Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμετοχή στο βρώμικο παιχνίδι ανατροπής του Μιλόσεβιτς

Προκλητικό χαρακτήρα παίρνει η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας. Κατόπιν ανάθεσης από τις ΗΠΑ, έχει αναλάβει, ειδική αποστολή με στόχο την αποσταθεροποίηση της Γιουγκοσλαβίας, την ανατροπή της κυβέρνησης του Βελιγραδίου και την πλήρη διάλυση της χώρας, ώστε να διευκολυνθούν τα σχέδια της νέας τάξης.

Στα πλαίσια αυτού του βρώμικου παιχνιδιού, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε στην ουσία υπό την αιγίδα του και κάλυψε πολιτικά τη συνάντηση της σερβικής αντιπολίτευσης που έγινε στην Αθήνα, με τιμώμενο πρόσωπο και πρωταγωνιστή τον αυτοαποκαλούμενο διάδοχο του σερβικού θρόνου Αλεξάντερ Καραγιόργιεβιτς. Μια συνάντηση που διοργανώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες του. Από κοντά βέβαια έσπευσε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος, μετά το σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών, Αλεξ Ρόντο, ήρθε και αυτός να αποκαλέσει «μεγαλειότατο» τον «πρίγκιπα».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας κατά τις χτεσινές του δηλώσεις αναφερόμενος στη συνάντηση της σερβικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα, ξεπέρασε τα όρια της υποκρισίας υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν... έχει εμπλοκή, λες και οι επίσημες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους εκλεκτούς των Αμερικανών γίνονται στην τύχη. «Η ελληνική κυβέρνηση - είπε - με τον εκπρόσωπό της, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, που είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με κάποιους εξ αυτών των παραγόντων, επανέλαβε την πάγια πολιτική που έχουμε και δημοσίως ανακοινώσει, όσον αφορά τις εξελίξεις στη μεταπολεμική περίοδο στη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζετε ότι έχουμε μιλήσει, κατ' επανάληψη, για την ανάγκη δημοκρατικών εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία. Επιθυμούμε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα το φρόνημά του». Και συνέχισε: «Δε θα πρέπει να βγάλουμε πολιτικό συμπέρασμα, με αφορμή μια τυπική και από λόγους αβροφροσύνης προσφώνηση σε ένα ξένο επισκέπτη, στον κ. Καραγιόργιεβιτς. Πολύ περισσότερο, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, συμμετέχοντας σε αυτή τη συζήτηση. Δεν εξέφρασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας, με την προσφώνηση αυτή, μια συγκεκριμένη λέξη».

Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, ο υπουργός Τύπου απέφυγε να απαντήσει ευθέως υποστηρίζοντας ότι «εμείς επιθυμούμε με δημοκρατικό τρόπο να εξελιχθούν τα πράγματα στη Γιουγκοσλαβία και μέσω ενός διαλόγου συνεννόησης και συναίνεσης οι ηγέτες της φίλης αυτής χώρας να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους». Ενώ όταν του τέθηκε το ερώτημα «εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της ελληνικής πολιτικής ζωής ή επίδειξη αβροφροσύνης, αν ένας σύμβουλος της κυρίας Ολμπράιτ αποκαλούσε τον τέως της Ελλάδας "μεγαλειότατο";» ο Δ. Ρέππας επανέλαβε πως δεν πρέπει να βγαίνουν πολιτικά συμπέρασμα και στην ουσία δεν απάντησε.

Ωστόσο, τους απατηλούς ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, περί μη επέμβασης στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, ήρθαν να διαψεύσουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της σερβικής αντιπολίτευσης με χτεσινές δηλώσεις τους, μετά την επιστροφή τους στο Βελιγράδι, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και χαρακτήρισαν θετικές και τις συνομιλίες που είχαν με τον Γ. Παπανδρέου. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και γυρίζει τις πλάτες στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς », ήταν μια χαρακτηριστική δήλωση του Βλάνταν Μπάτιτς, συντονιστή του συνασπισμού «Συμμαχία για την Αλλαγή». Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από το Βελιγράδι, επίσημες αντιδράσεις για τη συνάντηση της αντιπολίτευσης στην Αθήνα δεν υπήρχαν, με εξαίρεση το φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα οι παράγοντες της σερβικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επίσκοπος Κοσσυφοπεδίου Αρτέμιος και ο Ζόραν Τζίτζιτς. Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ένα πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο και ανέφερε ότι δεν είναι ενάντια στη δημιουργία «ασφαλών θυλάκων» για τις μειονότητες, όπως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου.

Την Κυριακή, στη λειτουργία που έγινε στη Ζωοδόχο Πηγή Δάφνης, συλλειτουργούντων του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και των μητροπολιτών Κοσσυφοπεδίου Αρτέμιου και Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου ο αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε «υψηλότατο» τον αυτοαποκαλούμενο διάδοχο του σερβικού θρόνου Αλ. Καραγιόργιεβιτς. Βέβαια, δε δίστασε να στραφεί για μια ακόμα φορά κατά των ισχυρών της Γης, χαρακτηρίζοντάς τους ως υποκριτές, ενώ τους παρομοίασε με μετανοούσες Μαγδαληνές με αφορμή τη στάση τους απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιέξοδες οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο της «Χάγης»(2001-05-30 00:00:00.0)
Τρίβει τα χέρια της και η ελληνική κυβέρνηση(2000-10-07 00:00:00.0)
Πράκτορες αμερικανικών συμφερόντων(2000-09-05 00:00:00.0)
«Φροντιστήριο» Μπερνς σε Παπανδρέου για το Γιουγκοσλαβικό(2000-05-19 00:00:00.0)
Δυτικές συνωμοσίες ενάντια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση(2000-02-11 00:00:00.0)
«Στρατηγική της ανατροπής»(1999-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ