Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Πανθομολογούμενη η προσφορά του ΚΚΕ στο λαό και τον τόπο

Οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ
Ο Ηλ. Νικολόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ
Τους χαιρετισμούς των κομμάτων τους και τις ευχές τους, για καλή επιτυχία στις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μετέφεραν στο σώμα οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΔΗΚΚΙ, που παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την έναρξη των εργασιών του. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, εξήρε τη συνεισφορά του ΚΚΕ στην «αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας» στην Ελλάδα και την «υποδειγματική του συνέπεια». Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μίλησε για τη «μακρά αγωνιστική του ιστορία» και τη συμβολή του στη «διαμόρφωση της πολιτικής ζωής του τόπου», ενώ ο Ηλ. Νικολόπουλος, από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, ανανέωσε το ραντεβού «στους νέους αγώνες αντίστασης και προοπτικής που έρχονται».

Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα των χαιρετισμών τους:

Ο Β. Μεϊμαράκης

Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στο Συνέδριο, ευχήθηκε οι εργασίες του να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία και μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αυξημένη ευθύνη και υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο για την όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική εκπροσώπηση και την παραγωγή πολιτικών που προάγουν την κοινωνική εξέλιξη. Σημείωσε τη σημασία της δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας τους, με την ανασυγκρότηση και αναπροσαρμογή της πολιτικής, που ακολουθούν μέσα από τον εσωκομματικό, αλλά και τον ευρύ, συνεχή διάλογο με την κοινωνία. Μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, που στηρίζονται στις καταστατικές τους αρχές, αλλά ακόμη και μέσα από τη δημιουργική σύγκρουση.

Ο Β. Μεϊμαράκης εξήρε το ρόλο των συνεδρίων των κομμάτων, καθώς αποτελούν κορύφωση της δημοκρατικής λειτουργίας τους, επιβεβαιώνουν τη δημοκρατική υπόσταση και οργάνωση, διασφαλίζουν την εξέλιξη, αλλά και τη μετεξέλιξή τους, ενώ οι αποφάσεις τους αποτελούν προϊόν άμεσης δημοκρατίας.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζοντας εξέφρασε την πεποίθηση του κόμματός του ότι «όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι χρήσιμοι σε ένα πλουραλιστικό δημοκρατικό πολίτευμα. Ολοι έχουμε κάτι να πούμε, κάτι να προσθέσουμε, κάτι να προσφέρουμε σ' αυτόν τον τόπο. Ολων οι απόψεις πρέπει να ακούγονται στη Βουλή και την κοινωνία. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή όλων των κομμάτων στην πολιτική σταθερότητα του τόπου και, βεβαίως, την προσφορά της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΚΚΕ».

Μιλώντας ειδικότερα για το ΚΚΕ σημείωσε πως «στήριξε και στηρίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Και όσο και αν διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές απόψεις που εκφράζει το ΚΚΕ, την ένταση ή τον τρόπο με τον οποίο πολλές φορές εκφράζονται αυτές, όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αποτελούν υπόδειγμα συνέπειας».

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

«Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί τιμή για μένα να χαιρετίζω εκ μέρους του Κινήματός μας το 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του πολιτικού κόμματος με τη μακρά αγωνιστική ιστορία, με την τόσο σημαντική προσφορά στον τόπο και το λαό», με τα λόγια άρχισε το χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε:

«Το μήνυμα που κομίζω σήμερα στο Συνέδριο δεν είναι να αλλάξετε ούτε τις αντιλήψεις ούτε τις ιδέες σας, τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα. Γνωρίζουμε τις διαφωνίες σας σε μια σειρά ζητήματα, γνωρίζουμε την πάλη που κάνετε μέσα στο λαϊκό κίνημα με βάση τις ιδέες σας. Κομίζω στο Συνέδριό σας το μήνυμα του διαλόγου. Ο διάλογος είναι το μέσο για να συνυπάρχουμε στο ίδιο πολιτικό σύστημα. Ωστόσο ο διάλογος έχει ουσιαστικό νόημα όταν οι πλευρές που συζητούν έχουν συγκροτημένες απόψεις και το σθένος να τις εκφράζουν. Και το ΚΚΕ είναι η παράταξη που έχει στην πράξη αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως διαθέτει συγκεκριμένη άποψη για τα πράγματα, και έχει το θάρρος να την προβάλλει και να την υποστηρίζει, ακόμη και όταν όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ακολουθεί διαφορετικές επιλογές.

Το Προεδρείο του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της τήρησης από το Σώμα ενός λεπτού σιγής, για τους συντρόφους μας που «έφυγαν» από το 16ο Συνέδριο μέχρι σήμερα
Το Προεδρείο του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της τήρησης από το Σώμα ενός λεπτού σιγής, για τους συντρόφους μας που «έφυγαν» από το 16ο Συνέδριο μέχρι σήμερα
Βαθιά μου πεποίθηση είναι πως η πολιτική δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την αντιπαράθεση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πολιτική είναι, αντίθετα, η άνευρη και κατ' επίφαση συναίνεση που προκύπτει από την έλλειψη πολιτικού οράματος, από το συμβιβασμό και την απλή διαχείριση των πρωτοβουλιών.

Με απόλυτο σεβασμό στις θέσεις και στις απόψεις σας λοιπόν, με απόλυτη επίγνωση της απόστασης που χωρίζει τη δική μας θεώρηση από τη δική σας, αλλά και με απόλυτη αναγνώριση της σημασίας και της βαρύτητας που έχει η παρουσία σας στην πολιτική ζωή της χώρας, σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου, και σας εύχομαι καλή δουλιά στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος

Τις ειλικρινείς ευχές της ΔΕ του ΔΗΚΚΙ για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου μετέφερε ο Ηλ. Νικολόπουλος. Αναφερόμενος στην εποχή που διανύουμε, τόνισε πως πρόκειται για «εποχή πρωτοφανούς επιθετικότητας, σε βάρος των λαών, από το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, οι οποίες οξύνονται, τα τρία διεθνή οικονομικά - γεωπολιτικά κέντρα (ΗΠΑ - ΕΕ - Ιαπωνία) συνασπίζονται με στόχο την κατάργηση κάθε στοιχείου εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατικής υπόστασης στις χώρες της περιφέρειας».

«Το νεοκαπιταλιστικό σύστημα - υπογράμμισε - εκτός από την κατάργηση των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε όφελος του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, κατάργηση του έθνους - κράτους στην περιφέρεια, με τελικό σκοπό την πολτοποίηση και τον αφανισμό των κατακτήσεων και των παραδόσεων των λαϊκών κινημάτων. Πιστεύουμε πως στη σημερινή διεθνή και εσωτερική συγκυρία, ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και ο αγώνας για τη δημοκρατία, είναι απόλυτα ταυτισμένοι και συμπυκνώνονται στον αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης και του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΔΗΚΚΙ για «συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, όλων όσων έμπρακτα ανταγωνίζονται το νεοκαπιταλιστικό σύστημα, ανεξάρτητα από διαφορές στην πολιτική τους στρατηγική», ενώ κατήγγειλε πως το κόμμα του «βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης του νεοφιλελεύθερου - νεοταξικού συστήματος. Οδηγήθηκε σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία εκλογικής ήττας, και στη συνέχεια σε μια πραξικοπηματική επιχείρηση διάλυσής του». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «παρά τον καθοδηγούμενο αποκλεισμό του από τα μεγάλα ΜΜΕ και τη λυσσαλέα προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του, το ΔΗΚΚΙ συσπειρώνεται και αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα μελετήσουμε και τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου σας, οι οποίες, πιστεύουμε πως θα δώσουν μια νέα ώθηση στο προοδευτικό κίνημα της χώρας μας. Με τις καλύτερες ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου σας, ανανεώνουμε το ραντεβού μας στους νέους αγώνες αντίστασης και προοπτικής που έρχονται, ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε μέσω του Συνεδρίου σας την ενίσχυση του αγώνα για αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και στη νέα τάξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ