Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βίος και πολιτεία του Βαβύλη

Πολύς λόγος γίνεται για το ρόλο του Απόστολου Βαβύλη σε μια σειρά κρίσιμες για την Εκκλησία και όχι μόνον υποθέσεις, που τώρα βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο νέας εξέτασης.

Χτες η εφημερίδα «Απογευματινή» παραθέτει ολόκληρη την κατάθεση του Απόστολου Βαβύλη στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ. Δόθηκε στις 7 Φλεβάρη 2004, ενώ τρεις μέρες μετά κατέθεσε ένορκη βεβαίωση σε συμβολαιογράφο της Αθήνας, με την οποία βεβαιώνει τα γεγονότα.

Σε αυτήν αναφέρει πως συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον τωρινό πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο (σ.σ. τότε υποψήφιο) στις 4-5 Γενάρη 2001 στο γραφείο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. «Συνεστήθην στον κ. Ειρηναίο, προκειμένου να μεταβώ στην Ιερουσαλήμ και να τον βοηθήσω όπως μπορούσα στον προγραμματισμό, την οργάνωση, τη διοίκηση και όλες τις ενέργειες της προεκλογικής του καμπάνιας», υποστηρίζει. Ισχυρίζεται δε ότι διαθέτει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδείχνουν αυτήν τη συνεργασία.

Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι «καμία πρόταση ή δράση δεν αναλαμβανόταν αν ο Ειρηναίος δεν έδινε την τελική του έγκριση». Παράλληλα, «ο κ. Ειρηναίος μου έδωσε στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή μερικές φωτογραφίες που περιείχαν ενοχοποιητικές αποδείξεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του κ. Τιμόθεου. Αργότερα διαπίστωσα ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες ήταν προϊόν ενός ηλεκτρονικού φωτομοντάζ». Ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος ήταν τότε ο κύριος αντίπαλός του στην εκλογή του ως πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο Α. Βαβύλης δηλώνει πως το 1995 ή το 1997 συνεργάστηκε με τον αντιπρόσωπο δυο ισραηλινών εταιριών και μαζί του «πουλήσαμε υλικά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (τα θωρακισμένα υπουργικά αυτοκίνητα) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

Η εφημερίδα παρουσιάζει και τις βεβαιώσεις των ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ Γ. Βασιλόπουλου (το 1989) και Μ. Νηστικάκη (το 1993), που δηλώνουν ότι ο Α. Βαβύλης συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ο Α. Βαβύλης, εκτός από την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών, βαρύνεται και με κατηγορίες που προέκυψαν από την έκδοση πλαστής ταυτότητας το 2000 με τα στοιχεία Απόστολος Φωκάς. Στην έκδοση του δελτίου τον βοήθησαν αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν βεβαιώσει πως είχε συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές σε δυο υποθέσεις ναρκωτικών. Ανάμεσά τους ήταν και ο ταξίαρχος ε.α. Ι. Τριανταφυλλάκης, που βρίσκονταν μαζί του στο περιβάλλον του πατριάρχη Ειρηναίου μαζί με τον Νικόδημο.

Για τον τελευταίο, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σκάι» ανέφερε χτες ότι έχει υποστηρίξει πως και οι τρεις πήγαν στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην εκλογή του Ειρηναίου.

O αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης εμφανίζεται - σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Σκάι» - να εκπροσώπησε τον πατριάρχη Ειρηναίο το 2002 τουλάχιστον σε δύο επίσημες επισκέψεις στο Βατικανό. Η πρώτη ήταν το Φλεβάρη του 2002, όταν ο πάπας συγκάλεσε κοινή προσευχή όλων των θρησκευτικών ηγετών στην Ασσίζη. Τότε ο αρχιμανδρίτης, συνοδευόμενος από τον πατέρα Ραφαήλ Απόστολο Αναγνωστάκη, μετέβησαν στην Ασσίζη. Η δεύτερη φορά ήταν όταν ο Νικόδημος, στη Ρώμη πλέον, συνυπέγραψε μαζί με τους εκπροσώπους των ορθοδόξων Εκκλησιών μία επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία ο ίδιος - ως εκπρόσωπος του πατριάρχη Ιεροσολύμων - επέδωσε στον πρέσβη του Ισραήλ στο Βατικανό, καθώς μέχρι τότε το Ισραήλ δεν είχε αναγνωρίσει το νέο πατριάρχη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ