Ικανοποιημένη, από την πορεία που ακολούθησαν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και δικαιωμένη για την πολιτική που ακολούθησε «αισθάνεται» η ελληνική κυβέρνηση και άρχισε να το εκφράζει δημόσια.
Για δικαίωση της ελληνικής πολιτικής στα Βαλκάνια μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, «αναλύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι «η Ελλάδα είχε και θα έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή».
«Οι χτεσινές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία επιβεβαίωσαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο σερβικός λαός ψήφισε για τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα του. Αποδεικνύουν συγχρόνως την ορθότητα της πολιτικής που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση: πολιτική αρχών, πολιτική ευθύνης, πολιτική ανοιχτών διαύλων με στόχο να συμβάλουμε στην άρση του αδιεξόδου και σε μια δημοκρατική προοπτική» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε και ο Δ. Ρέππας, ο οποίος μίλησε για τη «δικαίωση της ελληνικής πολιτικής», λέγοντας ότι «ο ρόλος της Ελλάδας αποδείχτηκε χρήσιμος» και τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να χειριστούν με υπευθυνότητα την κρίση στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια τέτοια μετάβαση στη νέα εποχή.
Προφανώς, η ικανοποίηση που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση και η δικαίωση που «αισθάνεται», έχει να κάνει με τη σαφέστατη επιλογή της, τον τελευταίο χρόνο, να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ήταν κοινό μυστικό ότι τις τελευταίες βδομάδες η επαφή της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Σλ. Μιλόσεβιτς, ήταν ανύπαρκτη.
Πίσω, ωστόσο, από αυτή την ικανοποίηση, η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι το πολιτικό παιχνίδι στη Γιουγκοσλαβία, μόλις ξεκινά, είναι πολύπλοκο και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις. Οπως παρατηρούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο Β. Κοστούνιτσα, ηγείται συνασπισμού δεκαοκτώ κομμάτων, των οποίων ο μόνος, ίσως, συνδετικός κρίκος ήταν το «αίτημα» για την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχέσεις του Β. Κοστούνιτσα με τον Ζ. Τζίτζιτς, που πατρονάρεται ανοιχτά από τους Αμερικανούς, είναι κάτι περισσότερο από ψυχρές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα σκοπεύει να συνεχίσει, όσο της επιτρέπεται, την ανάμειξη στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας και να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, όλη μέρα χτες προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναντήσεις με τους νέους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Γιουγκοσλαβίας και πιθανότατα θα περάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι.