Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Απορριμματοφόρο έλιωσε 13χρονο
  • Ο μικρός Τσιγγάνος μαζί με συνομηλίκους του προσπαθούσαν να βρουν χρήσιμα αντικείμενα ανάμεσα στα σκουπίδια
  • Λίγο πριν το θάνατο του μικρού παιδιού, είχε αποχωρήσει απ' τις εγκαταστάσεις του ΕΣΔΚΝΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Καϊσαρλής, που δεσμεύτηκε για την απομάκρυνση των ρακοσυλλεκτών

Οι Τσιγγάνοι στον καταυλισμό του Ασπροπύργου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες
Οι Τσιγγάνοι στον καταυλισμό του Ασπροπύργου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες
Δύο μέρες μετά το «προφητικό» δημοσίευμα του «Ρ» για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή των Ανω Λιοσίων και την προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, τα γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο την κυβερνητική αδιαφορία για το πρόβλημα που συνιστά η παρουσία ρακοσυλλεκτών στο χώρο της χωματερής.

Στο δημοσίευμα σημειώναμε ότι υπάρχει κίνδυνος να πληρώσουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή την προσπάθειά τους να βρουν κάποια χρήσιμα αντικείμενα μέσα στα σκουπίδια. Δυστυχώς, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι, ένα παιδάκι παρασύρθηκε χθες, από απορριμματοφόρο και σκοτώθηκε την ώρα που έψαχνε τα σκουπίδια μαζί με άλλα παιδιά. Η απομάκρυνση των ρακοσυλλεκτών είναι παλιό αίτημα των εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση απορριμμάτων, και έχει αποτελέσει αντικείμενο κυβερνητικών συσκέψεων στην περιοχή. Τις υποσχέσεις τους, όμως, για άμεση αστυνόμευση της χωματερής δεν τις έχουν υλοποιήσει στο ελάχιστο.

Θύμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης υπήρξε αυτή τη φορά ο δεκατριάχρονος Τσιγγάνος, Αζίζη Εντυ του Μεμέτ, αλβανικής καταγωγής που κατοικούσε σε καταυλισμό Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο. Το παιδί, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, καταπλακώθηκε από το όχημα, όταν ο 28χρονος οδηγός του Γιάννης Ρουσσάκης επιχειρούσε να ξεφορτώσει τα σκουπίδια σε απόσταση 200 περίπου μέτρων μετά τη χωματερή στη θέση Τζαβαρδέλα. Ο οδηγός κατέθεσε ότι δεν αντιλήφθηκε τίποτα, ενώ ο πατέρας του παιδιού, όταν αναζητήθηκε από την αστυνομία, είπε ότι εν γνώσει του το παιδί πήγαινε καθημερινά στη χωματερή και μάζευε χαρτιά ή αλουμινόκουτα, τα οποία διοχέτευαν στην ανακύκλωση.

Αυτό το παιχνίδι ζωής και θανάτου παίζεται καθημερινά στη χωματερή των Ανω Λιοσίων
Αυτό το παιχνίδι ζωής και θανάτου παίζεται καθημερινά στη χωματερή των Ανω Λιοσίων
Ο θάνατος του παιδιού αναδεικνύει δύο διαστάσεις του ζητήματος: Πρώτον, την ανυπαρξία της αστυνομίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και, δεύτερον, την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι εκείνο που προέχει είναι η άμεση περιφρούρηση του χώρου, αλλά το μέτρο αυτό δε λύνει το πρόβλημα από μόνο του. Υπάρχει ανάγκη, όχι μόνο να απομακρυνθούν οι καταυλισμοί των ρακοσυλλεκτών - που επιβιώνουν με αυτόν τον τρόπο - από το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά να ληφθούν άμεσα μέτρα τουλάχιστον για την προστασία της υγείας τους και τη βελτίωση των συνθηκών επιβίωσής τους (οι όροι διαβίωση και ποιότητα ζωής είναι πολυτέλεια γι' αυτούς τους ανθρώπους).

Η τραγική ειρωνεία της χτεσινής μέρας είναι ότι λίγο πριν το θάνατο του παιδιού είχε αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του ΕΣΔΚΝΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Καϊσαρλής, που δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Τετάρτη θα ληφθούν αποφάσεις, τόσο για την απομάκρυνση των ρακοσυλλεκτών, όσο και για το σφράγισμα των ανεξέλεγκτων ιδιωτικών χωματερών. Ακόμα ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη χωροθέτησης χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, αφού ο σημερινός σε τρία περίπου χρόνια δε θα είναι ικανός να υποδεχτεί επιπλέον απορρίμματα. Οι εργαζόμενοι, ακούγοντας τις δεσμεύσεις του υφυπουργού, ανέστειλαν την 48ωρη αποχή εργασίας που είχαν εξαγγείλει για χτες και σήμερα. Ομως, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό, υπογράμμισαν ότι πρέπει να ληφθούν ριζικές αποφάσεις και όχι προσωρινές λύσεις, διαφορετικά θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση της κινητοποιήσεις τους.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την Τετάρτη δε θα σκοτωθεί άλλος ρακοσυλλέκτης από τον καταυλισμό των Τσιγγάνων, που είναι αναγκασμένοι να ζουν κατ' αυτόν τον τρόπο, αφού το κράτος και οι επιμέρους μηχανισμοί του αρέσκονται στο να προφυλακίζουν κάποιον που έκλεψε 1.300 δραχμές, αλλά δεν κάνουν τίποτα για ένα παιδάκι που έπρεπε να βρίσκεται στο σχολείο την ώρα που το χτύπαγε το απορριμματοφόρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαιωνίζεται το αδιέξοδο(2004-04-22 00:00:00.0)
Η κυβερνητική ολιγωρία προκάλεσε την κατολίσθηση(2003-03-12 00:00:00.0)
Κορεσμένη η χωματερή στα Α. Λιόσια(2002-12-13 00:00:00.0)
Ατρόμητοι μεροκαματιάρηδες(2000-06-11 00:00:00.0)
Κι όμως μετατρέπεται σε πάρκο(1997-05-21 00:00:00.0)
Ανοιξε η χωματερή(1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ