Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Επείγει η ... εφημερία

Χτεσινή εικόνα αναμονής στο ακτινολογικό εργαστήριο του «Ασκληπιείου», του οποίου η υποδομή είναι πεπαλαιωμένη
Χτεσινή εικόνα αναμονής στο ακτινολογικό εργαστήριο του «Ασκληπιείου», του οποίου η υποδομή είναι πεπαλαιωμένη
Η απορύθμιση των νοσοκομείων - κυρίως λόγω των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών - καθώς και η ανάγκη λειτουργικής διασύνδεσης των νοσοκομείων στα πλαίσια των συγκροτημάτων, αναδεικνύονται με έμφαση απ' τα υπομνήματα των γιατρών του «Ασκληπιείου» και του « Θριάσιου» προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Κοινός παρονομαστής των υπομνημάτων είναι η ένταξη του Θριάσιου νοσοκομείου στην εφημερία. «Ενώ παρουσιάζεται τεχνητά η εικόνα της ολοκληρωμένης λειτουργίας, δεν εφημερεύει. Η μόνιμη θέση της ιατρικής υπηρεσίας είναι η ένταξη του νοσοκομείου στο σύστημα εφημεριών του 4ου Συγκροτήματος» επισημαίνουν στο υπόμνημά τους η Επιστημονική Επιτροπή, η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και ο εκπρόσωπος της Ιατρικής Υπηρεσίας στο ΔΣ του «Θριάσιου».

«Το "Θριάσιο" πρέπει να μπει άμεσα στην εφημερία γιατί είναι αδιανόητο κάθε τρίτη μέρα που το "Ασκληπιείο" αναλαμβάνει τη γενική εφημερία του Πειραιά (σ.σ. 4ο συγκρότημα) να μεταφέρονται ασθενείς με επείγοντα προβλήματα από την Ελευσίνα στη Βούλα λαμβανομένων υπόψη και των συγκοινωνιακών συνθηκών» τονίζει στο υπόμνημά της η Νοσοκομειακή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Ασκληπιείου.

Οι γιατροί επικεντρώνουν στο επείγον περιστατικό - δηλαδή την ώρα της ανάγκης. Ακόμα όμως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα δυο νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω ανεπάρκειας χώρου.

Το ΤΕΠ του Ασκληπιείου, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, παρά τους ανεπαρκείς χώρους, χρησιμοποιείται και για «άλλες λειτουργίες μακριά απ' τις ανάγκες του επείγοντος». Ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΤΕΠ είναι μικρός και οι τραυματιοφορείς, όσο κι αν βασανίζονται, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Σε ένα ενιαίο χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων, οι παθολογικές ειδικότητες (παθολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά.) υποδέχονται τα επείγοντα περιστατικά σε πέντε εξεταστικά κρεβάτια, ενώ σε τέσσερα εξεταστικά κρεβάτια υποδέχονται τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά όλες σχεδόν οι χειρουργικές ειδικότητες.

Οι γιατροί του Ασκληπιείου επισημαίνουν και τα εξής:

  • Δε λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), παρά το ότι υπάρχει έτοιμος νοσηλευτικός χώρος πλησίον της ΜΕΘ και ενώ οι γιατροί της ΜΕΘ δέχονται να επιφορτιστούν με τη φροντίδα των ασθενών της ΜΑΦ.
  • Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι δραματικές, ενώ μεγάλος αριθμός νοσηλευτριών απασχολούνται σε άλλα καθήκοντα εκτός της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
  • Η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί μόνο σε μια βάρδια παρά την άριστη τεχνολογική υποδομή της, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Αναγκαία είναι η άμεση εύρεση χώρων για την ανάπτυξη των εργαστηρίων, η λειτουργία των νέων χειρουργείων του νοσοκομείου που είναι έτοιμα από τριετίας.

Οι γιατροί του «Θριάσιου» ζητούν την προσαρμογή του οργανισμού του νοσοκομείου στις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες του, την ολοκλήρωση της λειτουργίας όλων των ιατρικών τμημάτων, και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, ώστε να παίξουν ουσιαστικά το ρόλο τους στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τα ίδια αιτήματα έχουν και οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» που ήδη άρχισαν κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ