Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το πλήρες ξεπούλημα του ΟΤΕ προωθεί η κυβέρνηση

Μείωση του προσωπικού προανήγγειλε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού

Τη θύελλα της πλήρους ιδιωτικοποίησης που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά του ΟΤΕ τους επόμενους μήνες, περιέγραψε προχτές βράδυ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Ν. Μανασής, νέος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού. Στην ουσία - διά στόματος Ν. Μανασή, με παρούσα την πολιτική ηγεσία του ΥΜΕ, σκιαγραφήθηκαν οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον ΟΤΕ, τους οποίους η κυβέρνηση προς το παρόν τουλάχιστον, αφήνει άλλους να τους διατυπώνουν.

Η τακτική αυτή «του κρύου - ζεστού» και «του λέω - ξελέω» που ακολούθησε προεκλογικά, επαναλήφθηκε και χτες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις του Ν. Μανασή, ισχυρίστηκε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών στις δημόσιες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί σε μια άλλη στιγμή».

Τα κυριότερα σημεία των «προσωπικών απόψεων» του διευθύνοντα συμβούλου όπως διατυπώθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας της Βουλής, είναι τα εξής: Το δημόσιο πρέπει να κατέχει ποσοστό μικρότερο του 51% των μετοχών του ΟΤΕ. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση του προσωπικού του, όχι κατ' ανάγκη με απολύσεις, ενώ θεωρείται ότι ο μέσος όρος ηλικίας του είναι μεγάλος (48 ετών). Οι προσλήψεις δεν πρέπει να γίνονται με τους κανονισμούς του ΑΣΕΠ αλλά με τον τρόπο που οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία κάνει τις προσλήψεις της. Θα συνεχιστεί η πολιτική διείσδυσης και επέκτασης του Οργανισμού στις αγορές των Βαλκανίων, αν και δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα. Θα κλείσουν θυγατρικές αλλά και θα δημιουργηθούν νέες, οι οποίες θα οδηγηθούν στο Χρηματιστήριο με πρώτη την ΚΟΣΜΟΤΕ. Το σημερινό διοικητικό σχήμα της επιχείρησης χαρακτηρίζεται «απολίθωμα του παρελθόντος» και πρέπει ν' αλλάξει σύμφωνα με τις ανάγκες του ομίλου.

Γίνεται φανερό ότι οι παραπάνω θέσεις δεν προσθέτουν τίποτα καινούριο από τις απόψεις, που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει κυβερνητικά στελέχη, με τελευταίο, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην οποία ανακοινώθηκε και η τοποθέτηση του νέου διευθύνοντα συμβούλου. Αλλωστε η κυβέρνηση επιλέγει εκείνα τα πρόσωπα, που θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές της, και τα στελέχη αυτά που αποδέχονται αυτές τις θέσεις, είναι φανερό ότι συμφωνούν με την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της παράδοσης των τηλεπικοινωνιών στις πολυεθνικές και στο ντόπιο κεφάλαιο.

Γι' αυτό στην επιτροπή της Βουλής στην οποία δεν εξετάζεται η πολιτική που θ' ασκηθεί στη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, αλλά το βιογραφικό του διορισμένου από την κυβέρνηση στελέχους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κατά πάγια θέση ψηφίζουν λευκό. Το ΚΚΕ αντιτίθεται σθεναρά στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται στον ΟΤΕ και η αντίθεση αυτή δεν μπορεί να μετατραπεί σε διένεξη γύρω από πρόσωπα, που όπως έχει δείξει και η ιστορία του Οργανισμού εναλλάσσονται σαν πουκάμισα του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ