Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΑΡΛΣ ΡΙΣ
Πρώτη εφ' όλης της ύλης παρέμβαση του «ανθύπατου»
  • Αξιώνει πιο ενεργό συμμετοχή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
  • Αναγνωρίζει «διαφορές» σε εναέριο και θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο
  • «Βλέπει» σύντομα εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Η σταθερή πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και η πιο ενεργός συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, αποτελούν τη βασική αποστολή του νέου Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος φιλοδοξεί να αποδεχτεί άξιος συνεχιστής του «έργου» του προκατόχου του Τόμας Μίλερ!

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα συνεχίσω το έργο του Τομ, ιδιαίτερα στον τομέα της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με το οποίο επίσης ασχολήθηκε ο Τομ», δηλώνει ωμά ο Τσαρλς Ρις στην πρώτη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», φροντίζοντας ταυτόχρονα να «αντιγράψει» τον Τ. Μίλερ και όσον αφορά τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Τ. Μίλερ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι έχει αναλάβει την καθοδήγηση της κυβέρνησης για τις θέσεις που θα παίρνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος για τα επόμενα δύο χρόνια. «H συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE επιτρέπει τη διεύρυνση των διπλωματικών οριζόντων της χώρας», δηλώνει σε διπλωματική γλώσσα, αλλά σπεύδει να γίνει σαφέστερος: «Κάτι τέτοιο πρέπει να οδηγήσει σε παραγωγικό διάλογο και συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, από τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια και από τον Καύκασο έως και την Αφρική, πάντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας»!

Παράλληλα ζητεί τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, στη «διακοπή των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», αλλά και τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, εντάσσονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της ασφάλειας στη ναυτιλία και στην αεροπλοΐα.

Αφήνει να αιωρείται ότι δεν έχει τελειώσει το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας με την καταδίκη της «17Ν», ισχυριζόμενος ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν εξαλείφονται ποτέ εντελώς. H απειλή μπορεί να ενισχύεται ή να περιορίζεται, αλλά δεν εκλείπει ποτέ». Ανέφερε ακόμα ότι οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ελλάδας «έχουν συνεχή επαφή και συνεργασία», ενώ ο ίδιος είχε συνεργασία την περασμένη εβδομάδα με τον Γ. Βουλγαράκη και «δεσμευτήκαμε(!) να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ευλογεί το «διερευνητικό διάλογο» που διεξάγεται σε διμερές επίπεδο, αναγνωρίζοντας διαφορές σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

«Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα εναέριου και θαλάσσιου χώρου επιλύονται καλύτερα μέσω απευθείας συνομιλιών των ενδιαφερομένων. Εχουμε ξεκαθαρίσει και στις δύο πλευρές ότι στηρίζουμε αυτή την προοπτική», δηλώνει.

Οσο για το Κυπριακό αναφέρει ότι «επιθυμούμε την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στο «σχέδιο Ανάν» και ζητώντας από τον Κύπριο Πρόεδρο να καταθέσει τις προτάσεις του πάνω σε αυτό.

Ο Τ. Ρις προβλέπει εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επιβάλουν ένα «τελικό καθεστώς» στο προτεκτοράτο.

«Το NATO, η EE και οι HΠA έχουν συμφωνήσει σε μία αποτίμηση της κατάστασης στην επαρχία και στη συνέχεια, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι, θα προχωρήσουν στη διερεύνηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο ερώτημα», λέει και προσθέτει: «Στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού θα αντιμετωπιστούν τα βασικά αυτά ζητήματα».

Σε σχέση με το «Μακεδονικό» υπερασπίζεται τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της από την αμερικανική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «η θέση μας συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της διαδικασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ο θαυμασμός που δείχνει προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας μάλιστα με κολακευτικά λόγια για τη συμβολή του στην «ιστορική συμφωνία νομικής συνεργασίας, αλλά και συμφωνία δικαστικής αρωγής και έκδοσης μεταξύ HΠA και EE, τα οποία βοήθησαν πολύ τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Πρόκειται για τα γνωστά τρομοκρατικά κείμενα που υπογράφηκαν από τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2003.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία - πλήγμα στην κατοχή (2007-09-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-03-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-03-07 00:00:00.0)
Συλλήψεις εδώ και τώρα (2002-02-14 00:00:00.0)
Δηλώνει ασφαλής ο Αμερικανός πρεσβευτής (2001-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ