοτυπίες από σχετικά έγγραφα και το παραποιημένο αντίγραφο Στρατολογικού Μητρώου του Ε. Γιαννόπουλου - που επιβεβαιώνουν όσα έχουν αποκαλυφθεί για την κατοχική δράση του υπουργού Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση και την ευνοϊκή μεταχείριση που απολάμβανε ο Ε. Γιαννόπουλος από το μετεμφυλιακό καθεστώς, είπε σχετικά: «Εκείνη την περίοδο όχι μόνον οι πραγματικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όσοι για τους οποίους υπήρχε η παραμικρή υποψία για συμμετοχή στην Αντίσταση, βρίσκονταν υπό διωγμό, είτε στις φυλακές, είτε διώκονταν και κρύβονταν. Ενώ στον Β. Γιαννόπουλο παραχωρήθηκε το κέντρο "ΟΠΤΑΣΙΑ", το αναψυκτήριο όπως το παρουσιάζει ο Β. Γιαννόπουλος, επήρε αναπηρική σύνταξη και γενικά τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης. Κι αυτό, όταν για να πάρεις και άδεια περίπτερου έπρεπε να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».

Σχετικά με το γεγονός ότι πολύ καθυστερημένα αποκαλύφθηκε η κατοχική δράση του Ε. Γιαννόπουλου, ο Θ. Κατριβάνος είπε ότι πολλοί που γνώριζαν για τη δράση του δίσταζαν να το αποκαλύψουν επειδή δεν ήθελαν να μπλέξουν. Διστάζουν γιατί φοβούνται τη γλώσσα του, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε πως ακόμα και στη δίκη, κάποιοι που του δήλωσαν ότι θα έρχονταν στο δικαστήριο για να τα πουν, τελικά «για το φόβο των Ιουδαίων, υπαναχώρησαν γιατί εδείλιασαν». Ομως, παρ' όλα αυτά, είναι αρκετοί από το ΠΑΣΟΚ που με βοήθησαν, δίνοντας στοιχεία για την κατοχική δράση του Γιαννόπουλου.

Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του, ο Θ. Κατριβάνος αναρωτήθηκε: «Πώς επιτρέπεται ένας υβριστής των πάντων να παραμένει στο υπουργείο. Πώς ο πρωθυπουργός, γιος του αγωνιστή της ΕΑ πατέρα του, το ανέχεται αυτό; Είναι ένα λυπηρό σημείο», διαπίστωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ