Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Αγρυπνοι φρουροί κόντρα στο ΝΑΤΟ

Συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου κι έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Ενα μήνυμα διαφορετικό απ' αυτό, που εδώ και πολλές μέρες στέλνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στη χώρα μας. Εστειλαν το δικό τους φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα και έδωσαν την υπόσχεση ότι όσες μέρες τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα πατούν τον Μοριά οι κάτοικοί του δεν πρόκειται να τα αφήσουν σε ησυχία..

Χθες το απόγευμα, η περιοχή Καλό Νερό γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Νέους και νέες, που δε θέλουν να δουν τον τόπο τους να μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, αλλά και άλλους πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία, που πολέμησαν σ' αυτόν για να διώξουν τους επίδοξους κατακτητές του.

Από τις 6 το απόγευμα, λεωφορεία με κόσμο που έρχονταν απ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου έφταναν στο Καλό Νερό, χώρο προσυγκέντρωσης των διαδηλωτών. Μια περιοχή, που χθες θύμιζε στρατοκρατούμενη ζώνη, αφού σε πολλά σημεία είχαν στηθεί στρατόπεδα με ελληνικά στρατεύματα, τα οποία τις επόμενες μέρες θα εμπλακούν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Σ' ένα απ' αυτά τα στρατόπεδα, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας κατέβηκαν απ' τα λεωφορεία τους και με όλη τη δύναμη της φωνής τους φώναξαν προς τους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία».

Τα λεπτά περνούσαν και ο κόσμος άρχιζε να γίνεται ολοένα και περισσότερος. Η περιοχή Καλό Νερό πλημμύρισε από κόσμο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αυτοκίνητα και μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για την πόλη της Κυπαρισσίας. Πεντακόσια μέτρα πριν από την είσοδο της πόλης, τα λεωφορεία σταμάτησαν και οι άνθρωποι με ελληνικές και κόκκινες σημαίες στα χέρια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, γέμισαν το οδόστρωμα. Το πρώτο σύνθημα δεν άργησε να δονήσει την ατμόσφαιρα: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Οταν η πορεία συγκροτήθηκε, στην κεφαλή της στάθηκαν νέοι άνθρωποι, πιασμένοι αλυσίδα και στα πρόσωπά τους μπορούσε κανείς να διακρίνει την οργή και, συγχρόνως, το πάθος τους.

Μπαίνοντας η πορεία μέσα στην πόλη, οι κάτοικοί της άρχισαν να βγαίνουν στα μπαλκόνια και κάποιοι άλλοι κοντοστάθηκαν στα πεζοδρόμια, κοιτώντας τους διαδηλωτές. Κι αυτοί σαν μια αυθόρμητη απάντηση φώναξαν: «Εφτασαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έφτασε κι η σειρά μας». Λίγα μέτρα πιο κάτω, οι διαδηλωτές, χτυπώντας τα πόδια τους στο οδόστρωμα, φώναξαν το σύνθημα: «Ζει, ζει ο Μπελογιάννης ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί», αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής σε τρεις ήρωες - θύματα του ιμπεριαλισμού, που τυχαίνει να είναι από την Πελοπόννησο. Μπαίνοντας η πορεία στην κεντρική πλατεία, το σύνθημα «Κλίντον, Σημίτη ακούστε το καλά, ετούτος ο λαός ποτέ δεν προσκυνά», απέδειξε τη διάθεση όλων των πολιτών να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους υπηρέτες του. Στην πλατεία διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από μαζικούς φορείς της περιοχής. Στη χθεσινή κινητοποίηση, παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων της Πελοποννήσου, της ΠΕΑΕΑ, Εργατικών Σωματείων και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Δημήτρης Καλτσώνης ανέβηκε στο βήμα (σ.σ. αποσπάσματα σε διπλανή στήλη). Μετά το τέλος της ομιλίας του, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Γ. Τσέρτου από τη Λακωνία. Στην πλατεία ακολούθησε τρελό γλέντι και χορός μέχρι αργά το βράδυ. Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση των φιλειρηνιστών ότι κάθε μέρα από δω και πέρα θα δίνουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών», όπου οι ΝΑΤΟικοί κι αν βρίσκονται. Απόδειξη πως μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε, αμέσως μετά το γλέντι, στο κιόσκι του Καλού Νερού, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή το πρωί, οπότε και θα γίνει νέο συλλαλητήριο, με το οποίο θα κλιμακωθεί το 4ήμερο των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ