Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία στη μάχη για ισχυρή ΚΟΑ, ισχυρό ΚΚΕ

Οι προϋποθέσεις ώστε να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με συναίσθηση της ευθύνης που επωμίζεται ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού, καθώς δρα σε ένα χώρο όπου συνυπάρχουν οι μεγαλύτερες σε επίπεδο χώρας δυνατότητες αλλά και δυσκολίες. Ο διάλογος παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς γενίκευσε την πλούσια εμπειρία της Οργάνωσης, αλλά και επικέντρωσε στο πώς μέσα από το ξεπέρασμα αδυναμιών θα αφομοιωθεί βαθιά και θα προωθηθεί η τακτική και στρατηγική του Κόμματος σε ένα χώρο όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας και συναντάται με χιλιάδες δυνάμει συμμάχους της, μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους κλπ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απελθούσας Επιτροπής Πόλης ο Γραμματέας της, Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο οποίος και επανεκλέχτηκε, μεταξύ πολλών άλλων αναφέρθηκε στην πείρα της Οργάνωσης σημειώνοντας πως απ' αυτή προκύπτει ότι «όσες φορές επεξεργαστήκαμε την πολιτική και τακτική μας είχαμε αποτελέσματα, ενώ όπου δράσαμε αποσπασματικά ή ξεκομμένα από το στόχο για το Μέτωπο δεν έχουμε αποκρυσταλλώματα στη δουλιά μας».

Αναφερόμενος στη συμβολή της ΚΟΑ στην προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων και προώθησης του Μετώπου, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, στην ανάπτυξη φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πολέμους της «νέας τάξης», στις απεργίες, στη συμμετοχή σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις σε Ναύπλιο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και σε διεθνικές διαδηλώσεις όπως σε Πράγα, Γένοβα, Φλωρεντία κ.α. Ακόμα, στη συμβολή της ΚΟΑ στην άνοδο του Κόμματος στις εκλογές, με υλοποίηση εκλογικών στόχων που αφορούσαν σε συγκρότηση εκλογικών επιτροπών, με αξιοποίηση οπαδών και συνεργαζόμενων και επαφή με δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.


Ειδικότερα αναφέρθηκε: Στη μάχη για το Ασφαλιστικό όπου η ΚΟΑ εξοπλίστηκε εγκαίρως, πρόβαλε αποφασιστικά τις θέσεις του Κόμματος και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της δράσης. Στη μάχη των εκλογικών αναμετρήσεων, όπου ξεδίπλωσε το σύνολο της πολιτικής πρότασης του Κόμματος συνδυασμένα με την προβολή αιτημάτων πάλης, αντιπαρατέθηκε με δυνάμεις του οπορτουνισμού, συσπείρωσε οπαδούς και συνεργαζόμενους και ανέπτυξε μια πλούσια δράση με πολυμορφία. Στην πάλη ενάντια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, όπου η ΚΟΑ χάραξε έγκαιρα την τακτική της, με συζήτηση ως τις ΚΟΒ, με μέτρα κινητοποίησης και ανάπτυξης αγωνιστικών συσπειρώσεων, με καθορισμό του ιδεολογικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στις οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σημείωσε πως λιγότερα απ' όσα έπρεπε ήταν τα βήματα που έγιναν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έχει κατανοηθεί πλέρια η ανάγκη μετώπου πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δημοτικές αρχές, εξακολουθούν να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε σχέση με το χαρακτήρα του θεσμού. Ακόμα, επισήμανε την καθυστέρηση στο σχεδιασμό μέτρων για την ανάπτυξη κινήματος για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, π.χ. συγκοινωνίες, αντισεισμική θωράκιση, Υγεία, κ.ά. Τέλος, τόνισε πως το ζήτημα της Παιδείας επίσης δεν μπολιάζει τη δουλιά όλων των ΚΟΒ, ενώ το μέτωπο για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα περιορίζεται σε ορισμένους φορείς χωρίς αξιοποίηση ανθρώπων του πολιτισμού, κ.ά.

Στα ζητήματα που πρέπει το επόμενο διάστημα να απασχολήσουν την ΚΟΑ ο Δ. Αρβανιτάκης ανέφερε: Την ενιαία αντίληψη για τη συγκρότηση μετώπων πάλης και αντιμονοπωλιακών-αντιιμπεριαλιστικών συσπειρώσεων, η οποία θα κατακτιέται εφόσον τα όργανα σχεδιάζουν συγκεκριμένα, με βάση τις κεντρικές θέσεις και κατευθύνσεις ανά κλάδο, δήμο και αναπτύσσονται κεντρικές πρωτοβουλίες από την ΕΠ της ΚΟΑ. Την ανάγκη συνεχούς επεξεργασίας αιτημάτων και στόχων πάλης ώστε να καλλιεργείται το έδαφος για κοινωνικές συμμαχίες. Την ανάπτυξη της κομματικής δράσης για συγκεκριμένα λαϊκά προβλήματα, με όλους τους τρόπους και με αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» και του ραδιοτηλεοπτικού «902». Την ενίσχυση όλων των υπαρχουσών ριζοσπαστικών συσπειρώσεων από όλο το δυναμικό της ΚΟΑ, με προβολή των θέσεων του Κόμματος, όξυνση του μετώπου απέναντι στις άλλες δυνάμεις και με επιδίωξη να δυναμώνει ο αντιμονοπωλιακός αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός του εργατικού κινήματος.

Δράση για την ταξική ενότητα και την άνοδο της συνείδησης της εργατικής τάξης

Υποδεικνύοντας τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθεί η ΚΟΑ το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε:

- Ακατάπαυστη δράση ώστε να πέσουν τα «τείχη» που διασπούν την εργατική τάξη, με καταπολέμηση των παρεμβάσεων της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με πιο έντονη την αυτοτελή δράση του Κόμματος και εκλαΐκευση της πολιτικής του πρότασης για το Μέτωπο και το σοσιαλισμό, με καταπολέμηση αντιλήψεων που αποκλείουν εργαζόμενους από τα συνδικάτα, ανάπτυξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους κλάδους, καταπολέμηση του κλίματος μοιρολατρίας, συμβιβασμού, ρατσισμού και εθνικισμού. Στην κατεύθυνση αυτή να αξιοποιηθούν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων.

- Ανάπτυξη της πολιτικής δουλιάς αυτοτελώς ως Κόμμα στους μετανάστες ως αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, κόντρα στις δυνάμεις που επιδιώκουν να τους ξεκόψουν από τα συνδικάτα και το Κόμμα, αλλά και στον υπαρκτό κίνδυνο του ρατσισμού. Στο σχεδιασμό αυτής της δράσης να ληφθεί υπόψη η διαστρωμάτωση των μεταναστών.

- Ενιαιοποίηση της πάλης των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, των απασχολούμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στη βάση του πλαισίου αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Στη βάση αυτού του πλαισίου να εντάσσονται κλαδικά και ειδικά αιτήματα και να εμπλουτίζεται η πάλη με αιτήματα που θα απαντούν στις εξελίξεις.

- Μεγάλο τμήμα των μισθωτών τεχνικών αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης, ως εκ τούτου καθήκον της ΚΟ είναι η ενιαιοποίηση της πάλης, με αξιοποίηση του κομματικού δυναμικού.

- Υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση σωματείων σε μεγάλους χώρους και συνδικάτα κατά κλάδο και νομό. Εγγραφή στα συνδικάτα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακές σχέσεις.

- Δράση απέναντι στην αρνητική κατάσταση και στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Μεγαλύτερο βάρος και βοήθεια στις Οργανώσεις του δημόσιου τομέα ώστε να αναπτυχθεί η παρέμβαση στα σωματεία αυτού του τομέα. Μόνιμος στόχος η αλλαγή του συσχετισμού.

- Ενίσχυση του ΠΑΜΕ ώστε να ριζώσει σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλιάς. Τα μέλη του Κόμματος συμμετέχοντας στο ΠΑΜΕ μέσα από σωματεία, επιτροπές, συσπειρώσεις να διαφυλάξουν τον κινηματικό του χαρακτήρα ως μετωπικής συσπείρωσης σωματείων, συνδικαλιστών, επιτροπών αγώνα.

- Ιδιαίτερο βάρος στη δουλιά για τις γυναίκες, που αποτελούν και το 40% της εργατικής τάξης, με ανάπτυξη ολοκληρωμένου πολιτικού αγώνα για τα δικαιώματά τους που αφορούν στην εργασία τους αλλά και στο σύνολο της ζωής τους καθώς επωμίζονται μεγάλες ευθύνες.

Η συμμαχία εργατικής τάξης και ΕΒΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν τον κοντινότερο σύμμαχο της εργατικής τάξης. Στη βάση της εκτίμησης ότι υπάρχουν δυνατότητες αποφασιστικότερης παρέμβασης τονίστηκε ότι κύριος άξονας ζύμωσης και πάλης αναπτύσσεται για τη συγκρότηση αντιμονοπωλιακού πόλου στους ΕΒΕ, ξεδιπλώνεται η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, αλλά δύσκολα προβάλλεται η θέση του Κόμματος για τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Οι δυσκολίες προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας - σημειώθηκε - εντοπίζονται στη διατύπωση κοινών στόχων σε επίπεδο κινήματος, κλάδων και εδαφικά. Οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες σε ό,τι αφορά στην έκφραση των συμμαχιών στο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή τι θα παλέψει η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οπως αναφέρθηκε, οι θέσεις για λαϊκή οικονομία δεν έχουν αγκαλιάσει τα πιο κοντινά στην εργατική τάξη στρώματα, ενώ και ο παραγωγικός συνεταιρισμός κατανοείται ξεκομμένα από το γενικότερο σχεδιασμό της πολιτικής πρότασης του Κόμματος.

Αμέσως μετά εκτενή αναφορά έγινε στη δράση του Κόμματος στα συνδικάτα και στις μαζικές οργανώσεις, στο μείζον ζήτημα της Παιδείας, στη σχέση Κόμματος-νεολαίας και ΚΝΕ.

Προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση

Με την επισήμανση της θετικής συμβολής της ΚΟΑ στην ανοδική πορεία του Κόμματος εισηγητικά τονίστηκε ότι αποτελεσματικότητα της δουλιάς σημαίνει ότι η νέα ΕΠ και τα όργανα πρέπει να απαλλαγούν από βαρίδια υποκειμενικών αδυναμιών, οι οποίες κυρίως εντοπίζονται στην αφομοίωση της στρατηγικής, στην ενιαία αντίληψη και στο πώς προωθούνται οι αποφάσεις. Ως προς αυτές τις αδυναμίες υπήρξε εκτενέστερη αναφορά. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση αναφέρθηκαν:

- Αναδιάρθρωση του τομέα της εσωκομματικής μόρφωσης έως το γραφείο της ΚΟΒ, με διαμόρφωση προγράμματος ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς και αντιμετώπιση της υποτίμησής της. Ακόμα, αξιοποίηση επεξεργασιών του Κόμματος και εξασφάλιση της συζήτησής τους στις ΚΟΒ και στα όργανα.

- Επεξεργασία και σχεδιασμός στόχων με βάση κλάδους και δήμους για τη συγκρότηση μετώπων πάλης και συσπειρώσεων. Η περιστροφή της δράσης αποσπασματικά γύρω από ένα ζήτημα σε επίπεδο επιχείρησης ή δήμου οφείλεται και στην έλλειψη γνώσης των εξελίξεων κατά κλάδο και τομέα.

- Λήψη άμεσων μέτρων ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν στο χώρο της ΤΑ δυνάμεις που στήριξαν το Κόμμα στις τοπικές εκλογές και για τη δημιουργία αγωνιστικού πόλου εκλεγμένων και μαζικών φορέων που θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική των δημοτικών αρχών. Πλατύ άνοιγμα στο λαό ενόψει και των επόμενων τοπικών εκλογών και όξυνση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις.

- Η ισχυροποίηση του Κόμματος σχετίζεται και με την ενίσχυση του ιδεολογικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ, στην ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και στον οπορτουνισμό που προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, να εγκλωβίσει κόσμο μέσα στην πολιτική της ΕΕ και το μαζικό κίνημα στη λογική της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα και στους δήμους. Ακόμα, αντιμετώπιση αριστερίστικων οργανώσεων που δρουν σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία, αλλά και σε εργατικούς και χώρους της εκπαίδευσης, καθώς και αναρχικών ομάδων.

Καταλήγοντας επ' αυτού του θέματος υπογραμμίζεται στην εισήγηση:

- Η ισχυροποίηση του Κόμματος σχετίζεται με τη μαχητική υποστήριξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού και του οράματος του κομμουνισμού. Ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες και τα λάθη που φυσικά παίρνουμε υπόψη, έδειξε την ανωτερότητά του, γιατί έλυσε πριν από αρκετές δεκαετίες προβλήματα που βασανίζουν σήμερα την εργατική τάξη και τους λαούς. Εδειξε ότι η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να πάρουν την εξουσία για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Παίρνουμε επίσης υπόψη ότι στις Θέσεις της ΚΕ τονίζεται πως θα συνεχιστεί η διερεύνηση των αιτιών της ανατροπής.

- Το στιλ καθοδήγησης πρέπει να απαλλαγεί από ισοπεδωτισμούς, ομοιομορφίες και γενικόλογες κατευθύνσεις για όλες τις ΚΟΒ και τις Αχτίδες. Η ενιαία δράση δε σημαίνει ξερά ανεπεξέργαστα καθήκοντα. Το διεκπεραιωτικό στιλ δεν ωφελεί ούτε την ανάπτυξη των στελεχών ούτε τη μαχητικότητα των ΚΟΒ. Η ετοιμασία των στελεχών, η συζήτηση των οργάνων μαζί με τις ΚΟΒ και τα κομματικά μέλη για το σχεδιασμό της δουλιάς, οι απαντήσεις σε ερωτήματα, η μεταφορά και η συζήτηση γνωμών που ακούγονται θα συμβάλει να ανάβει η στράτευση, η συνειδητή πειθαρχία, η πρωτόβουλη δράση και να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα οργανωτικού φιλελευθερισμού, η υποτίμηση της αγοράς του «Ριζοσπάστη», καθώς και η υποτίμηση της καταβολής της μηνιαίας συνδρομής και της οικονομικής δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ