Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Βολεύει την κυβέρνηση και τους εργοδότες η ανεργία

Η ανεργία βολεύει και τους εργοδότες, αλλά και την κυβέρνηση γιατί οι άνεργοι είναι και ευάλωτοι, αλλά και ενδίδουν εύκολα, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, που έκανε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο βουλευτής είπε ότι τέτοιου είδους σοβαρά θέματα δεν μπορεί να εξαντλούνται με μία απλή παρουσίαση σε μία επιτροπή, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας είπε ότι διεκδικεί βραβείο γλωσσοπλασίας. Εάν το διαβάσει ένας άνεργος, τόνισε χαρακτηριστικά, θα πει ότι κάτι καλό γίνεται και μόνο κάποιος με πολιτική εμπειρία βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Χαρακτηριστικά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρεται ότι στη χώρα μας σημειώθηκε φαινομενική αύξηση της ανεργίας γιατί αυξήθηκε το εργατικό δυναμικό λόγω των γυναικών και των μεταναστών. Δε λέει λέξη για το κλείσιμο βιομηχανιών την ίδια στιγμή, που μόνο στην Πάτρα έκλεισε η «Πειραϊκή - Πατραϊκή» αφήνοντας 3.500 ανέργους και ο Λαδόπουλος με άλλους 800. Οι δε βιομήχανοι τσέπωσαν τα δάνεια, έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό και στη συνέχεια φόρτωσαν τα χρέη στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Αλλο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιλέγεται η εξατομίκευση, κάτι που σημαίνει απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης και συνακόλουθα τη δημιουργία εύπλαστου πολιτικού χυλού.

Ο Π. Κοσιώνης επισήμανε ότι επιλέγεται η «ευελιξία» του χρόνου εργασίας ως λύση, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι χτυπιέται το οχτάωρο, μειώνονται οι αμοιβές και δημιουργούνται οι «απασχολήσιμοι».

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εργοδότες αποκομίζουν τεράστια κέρδη και επιδοτούνται κανονικά από το κράτος, ενώ οι εργαζόμενοι είδαν να καθηλώνονται οι αμοιβές τους. Οσο για τους ανέργους από τους μακροχρόνια άνεργους μόνο το 1/4 επιδοτείται στο 50% του βασικού μισθού. Περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Οσο για τα περίφημα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης (δημόσια και ιδιωτικά) αυτά απέτυχαν και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα έγινε πρόγραμμα κατάρτισης στην κλωστοϋφαντουργία, κάτι που μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, αφού αυτά έγιναν την ίδια στιγμή που έκλεισε η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της περιοχής, η «Πειραϊκή - Πατραϊκή».

Η ανεργία, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα ούτε καν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ