Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΙΑΝΓΚ ΖΕΜΙΝ
Ζητούμενα η παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη
Την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της ΛΔ της Κίνας στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Ζιανγκ Ζεμίν, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, στα πλαίσια της οποίας ο Ζιανγκ Ζεμίν συναντήθηκε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον πρωθυπουργό, το δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος του απένειμε το χρυσό μετάλλιο αξίας της Πόλεως των Αθηνών, ενώ είχε συνομιλίες και με οικονομικούς παράγοντες.

Το βράδυ του Σαββάτου παρατέθηκε προς τιμήν του δεξίωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος τόνισε πως «η Ελλάδα με θαυμασμό παρακολουθεί τα επιτεύγματα του κινέζικου λαού, την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας και τον αύξοντα ρόλο, τον οποίο η Κίνα διαδραματίζει στο διεθνές προσκήνιο». Ο Κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στους προαιώνιους πολιτισμούς των δύο χωρών και στην πολιτιστική τους προσφορά στην ανθρωπότητα, αλλά και στη συνάντησή τους σε μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον αιώνα που πέρασε, όπως η πάλη τους κατά των δυνάμεων του Αξονα. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την Κίνα για την «ουσιώδη συμβολή της στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό» ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με τη σειρά του, ο Ζιανγκ Ζεμίν εξήρε τη «μεγαλειότητα και λαμπρότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού», την αντίσταση του ελληνικού λαού στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τόνισε ότι η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε και την ανησυχία του για τις «σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο, για το οποίο τόνισε: «Ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασε στο όνομα της ανθρωπιστικής επέμβασης, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκάλεσε τεράστιες πίκρες σε όλες τις εθνότητες του Κοσσυφοπεδίου. Ο πόλεμος τελείωσε, αλλά τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν, αντίθετα προκάλεσε νέες ανθρωπιστικές καταστροφές και η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ακόμα πιο φορτισμένη». Αναφορικά με τα διδάγματα αυτού του πολέμου, ο Ζιανγκ Ζεμίν σημείωσε: «Μας δίδαξε πως οι διεθνείς υποθέσεις πρέπει να χειρίζονται μέσω διαβουλεύσεων όλων των χωρών και ότι το δικαίωμα μιας χώρας, να επιλύσει μόνη της τις εσωτερικές της υποθέσεις, πρέπει να γίνεται σεβαστό».

Ο Πρόεδρος της Κίνας κάλεσε σε αυστηρή προσήλωση στις πέντε αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης, στους στόχους και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στους άλλους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας είναι πρόθυμοι, μαζί με όλους τους λαούς του κόσμου, να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση ενός ειρηνικού, δίκαιου, σταθερού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Κίνας επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ την Κυριακή μετέβη στην Κρήτη, όπου ξεναγήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά και στην Κνωσό. Ο Ζιανγκ Ζεμίν γνώριζε για το Μινωικό Πολιτισμό και φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και από τα κρητικά προϊόντα. Ο Κινέζος Πρόεδρος και η συνοδεία του αναχώρησαν χτες το πρωί για τη Νότια Αφρική.

Συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κίνας με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο και ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα. Η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν το θέμα που επικράτησε στη μεταξύ τους συνομιλία, ανταλλάσσοντας σκέψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ