Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η υφαρπαγή της ψήφου...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολύ πριν τις εθνικές εκλογές, το Μάρτη του 2004, το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» είχαν προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι η ΝΔ με συνθήματα περί... προσέγγισης του μεσαίου χώρου και τις γενικόλογες υποσχέσεις, που μοίραζε σε κάθε κοινωνική ομάδα, είχε στόχο την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι πολλοί ήταν εκείνοι - ιδιαίτερα οι κοινωνικές ομάδες που λεηλατήθηκαν από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, ακόμα και εργάτες - που την εμπιστεύτηκαν και την ψήφισαν. Σήμερα και ενώ δεν έχει κλείσει χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας... υλοποιεί μία προς μία τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Προ ημερών ο βιομήχανος - υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τις κυβερνητικές προθέσεις ανατροπής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, λίγες ημέρες μετά έθεσαν θέμα... απελευθέρωσης των υπηρεσιών, κάτι που στην πράξη σημαίνει την άλωση εκατοντάδων επαγγελμάτων από τις πολυεθνικές εταιρίες. Αφού εξασφάλισε την ψήφο των αγροτών που έδωσαν πίστη στις υποσχέσεις της, τώρα επιστρατεύει όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που είχε χρησιμοποιήσει η αλήστου μνήμης κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το τσάκισμα των κινητοποιήσεων. Παράλληλα η υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει «διάλογο», με επιδίωξη τη μετατροπή των σημερινών σχολείων σε παραρτήματα των επιχειρήσεων, προωθώντας τη μερική γνώση και τη μερική εξειδίκευση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, ανοίγουν και πάλι το Ασφαλιστικό και νέες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς εργασίας...

... .και η ήπια προσαρμογή

Μετά απ' όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι το σύνθημα της... ήπιας προσαρμογής έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών. Ολοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η ΝΔ πέταξε τη μάσκα του προβάτου, που επιμελώς φορούσε, και μας δείχνει το αληθινό της πρόσωπο. Το πρόσωπο του λύκου που αναζητά αίμα και ωμό κρέας. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες πλέον. Το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, είναι η ανάπτυξη των αγώνων. Ας το χρησιμοποιήσουν λοιπόν και ας μη το αφήνουν σε αχρηστία με κίνδυνο να σκουριάσει...

Αντιφάσεις

Οι αιματοβαμμένες εκλογές στο υπό αμερικανο-βρετανική κατοχή Ιράκ «επισήμως» δε φαίνεται να πτοούν τα επιτελεία σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Τα φαινόμενα, όμως, όπως και οι επίσημες αντιδράσεις σε αμφιλεγόμενα γεγονότα, ενίοτε απατούν. Οπως στην περίπτωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, που έκανε χτες λόγο για εκλογικό αποτέλεσμα «που τινάζει στον αέρα» τα σχέδια των δυνάμεων αντίστασης στην αμερικανοβρετανική κατοχή... Και που το επόμενο λεπτό έσπευσε να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης των μεθοριακών με το Ιράκ χωρών και των μελών της Ομάδας των Οκτώ (πλουσιότερων βιομηχανικά) χωρών, ώστε να συνεισφέρουν «τα δέοντα» στη νέα κυβέρνηση και εθνοσυνέλευση του Ιράκ...

Ομως, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα κόμιζε ένα τόσο «ισχυρό λαϊκό μήνυμα», γιατί το αποτέλεσμα των, υπό αμερικανο-βρετανική σημαία, καλπών να χρειάζεται ένα νέο πακτωλό εκατομμυρίων δολαρίων για να λειτουργήσει;

Υποστηρικτές της κατοχικής «δημοκρατίας»...

«Οι εκλογές είναι ένα καλό βήμα για τη δημοκρατία». Δεν περίμενε κανείς κάποια διαφορετική τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όσον αφορά τις «εκλογές» - φάρσα που οργάνωσαν οι Αμερικανοί κατακτητές στο Ιράκ. Εχει σημασία όμως να επισημαίνει κανείς τέτοιες τοποθετήσεις, μνημείο αμερικανοδουλίας εκτός των άλλων, ακριβώς γιατί δείχνουν και οι δικοί μας κυβερνώντες πώς αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο της «δημοκρατίας». Δε διστάζουν να αποκαλούν δημοκρατία ακόμα και ένα καθεστώς απροκάλυπτης και βάρβαρης κατοχής, αρκεί να έχει επιβληθεί με στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων»... Δε διστάζουν να αποκαλούν δημοκρατία ένα καθεστώς όπου δε συντρέχουν ούτε καν οι τυπικοί λόγοι για την έκφραση της ετυμηγορίας του λαού, αφού οι μόνοι σχεδόν που ψηφίζουν είναι οι ένοπλοι κουκουλοφόροι και αυτοί με «ανοιχτά» ψηφοδέλτια...

Και όμως τις εκλογές του αίσχους οι «Ευρωπαίοι» ηγέτες, μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση της ΝΔ, έσπευσαν να τις νομιμοποιήσουν και αναγνωρίσουν... Ακριβώς γιατί ετοιμάζονται να πάνε και αυτοί στο Ιράκ, εννοείται με κάποια ανταλλάγματα στη μοιρασιά της λείας του πολέμου. Επιπλέον, η «δημοκρατία» που έχουν επιβάλει στο Ιράκ είναι δικό τους δημιούργημα και τηρουμένων των αναλογιών δε διαφέρει και τόσο και από τις «δυτικές δημοκρατίες»...

Τα «δέντρα» του ΠΑΣΟΚικού «εκσυγχρονισμού»

Στην αλήστου μνήμης δεκαετία του '60 για τις εκλογικές ανάγκες επιστρατεύονταν τα... δέντρα. Στην τρέχουσα δεκαετία οι μέθοδοι έχουν «εκσυγχρονιστεί». Αυτό προδίδει, τουλάχιστον, η «νέα» επικοινωνιακή πολιτική που εγκαινίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την «πανηγυρική» εκλογή του και ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του, αποφάσισε να επικοινωνήσει δι' αλληλογραφίας με τους «ψηφοφόρους» του. Μόνο, που όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το περασμένο Σάββατο, συμπεριέλαβε σ' αυτούς, φίλους, οπαδούς, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ!

Ηδη στις καταγγελίες του Σαββάτου, ήρθαν να προστεθούν και νέες, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της γκάφας. Χτες, παραδείγματος χάριν, έφθασε στην εφημερίδα μας η καταγγελία του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος, γνωστού συνδικαλιστή, ότι έλαβε κι αυτός την επιστολή του κ. Παπανδρέου, με την οποία τον ευχαριστεί για τη συμμετοχή του στη διαδικασία εκλογής του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ (!!!) και τον καλεί να συμβάλει στην επιτυχία του συνεδρίου...!

Στην ίδια επικοινωνιακή πολιτική εντάσσεται η αλληλογραφία όχι μόνο με ζώντες, αλλά και με... εκλιπόντες...

Ο αριθμός των καταγγελιών, μέρος των οποίων δημοσιεύει ο «Ρ», οδηγεί σε σκέψεις, κατ' αρχήν περί της εγκυρότητας των στοιχείων που είχαν δοθεί πέρυσι για την εκλογή του κ. Παπανδρέου (για ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους έκανε λόγο τότε το ΠΑΣΟΚ), αλλά και περί της μεθόδευσης για τη δημιουργία εντυπώσεων και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Ομως αυτά τα τεχνάσματα σε συνδυασμό με την επέτειο της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις γνωστές μεθόδους, φέρνουν στην επιφάνεια και την ποιότητα της δημοκρατίας την οποία ευαγγελιζόταν ο κ. Παπανδρέου. Η εκλογή από ένα απροσδιόριστο σώμα (όχι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικώς από «δημοκρατικούς πολίτες») οδήγησε στην «ενός ανδρός αρχή» αφού ο εκλεγείς, στο όνομα του «ενός εκατομμυρίου», τίθεται εκ των πραγμάτων υπεράνω κάθε ελέγχου.

Ομως αν τα παραπάνω αφορούν εν πολλοίς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ηγεσία του, είναι και ενδεικτικά μιας αντίληψης που χαρακτηρίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που με σταθερό βήμα κινείται στην ενίσχυση της αντιλαϊκής επίθεσης κατά των λαϊκών στρωμάτων, δίνοντας αντιστήριγμα στην πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του δικομματικού συνεταιρισμού.

Κατά τα άλλα, οι μέθοδοι του «εκσυγχρονισμού» διαφέρουν από εκείνες του παρελθόντος, όσο διαφέρουν τα «δέντρα» από τους «κατασκευασμένους», ή κατά φαντασίαν, ψηφοφόρους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Εξυγίανση»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΕΝΤΑΞΕΙ. Τώρα, μετά το χώρο των Μέσων Επικοινωνίας εξυγιαίνεται και ο χώρος της Δικαιοσύνης. Αλλωστε το είπε και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εν ολίγοις, να υποθέσουμε ότι από αύριο το πρωί (έστω από τον επόμενο μήνα) θα προβάλλεται ως «πρώτη είδηση» σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το ότι ένα δικαστήριο θεώρησε νόμιμη και όχι «παράνομη και καταχρηστική» την απεργιακή κινητοποίηση ενός κλάδου η οποία συνεχίζεται;

Οποιος περιμένει φυσικά να δει τον παραπάνω ισχυρισμό να υλοποιείται μάλλον θα ...περιμένει πολύ. Βλέπετε ούτε τα «αφεντικά» των ΜΜΕ άλλαξαν, ούτε τα συμφέροντα τους, ενώ η Δικαιοσύνη συνεχίζει να «εκτελεί» νόμους σε πολύ συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.

Οπως λίγο καιρό νωρίτερα η «διαπλοκολογία» έτσι τώρα η «δικαστολογία» αξιοποιείται ωραιότατα για να καλύψει με μπόλικο θόρυβο και σκάνδαλα επί σκανδάλων την ουσία του πράγματος. Αυτή δεν πρέπει να συζητηθεί ποτέ.

ΤΩΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ. Η κυβέρνηση - λέει η Φ.Πετραλιά - δεν προσανατολίζεται στην «πώληση» των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων αλλά στην «αξιοποίησή τους» με φορείς όπου θα συμμετέχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιώτες!

Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάει - εδώ και χρόνια - από το κακό στο χειρότερο μάλλον εύκολα μπορεί να «μεταφράσει» κανείς αυτή την εξαγγελία.

Οσο για το ποιος θα αποφασίζει για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις προς όφελος του μαζικού αθλητισμού είναι φανερό ότι κάθε άλλο παρά απασχολεί τους κυβερνώντες.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως προσανατολίζεται να «ασκήσει αντιπολίτευση» στο θέμα. Μόνο που ούτε διανοείται να πει κάτι διαφορετικό από τη συμμετοχή ιδιωτών. Για καθυστερήσεις, ανικανότητα και εξυπηρέτηση συμφερόντων θα μιλήσει. Τα ...γνωστά δηλαδή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Παλιά τους τέχνη κόσκινο...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ένας (υπουργός Οικονομίας) κινδυνολογεί για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο άλλος (υπουργός Απασχόλησης) λέει να φτιάξει μια Επιτροπή Σοφών, για να μας πει τι να κάνουμε με το Ασφαλιστικό. Και να μας τους «φορέσει καπέλο». Το ΙΟΒΕ (βλέπε βιομήχανοι) ζητάει συνολική επανεξέταση του Ασφαλιστικού και επεξεργάζεται «μοντέλα Χιλής» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει συστάσεις για παράταση του εργάσιμου βίου κατά πέντε ολόκληρα χρόνια. Θέλει και ρώτημα, λοιπόν, πού το πάει η άρχουσα τάξη και τα όργανά της;

Αυτοί, βέβαια, τη δουλιά τους κάνουν. Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι κάνουν και σε τι προσβλέπουν οι εργαζόμενοι. Και εδώ, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το αγωνιστικό του πρόγραμμα και οι πρωτοβουλίες που παίρνει, είναι η απάντηση στα αντιασφαλιστικά σχέδια.

Σαν πρόγραμμα πλυντηρίου...

Κάτι από διαφήμιση... απορρυπαντικού για ευαίσθητα ρούχα θύμιζε η προχτεσινή δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών, στη συνέντευξή του στο «Βήμα». «Η κυβέρνηση», είπε, «έχει φιλικό αγροτικό πρόγραμμα και τους προσεγγίζει (σ.σ. τους αγρότες) με ευαισθησία». Σωστά. Αλλωστε, όλο και περισσότεροι φτωχοί αγρότες καταλαβαίνουν σήμερα ότι στο... πλυντήριο της αντιαγροτικής πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου ανέλαβε την πρόπλυση, εκείνο του Σημίτη προχώρησε στην κυρίως πλύση και έρχεται τώρα η ΝΔ να τους αποτελειώσει με το στύψιμο...

Δικομματικές «ραντζομαχίες»

Σε δικομματικές «ραντζομαχίες» στη Βουλή στο όνομα του «κοσμάκη» επιδίδονται το τελευταίο διάστημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά χτες 28 βουλευτές του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πολυσέλιδη Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, με την οποία - εν μέσω αντιπολιτευτικών κορονών - κατακεραυνώνουν την απόφαση του υπουργείου Υγείας για την αλλαγή του συστήματος εφημεριών του Λεκανοπεδίου.

Οι βουλευτές, μάλιστα, εμφανιζόμενοι ως τιμητές του ΕΣΥ, χαρακτηρίζουν τα προβλήματα, που προέκυψαν από το νέο σύστημα, κορυφή του παγόβουνου και κατηγορούν την κυβέρνηση για «συνειδητή υποβάθμιση, απαξίωση του ΕΣΥ και σταδιακή και μεθοδευμένη εκχώρηση θεραπευτικού έργου από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα»!

Η αδιαντροπιά τους δεν έχει όρια! Πράγματι, τα δυο κόμματα διαγκωνίζονται... αλλά για το ποιος θα αποδειχτεί πιο άξιος υποστηριχτής των συμφερόντων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία! Χτες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την παράδοση περισσότερων από 2.000 κλινών των δημοσίων νοσοκομείων σε ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρίες. Το νόμο 2071, που επιτρέπει τη σύναψη των συμφωνιών για την εκχώρηση των κλινών των νοσοκομείων, ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 επί υπουργίας Γ. Σούρλα. Και τον διατήρησαν και επεξέτειναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με δυο νόμους: τον 2519/97 επί υπουργίας Κ. Γείτονα και τον 2889/2001 επί Α. Παπαδόπουλου.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από τους όποιους δικομματικούς καβγάδες, είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση το δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαναγκάζοντας τη λαϊκή οικογένεια να πληρώνει από την τσέπη της το 45% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

«Θαύμα»!

Την περασμένη Παρασκευή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είχε εφημερία. Και, ω του θαύματος, αυτή τη φορά δεν υπήρχαν ράντζα, ενώ στην προηγούμενη εφημερία ήταν γεμάτο. Πώς έγινε το «θαύμα»; Ηταν απλό: Ο διοικητής του νοσοκομείου απαγόρευσε στους γιατρούς να κάνουν επιπλέον εισαγωγές ασθενών. Γιατί; Επειδή την επομένη το νοσοκομείο έπρεπε να είναι «καθαρό» από ράντζα, καθώς θα γινόταν εκεί σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών κι άλλων «επισήμων», μαζί και δημοσιογράφων. Βεβαίως, σήμερα που το Πανεπιστημιακό θα έχει πάλι εφημερία, είναι σίγουρο ότι θα ξαναγεμίσει ράντζα. Αλλά αυτό δε θα πειράξει τον κύριο διοικητή, αφού δε θα τα δουν οι «επίσημοι», ούτε και οι δημοσιογράφοι. (Και με την ευκαιρία, υπάρχουν κάποιοι διοικητές - όπως π.χ. του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ.ά. - οι οποίοι, ακολουθώντας το παράδειγμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, επιχειρούν να δυσκολέψουν τη δημοσιογραφική είσοδο στα νοσοκομεία και να «ελέγξουν» το ρεπορτάζ. Εσείς τους το ζητάτε, κύριε Κακλαμάνη;).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι κάλπες της κατοχικής ήττας

Οι κάλπες έκλεισαν στο Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους πανηγυρίζουν, γιατί «οι εκλογές τελικά έγιναν και κατάφεραν πλήγμα στους εξεγερμένους», παρά την τεράστια αποχή και το λουτρό αίματος που τις σημάδεψε. «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας και της ελευθερίας που δίνει το παράδειγμα και ρίχνει το φως της σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», διαμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσους αφορά το σχέδιο «εκδημοκρατισμού και μεταρρυθμίσεων» του αραβικού κόσμου, δηλαδή το σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή». Οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι δορυφόροι τους, ακόμη και εκείνες που, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους, είχαν διαφωνήσει με την επιλογή της στρατιωτικής λύσης στο Ιράκ, έσπευσαν να εκφράσουν ικανοποίηση για τα «βήματα προόδου» που σηματοδοτούν «οι πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές στο Ιράκ μετά από τόσα χρόνια».

«

Ελεύθερες» εκλογές που έγιναν υπό κατοχή, με τους εκλογικούς καταλόγους να συμπληρώνονται, στα κρυφά, μέσα στα καταστήματα διανομής δελτίων τροφίμων. Εκλογές που έγιναν με τις κατοχικές δυνάμεις να μοιράζουν ψηφοδέλτια και κάλπες, να έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους δρόμους και να κάνουν αφισοκολλήσεις. Εκλογές με απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων, υπό τον αχό μαχών. Εκλογές που έγιναν με συμμετοχή που, επισήμως, δεν ξεπερνά το 57%, αλλά ανεπισήμως κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αν σκεφθεί κανείς ότι ουδείς γνωρίζει, ούτε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, πόσοι Ιρακινοί δεν εγγράφησαν ποτέ σε εκλογικούς καταλόγους.

Πίσω, όμως, από τους διθυράμβους και το αίσθημα «δικαίωσης» των επιλογών της, που η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίμονα να καλλιεργήσει, η ανησυχία δεν κρύβεται. Η συντριπτική πλειοψηφία μιας από τις ισχυρότερες θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, της σουνιτικής, δεν προσήλθε στις κάλπες. Το ποσοστό αποχής αποδεικνύει ότι ανάλογη στάση τήρησαν και πολλοί άλλοι Ιρακινοί, μέλη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Το όποιο Κοινοβούλιο προκύψει, όπου πιθανότατα θα κυριαρχούν οι σιίτες, για να εξασφαλίσει μια ελάχιστη σταθερότητα, θα πρέπει να συνεργαστεί με όσους μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, αλλιώς θα ανοίξει η κερκόπορτα του εμφυλίου. Ακόμη και αν όλα αυτά λυθούν με «ήπιο τρόπο», η Ουάσιγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυνάμεις που έχουν, ήδη, ταχθεί υπέρ του άμεσου τερματισμού της κατοχής και που εκλέχτηκαν από τη διαδικασία που η ίδια προώθησε για να νομιμοποιήσει την παρουσία της.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές στο Ιράκ δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δημοκρατικές, ούτε αξιόπιστες. Απέδειξαν, όμως, ότι ακόμη και η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, με την άμεση ή έμμεση συνενοχή εταίρων και ανταγωνιστών, δεν μπορεί να ελέγξει ούτε μια σπιθαμή της χώρας που έχει θέσει υπό την κατοχή της εδώ και δύο χρόνια. Και μόλις το «εκλογικό πανηγύρι» ξεστηθεί και οι κάμερες κλείσουν, οι κατακτητές θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με την αντίσταση και με τη συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού λαού που επιθυμεί την άμεση αποχώρησή τους. Απέδειξαν ότι απέναντι σε ένα λαό που αγωνίζεται, ακόμη και η ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή φαντάζει ανίσχυρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ