Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το έμφραγμα και η ... Σοφοκλέους

«Το έμφραγμα και η... Σοφοκλέους» είναι ο τίτλος άρθρου του αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Χρ. Πίτσαβου στο περιοδικό «Στους ρυθμούς της καρδιάς».

Το περιστατικό που περιγράφει ο καθηγητής - όπως αναφέρει ο ίδιος - δεν είναι φανταστικό. Κάποιος έπαθε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και τον μετέφεραν σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Την άλλη μέρα το πρωί και πριν επισκεφτεί τον άρρωστο ο γιατρός, ήρθε στη ΜΕΘ η γυναίκα του αρρώστου και ζήτησε από το γιατρό να επιτρέψει την τοποθέτηση μιας τηλεόρασης στη ΜΕΘ. Ο γιατρός ρώτησε το λόγο για τον οποίο ο ασθενής είχε τόσο μεγάλη ανάγκη την τηλεόραση και η σύζυγος του αρρώστου απάντησε αφοπλιστικά: «Μα γιατρέ μου πρέπει να βλέπει τι γίνεται στο χρηματιστήριο».

Φυσικά ο γιατρός αρνήθηκε. Ιδού, όμως, το σχόλιο του Χρ. Πίτσαβου για το περιστατικό: «Μην περιμένετε να αναλύσω τη συμπεριφορά και την ψυχολογία των αρρώστων μας, όσον αφορά την προσήλωσή τους στη Σοφοκλέους. Ούτε αποπειράθηκα να ερμηνεύσω το πού βρίσκουν την όρεξη να εκπονούν "επενδυτικά σχέδια", όντας στο κρεβάτι μιας καρδιολογικής κλινικής. Φαίνεται πως η "νόσος" του επενδυτικού πυρετού, που έχει καταλάβει, ως γνωστόν, όλη την Ελλάδα, παραμένει ακόμη και όταν παθαίνεις καρδιακό επεισόδιο. Ισως όμως η παρακολούθηση των μετοχών, με τα δισεκατομμύρια που ακούγονται να αλλάζουν χέρια, να προσφέρει ψυχική ηρεμία όταν τα παρακολουθείς ως άρρωστος. Ισως εκεί που βρίσκονται, να μη φοβούνται ούτε και τα "λίμιτ - ντάουν". Αλλωστε το καρδιακό επεισόδιο το έχουν ήδη πάθει!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ