Διάπλατα και συστηματικά «ανοίγει» το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, φροντίζοντας με τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της να το συντηρεί διαρκώς στην «επικαιρότητα».
Οι λόγοι που η κυβέρνηση επαναφέρει διαρκώς, κόντρα στις περί του αντιθέτου προεκλογικές «δεσμεύσεις» της, το ζήτημα του ασφαλιστικού, είναι δύο: Πρώτον, να περάσει πιο εύκολα η «νέα» άγρια λιτότητα όπως καθορίζεται από την εισοδηματική πολιτική του 2005 που ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες, καθώς το ανηλεές φοροκυνηγητό που έχει ξεκινήσει με αφορμή την περαίωση των υποθέσεων της περιόδου 1998-2003, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά και η ακρίβεια και η ανεργία. Δεύτερον, να προετοιμάσει σταδιακά το έδαφος για καινούρια αντιασφαλιστικά μέτρα, στο πλαίσιο και των προτάσεων της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Την ίδια στιγμή, συγκροτείται ένα αντιασφαλιστικό μέτωπο, παρόμοιο με αυτό που είχε δημιουργηθεί το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, που «σπρώχνει» την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει μέτρα το ταχύτερο δυνατόν. Κομισιόν, ΣΕΒ, ηγεσία ΠΑΣΟΚ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα, ενώ στο «παιχνίδι» έχει μπει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που λέει «ναι» στο διάλογο που είναι ολοφάνερο ότι έχει μοναδικό σκοπό να αφαιρέσει κατακτήσεις από τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δε φαίνεται να προχωρά άμεσα στη λήψη νέων μέτρων, πέραν αυτών που προβλέπουν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά φροντίζει να κρατά «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά».
Εχοντας προ πολλού εγκαταλείψει την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως το «ασφαλιστικό δεν ανοίγει», υποδαυλίζει το «διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», ενώ προθυμοποιήθηκε και να συμβάλει με «επιτροπή σοφών», παραπέμποντας στην αλήστου μνήμης «επιτροπή Σπράου».
«Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι κοινωνικοί φορείς μπορούν να συζητούν και να προτείνουν στην κυβέρνηση τις απόψεις στις οποίες θα καταλήξουν», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αφήνοντας να διαφανούν οι κυβερνητικές προθέσεις. Περιγράφοντας τη διαδικασία που έχει κατά νου η κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο ότι «συζητούν οι κοινωνικοί φορείς και οι όποιες προτάσεις τους θα αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κυβέρνησης». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά μόνο αυτό. Παράλληλα σημείωσε ότι με τους αντασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «το ασφαλιστικό σύστημα πήρε μια πολύ μεγάλη παράταση ζωής», θέλοντας να δείξει ότι δεν επείγει η αντιμετώπισή του.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που έκανε ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος για σύσταση "ομάδας τεχνοκρατών", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι συμβάλει στο "διάλογο" για το ασφαλιστικό.
"Ευρύτερη συναίνεση κομμάτων και κοινωνικών εταίρων" ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης προκειμένου να προχωρήσουν οι (νεοφιλελεύθερες) "διαρθρωτικές αλλαγές", μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται βέβαια και το ασφαλιστικό και το εργασιακό. "Απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις" δήλωσε ο υπουργός στον "Τύπο της Κυριακής", ξεκαθαρίζοντας όμως ότι "ο διάλογος θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία των εταίρων, δε θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης".