Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Ελκυστικός» στις κερδοσκοπικές ορέξεις

Αναβλήθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η ψήφιση ή μη του ξεπουλήματος, ουσιαστικά, του δήμου σε επιχειρηματικό  όμιλο. Με στοιχεία η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», Β. Νικολαΐδου, κατήγγειλε τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος, παράνομα, με τον όμιλο

Αποκαλυπτική, τόσο των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον που επιφυλάσσει στην πόλη και τους κατοίκους της, όσο και των αντιδημοκρατικών μεθόδων που επιλέγει για να περάσει τα σχέδιά της, ήταν η προχτεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, με θέμα την παραχώρηση ουσιαστικά της διοίκησης του δήμου στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Οικονομικού Σκοπού, με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης».

Για δεύτερη φορά, μέσα σε μία βδομάδα, η διοίκηση του δήμου έφερε προς συζήτηση στο Σώμα την έγκριση της συμμετοχής του στον παραπάνω όμιλο, για να δηλώσει στην ίδια συνεδρίαση πως η ψήφισή του ή μη αναβάλλεται μέχρι να συνταχθεί ολοκληρωμένη εισήγηση και να διερευνηθούν οι νομικές και άλλες διαστάσεις μιας τέτοιας ανάθεσης. Πίσω όμως από αυτή την τακτική, βρίσκεται ο στόχος της Δημοτικής Αρχής να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των δημοτικών συμβούλων, αφού για να «περάσουν» τα σχέδιά της, απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος.

Αλλωστε - όπως αποκάλυψε με συγκεκριμένα στοιχεία η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», Βέρα Νικολαΐδου - η Δημοτική Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει τη συμμετοχή της στον εν λόγω όμιλο και μάλιστα παράνομα και παράτυπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο Δήμος Νίκαιας φέρεται ως ιδρυτικό μέλος του ομίλου και εκπροσωπείται από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Λ. Τουμαζάτο. Ολα αυτά χωρίς να έχει ενημερωθεί και να έχει συμπράξει το αρμόδιο όργανο -δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, η υπογραφή του Λ. Τουμαζάτου - ο οποίος εμφανίζεται και σαν εκπρόσωπος της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, που επίσης δεν έχε πάρει σχετική απόφαση - υπάρχει στη σύμβαση ανάμεσα στο δήμο και τον επιχειρηματικό αυτό όμιλο, σύμφωνα με την οποία περνά στα χέρια του τελευταίου η πληθώρα των δημοτικών αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων: Δηλαδή, από την ανάθεση μελετών και εκπόνηση έργων, τη διαχείριση τομέων, όπως υγεία, παιδεία, μέχρι και την εκπροσώπηση του δήμου ενώπιον κρατικών και δικαστικών αρχών!

Το επιχείρημα του δημάρχου Β. Τράπαλη για την «αναγκαιότητα» μιας τέτοιας επιλογής, ήταν πως ο όμιλος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες για έργα που προέκυψαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα, καθώς έχει καλύτερη πρόσβαση σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα, όπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη είναι κατά κάποιο τρόπο «ευκαιρία για τον δήμο», ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για επενδυτικές δραστηριότητες... Και για να μην στραφεί ο όμιλος σε άλλες πιο ελκυστικές περιοχές, ο δήμος αποφάσισε να λειτουργήσει με μυστικότητα (!) - που παραδέχτηκε ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα, βέβαια, παραδέχεται πως ο δήμος παραχωρείται άνευ όρων στις κερδοσκοπικές ορέξεις του επιχειρηματικού ομίλου, στόχος του οποίου είναι - όπως καταγράφεται καθαρά στη σύμβαση - η εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Γι' αυτό και πριν από κάθε έργο, προβλέπεται ο προσδιορισμός του ύψους των ανταποδοτικών τελών που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.

Η «ρόδινη» εξέλιξη που θέλησε να παρουσιάσει ο δήμαρχος (έκανε λόγο για ανάπλαση της περιοχής), ακυρώθηκε από την πληθώρα ερωτημάτων των συμβούλων, που βέβαια έμειναν αναπάντητα. Χαρακτηριστικά, η Β. Νικολαΐδου ζήτησε από τον δήμαρχο να δώσει, ανάμεσα σε άλλα, εξηγήσεις, «με ποια απόφαση ο Δήμος Νίκαιας φέρεται ως ιδρυτικό μέλος του ομίλου. Με ποια απόφαση ο δήμος επιχειρεί να βρει πελάτες για τον όμιλο, όπως το Χαϊδάρι. Ποιος δίνει το δικαίωμα στους φωστήρες του ομίλου να δηλώνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει έργα και να διαχειριστεί σωστά δημόσιο χρήμα. Αν έχει ανοίξει βιβλία ο όμιλος».

Η ίδια κατήγγειλε τον δήμαρχο πως κοροϊδεύει το Σώμα, αφού συγκαλεί συζήτηση για το θέμα, χωρίς καν να μοιραστούν τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν. Διαμήνυσε πως η παράταξη, μαζί με τους κατοίκους, θα παλέψει να μην περάσουν αυτά τα σχέδια που ξεπουλούν το δήμο, χαρίζουν δημόσιο χρήμα σε ιδιώτες, διαλύουν τις δημοτικές υπηρεσίες, οδηγούν στην ανασφάλεια τους εργαζόμενους. Τέλος, η Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε πως «κρίνεται το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και κάλεσε τον δήμαρχο να αποσύρει το θέμα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Β. Κίτσος, από την άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης, ο οποίος αφού άκουσε τα στοιχεία που κατέθεσε η Β. Νικολαΐδου, σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά και το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει άγνοια. Ο ίδιος είπε πως «η συμμετοχή μας σε αυτόν τον όμιλο σημαίνει ότι παραχωρούμε όλα μας τα δικαιώματα ως θεσμοθετημένο όργανο και δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».

Η απάντηση του Β. Τράπαλη σε όλα αυτά ήταν πως «όλα διερευνούνται» και ζήτησε ουσιαστικά τη συναίνεση του Σώματος στη μυστικότητα των ενεργειών του, γιατί - όπως είπε - με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε για την κατασκευή στην περιοχή του σπιτιού της Αρσης Βαρών, που είναι ένα μεγάλο επίτευγμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ