Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανοί πράκτορες στη γραμμή εκκίνησης

Με «καπέλο» του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να στρατοπεδεύσουν στην Αττική 550 Αμερικανοί πράκτορες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

«Μανδύα» κάτω από τον οποίο θα λειτουργήσουν επί ελληνικού εδάφους 550 Αμερικανοί πράκτορες και «ειδικοί» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης και Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Οι υπουργοί συναντήθηκαν χτες επί δίωρο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να απορρίψει τις σχετικές αμερικανικές απαιτήσεις, οι οποίες διατυπώνονται πιεστικά σε καθημερινή βάση από τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τόμας Μίλερ.

Περί της «ποιότητας» και των «προσόντων» αυτής της ομάδας, οι ελληνικές αρχές ελάχιστα γνωρίζουν πέραν αυτών που οι ίδιοι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των 550 Αμερικανών αποτελείται από 400 πράκτορες ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας του FBI, 130 ειδικούς στο βιοχημικό πόλεμο και 20 «σπεσιαλίστες» στην αντιμετώπιση πυρηνικής απειλής. Επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η ομάδα αυτή των 550 ανδρών να στρατωνιστεί στην Αττική, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην Αθήνα και να αναλάβει - εν λευκώ - τη φύλαξη της αμερικανικής Ολυμπιακής αποστολής.

Αυτές οι αμερικανικές απαιτήσεις έχουν προκαλέσει δυσφορία στις ελληνικές αρχές, καθώς τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας είναι υποχρεωμένα να αναζητήσουν «λύσεις» σε μια σειρά από ζητήματα:

  • Πρώτον: Κάτω από ποιο νομικό καθεστώς θα δραστηριοποιηθεί αυτή η ομάδα.
  • Δεύτερο: Σε ποιων εντολές θα υπακούει, πού θα δίνει αναφορά.
  • Τρίτον: Πού θα στρατοπεδεύσει, ποιος θα αναλάβει το οικονομικό κόστος της αποστολής.
  • Τέταρτο: Με τι δικαιολογία η ελληνική κυβέρνηση θα αρνηθεί να ικανοποιήσει ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες, αν τελικά πει «ναι» στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, όπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιμετωπίζονται αν η Αθήνα υποβάλει συμπληρωματικό αίτημα στο ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί φροντίσουν, ώστε αυτή η ομάδα των 550 ανδρών να καλυφθεί, τελικά, από το «μανδύα» της συμμαχίας. Μια άλλη «λύση» που θα μπορούσε να αποδεχτεί «εύκολα» η Αθήνα, είναι οι 550 Αμερικανοί να... βαπτιστούν «δυνάμεις υπό μετάβαση» - για να καλύπτονται και από τη σχετική ελληνοαμερικανική συμφωνία - και να σταθμεύσουν κάπου που δε θα... πολυφαίνονται (στη Σούδα, για παράδειγμα) για όσο διάστημα διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η «λύση» αυτή, ωστόσο, δε φαίνεται να ικανοποιεί την Ουάσιγκτον, η οποία επιμένει πως η δύναμη των 550 ανδρών πρέπει να είναι σε άμεση ετοιμότητα στην Αττική.

Οπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επιδιώκει να επιδείξει, εκτός από την αξία των αθλητών της, και τη στρατιωτική της παρουσία στο ελληνικό έδαφος. Για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές αναμένουν πως την προσεχή βδομάδα οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν ένα ακόμη συμπληρωματικό αίτημα στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξευρεθεί ο αναζητούμενος «μανδύας» που θα καλύψει τη δράση των Αμερικανών πρακτόρων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ