Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι χρόνιες ελλείψεις υποβαθμίζουν την υγεία

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης

Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης.

Ο βουλευτής παρέθεσε στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία σε 34 νοσοκομεία από τις 21.390 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 14.032, ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 25.000 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 12.000 είναι νοσηλευτικού προσωπικού.

Η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας, ελλείψεις που κυρίως επικεντρώνονται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσπάθησε όμως να μειώσει το συνολικό αριθμό των ελλείψεων, λέγοντας ότι τα στοιχεία αναφέρουν και οργανικές θέσεις τμημάτων νοσοκομείων που δε λειτουργούν.

Παραδέχτηκε ότι η ανάκληση των αποσπάσεων του νοσηλευτικού προσωπικού δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά είπε ότι αποτελεί δείγμα ενός στόχου που έχει θέσει το υπουργείο για την ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού.

Η Χρ. Σπυράκη ανακοίνωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δοθεί 10.000 νέες θέσεις στα νοσοκομεία και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί 530 θέσεις σε ιατρικό προσωπικό και 2.300 σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Με μια αναφορά σε ένα προσωπικό βίωμα, σχολίασε την απάντηση της υφυπουργού ο Π. Κοσιώνης. Είπε χαρακτηριστικά:

«Ελειψα από τη Βουλή επτά χρόνια και τώρα που ξαναήρθα μου κάνει εντύπωση γιατί ακούω τον ίδιο τρόπο απάντησης που άκουγα και πριν επτά χρόνια. Εχεις την αίσθηση ότι πατάς ένα μαγνητόφωνο και ακούς τα ίδια. Μία Επίκαιρη Ερώτηση του 1997 ή άλλη του 1998 απαντιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Οι ελλείψεις, συνέχισε, υπάρχουν και δημιουργούν πολύ μεγάλες παρενέργειες προς το χρήστη των υπηρεσιών των νοσοκομείων, που αρχίζει να αμφιβάλει για το δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχει γίνει μανούλα στη δυσφήμηση του δημόσιου τομέα λόγω των ελλείψεων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που πραγματικά σώζει ζωές. Κατήγγειλε δε ότι δυσφημείται ο δημόσιος τομέας για να γίνει επέμβαση με τον τρόπο των ιδιωτικοποιήσεων και ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα νοσοκομείου που επισκέφθηκε, όπου το προσωπικό καθαριότητας ήταν ιδιωτικής εταιρίας και υπήρχε ένας «γκιουλέκας» που συμπεριφερόταν με φεουδαρχικό τρόπο απέναντι στις εργαζόμενες, που ούτε ασφάλιση έχουν και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Καταλήγοντας σχολίασε τη ρήση του υπουργού Υγείας περί της ύπαρξης «πιράνχας» στο χώρο της υγείας και τόνισε: «Εκανε κάποια εντύπωση αυτό με τα πιράνχας. Είναι φοβερά αυτά τα πιράνχας, ιδίως όταν κατατρώγουν τις σάρκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά στο κάτω - κάτω της γραφής τα πιράνχας αφήνουν και το σκελετό, ενώ τα σκυλόψαρα δεν αφήνουν ούτε το σκελετό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ