Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την κατάσταση

Κοντά στους εργαζόμενους στη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους και ενημερώνοντάς τους για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμουνιστών

«Μακάρι η επόμενη εκλογική μάχη να φέρει μεγάλα ρήγματα στο δικομματισμό. Το πιο μεγάλο ρήγμα όμως θα το προκαλέσει ο λαός, όταν θα συγκροτήσει το δικό του μέτωπο πάλης». Το μήνυμα αυτό μετέφερε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους εργαζόμενους στη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπου περιόδευσε επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους - οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή - να συντελέσουν στη συγκρότηση του μετώπου, τονίζοντας πως η «εργατική τάξη θα είναι η "καρδιά" του».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης περιοδείας της σε αρκετά τμήματα της μονάδας (ΑΗΣ, κοντρόλ, γραμματεία κλπ) η Αλέκα Παπαρήγα συνομίλησε με τους εργαζόμενους, τους ενημέρωσε για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, ενώ απάντησε στα δεκάδες ερωτήματα που της τέθηκαν και στους προβληματισμούς που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι. Προβληματισμοί που κυρίως αφορούσαν στο μέλλον της Επιχείρησης και των δικαιωμάτων τους, αφού οι ίδιοι δήλωναν και έδειχναν εξαιρετικά ανήσυχοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και αγανακτισμένοι για την κατάργηση του ασφαλιστικού, δηλαδή της ασφάλισης στον εργοδότη, που επήλθε μέσω της προδοτικής συμφωνίας, που η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) υπέγραψε με τον υπουργό Ανάπτυξης το περασμένο καλοκαίρι. Να σημειώσουμε ότι η κατάργηση του ασφαλιστικού ήταν ένα απαιτούμενο βήμα, μία βασική προϋπόθεση, στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, με δεδομένο ότι ο νέος ασφαλιστικός τους φορέας δε διαθέτει δραχμή για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πολλές φορές κατήγγειλαν την έλλειψη προσωπικού στην Επιχείρηση και την ταυτόχρονη αύξηση των εργολαβιών.


Αναφερόμενη στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τους εργαζόμενους την πεποίθηση πως «η απελευθέρωση θα συνοδευτεί από την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και γενικότερα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πιστεύουμε ότι όλα κρίνονται από τις κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις των εργαζομένων, αν δε βάλει ο λαός φραγμό στη Νέα Τάξη Πραγμάτων θα έρθουν πολύ χειρότερες μέρες». Απαντώντας σε ερωτήσεις εργαζομένων για τη θέση του ΚΚΕ για τη ΔΕΗ σημείωσε πως «αυτή είναι αμετακίνητη, η ΔΕΗ πρέπει να ανήκει στο λαό και οι εργαζόμενοι να ζουν και να αμείβονται με βάση την προσφορά τους και θα δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις, γι' αυτό συνενωθείτε, οργανωθείτε, συμβάλλετε στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου».

Η Αλέκα Παπαρήγα ορμώμενη από το θέμα του ασφαλιστικού των εργαζομένων στην Επιχείρηση και τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας τους, στηλίτευσε τη στάση των ηγεσιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων και σε συνδικαλιστικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Προειδοποίησε δε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάργηση συνολικότερα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και υπογράμμισε πως απαιτείται λαϊκός ξεσηκωμός για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά.


Αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που άδραξαν την ευκαιρία της παρουσίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χώρο για να ρωτήσουν για τις εκτιμήσεις του Κόμματος σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, αλλά και γενικότερα για το πώς το ΚΚΕ βλέπει τα πράγματα στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων σημαίνει βάσανα και αδιέξοδα για τους λαούς. Αποχαιρετάμε την εποχή που ζούσαμε με ασφάλεια στα Βαλκάνια. Στο Ελσίνκι θα παρθούν αποφάσεις οδυνηρές για τους λαούς. Σαν ΚΚΕ δεν είπαμε ποτέ και ούτε τώρα λέμε καμία υπερβολή και - αν θέλετε - απαιτητικά λέμε στην εργατική τάξη να βγάλει τα συμπεράσματά της επιτέλους. Για παράδειγμα η ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται για κανέναν άλλο λόγο, παρά γιατί είναι μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και σαν τέτοια το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο τη θέλει υπό τον έλεγχό του. Είναι πολιτικοί οι στόχοι και όχι απλά οικονομικοί. Και όταν ιδιωτικοποιείς έναν τομέα θα έχεις αφαίρεση κεκτημένων, ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες».

Αναφορικά με τη στάση των άλλων κομμάτων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε στους εργαζόμενους πως οι ευθύνες τους είναι τεράστιες γιατί δε σήκωσαν το ανάστημά τους, αντίθετα προσπάθησαν και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, λέγοντάς του ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις μέσα από διάλογο κ.ά. Απαντώντας δε σε ερώτηση εργαζόμενου για τις συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε με κόμματα που κάνουν κριτική στο ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση, αλλά μένουν εκεί, δεν προχωρούν. Που δεν αποκαλύπτουν την αιτία των δεινών και δεν έχουν διάθεση να συγκρουστούν μ' αυτή. Δε φτάνει αυτό. Με τον κόσμο τους ναι, να συμμαχήσουμε και με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων».

Απαντώντας σε άλλον εργαζόμενο, ο οποίος της έθεσε το ερώτημα αν το ΚΚΕ μπορεί στη Βουλή να παρέμβει για το πρόβλημα του ασφαλιστικού, με δεδομένες και τις φραστικές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους γύρω από τα αιτήματά τους, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εσείς θα λύσετε τα προβλήματά σας. Αξιοποιούμε όλα τα πεδία πάλης, η όποια μικρή νίκη είναι καλή, την κρατάμε, αλλά συνεχίζουμε. Δε σνομπάρουμε τις μικρές νίκες, αλλά δεν τις χρησιμοποιούμε για να αποπροσανατολίσουμε τον κόσμο. Η δύναμη είναι ο λαός, αυτό να το καταλάβετε, όχι οι βουλευτές. Μην εμπιστεύεστε τις όποιες φραστικές δεσμεύσεις, το ξαναείπα, όταν ιδιωτικοποιείς κάτι αυτόματα έρχονται και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους. Δε γίνεται να είσαι και με το κεφάλαιο και με το λαό. Ολο αυτό το διεθνές πλαίσιο που υπάρχει και η κυβέρνηση το στηρίζει, καθορίζει τις εξελίξεις και σε ό,τι έχει σχέση και με τη ΔΕΗ και καμία προφορική δέσμευση κανενός υπουργού δεν μπορεί να το αλλάξει».

Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληγε πάντα την τοποθέτησή της, σε όλους τους χώρους δουλιάς που βρέθηκε, δίνοντας στους εργαζόμενους την προοπτική και τη διέξοδο και «μεταγγίζοντάς» τους αισιοδοξία. Συγκεκριμένα, τόνιζε: «Λέμε αλήθεια όταν λέμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η κατάσταση μέσω της λαϊκής αντίστασης, μέσω της συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα συγκεντρώνει στις γραμμές του όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί και μπορούν να επιφέρουν αλλαγές σε όφελός τους».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε και τους διευθυντές τμημάτων, από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση της μονάδας, τα προβλήματά της, την προοπτική της... Να σημειωθεί ότι και οι διευθυντές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για τις συνέπειες που θα επιφέρει ο άκρατος ανταγωνισμός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ