Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κλεφτρόνια σε Ολυμπιακή «εκεχειρία»

Ηδιεύθυνση τότε, της Χωροφυλακής και οι άλλες αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να έρθουν σε συνεννόηση με το «συνδικάτο», όπως θα λέγαμε σήμερα, των πορτοφολάδων, των διαρρηκτών, των παπατζήδων και άλλων κακοποιών και να τους προτείνουν εκατέρωθεν... αναστολή δραστηριοτήτων και εκεχειρία.

Πότε, πού και γιατί έγιναν αυτά τα πρωτοφανέρωτα; Χρονολογία 1889: Συνέρχεται τότε στο Παρίσι διεθνές συνέδριο φυσικής αγωγής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γάλλος φίλαθλος Πιερ ντε Κουμπερντέν προτείνει την αναβίωση των Ολυμπιάδων, σε σύνδεση του αρχαίου πνεύματος με τη νεότερη πραγματικότητα στον αθλητικό και τον πολιτιστικό τομέα. Το 1894 σε νέο διεθνές συνέδριο στη Γαλλία, αποφασίζεται η ανασύσταση των Ολυμπιάδων, με διεθνή συμμετοχή. Και για λόγους υψηλής τιμής προς τη γενέτειρα των Ολυμπιάδων, ανατίθεται η πρώτη αναδιοργάνωσή τους στην Ελλάδα.

Το κράτος είναι ανοργάνωτο ακόμη και τα προβλήματα, οικονομικά, διοίκησης και οργάνωσης, ογκόλιθοι. Φαίνεται όμως ότι λειτούργησε το ελληνικό φιλότιμο, γιατί στα μέτρα των συνθηκών αυτών, η πρώτη εκείνη ιστορική Ολυμπιάδα, όπως αναφέρεται στη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια - Π. Δρανδάκη», σημείωσε λαμπρή επιτυχία.

Με το ίδιο όμως πνεύμα εξασφαλίστηκε και η ασφάλεια των Αγώνων, καθώς στο παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» οι μικροκακοποιοί ανταποκρίθηκαν με «μπέσα», φιλότιμο και «συνέπεια» στη σιωπηρή εκεχειρία των... δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Οπως αναφέρουν τα χρονικά της εποχής, ούτε ένα πορτοφόλι δε χάθηκε, ούτε διάρρηξη σημειώθηκε, ούτε κάποια άλλη αξιόποινη πράξη. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα ίδια εκείνα μικροκλεφτρόνια... επιτηρούσαν άλλους ζωηρότερους «συναδέλφους» τους για να μην παραβιάσουν τη συμφωνία, που άλλοι μεγαλόσχημοι σημερινοί απατεώνες θα είχαν κάνει διάτρητη, επωφελούμενοι και από συμβάσεις, αναθέσεις, εργολαβίες και τα «τούτοις παρόμοια», όπως και από τη συρροή επισκεπτών.

Τα ίδια χρονικά της εποχής, αναφέρουν χιουμοριστικά, ότι μετά τον τερματισμό των Αγώνων και τη λήξη της εκεχειρίας, το «συνδικάτο», υπερήφανο γιατί συνέβαλε στη στήριξη του εθνικού γοήτρου, ανέπτυξε - ελεύθερο πια από δεσμεύσεις - τις γνώριμές τους δραστηριότητες για να αναπληρώσει το ενδιάμεσο... κενό!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ