Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ανάγκη να δυναμώσει η αντίσταση

Παρεμβάσεις από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε

Πλήθος ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν μετά τη λήξη των κεντρικών ομιλιών, γι' αυτό και είναι πρακτικά αδύνατο να φιλοξενηθούν όλες σε αυτή την παρουσίαση. Το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι εμπλούτισαν τους προβληματισμούς για τη σημερινή πολιτισμική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, αναδεικνύοντας διαφορετικές πλευρές της - ενίοτε με πικρό χιούμορ - καθώς και η βεβαιότητα που απέπνεαν ότι η ανάγκη για αντίσταση πραγματώνεται καθημερινά και κερδίζει νέο έδαφος.

«Το "ξεβίδωμα" του Sakis, οι ιαχές της "άγριας" Ρουσλάνα, η αντικατάσταση της μουσικής από το "στριπτίζ", η "ταξική" - σεξουαλική εκδίκηση της Καισαριανής στο Gucci φόρεμα, το "ξεκατίνιασμα" και οι "μονομαχίες" της "Φάρμας", να μερικά "διαμάντια" της "σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης", που δυστυχώς απλώνουν την αποκρουστική τους "λάμψη" σε μεγάλες μάζες εργαζομένων, κύρια νέων, της πατρίδας μας» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Μάριος Μιχαηλίδης, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο ομιλητής υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα χαμένα, καθώς «και εξαιρέσεις υπάρχουν και αντιστάσεις ορθώνονται και καλλιτέχνες δημιουργούν και δάσκαλοι δίνουν τον εαυτό τους». Τέλος, χαρακτήρισε ως «μεγάλη πρόκληση για κάθε εργαζόμενο, για κάθε άνθρωπο του πνεύματος, για κάθε δάσκαλο και δασκάλα που ζει καθημερινά την αγωνία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της», την προσπάθεια του ΚΚΕ για ανάταση του κινήματος για μόρφωση και πολιτισμό.

Στον έλεγχο των πολιτών και μέσω της γλώσσας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μολυβιάτης, μέλος της Πρωτοβουλίας Συσπείρωσης για τη Στήριξη του Ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. «Η Νεογλώσσα» σημείωσε «στοχεύει σε ορισμένο τρόπο σκέψης των ανθρώπων ή ορθότερα στη μη σκέψη, μέσω της καταστροφής των λέξεων και την καθιέρωση μιας ομιλίας κράμα αγγλικών, ελληνικών, ορολογίας Η/Υ κι ό,τι άλλο έχει ο μπαχτσές». Εκλεισε δε την παρέμβασή του με τα λόγια του Μάρεϊ Μπούκτσιν: «Να επιδιώξουμε το αδύνατο για να μη βρεθούμε μπροστά στο αδιανόητο».

Στην «πλύση εγκεφάλου που λέγεται τηλεόραση» αναφέρθηκε η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη. «Τα πρόσωπα που εμείς βλέπουμε και συχνά θαυμάζουμε στην τηλεόραση, που πολλές φορές τα ζηλεύουμε και που γίνονται πρότυπα των παιδιών μας, έχουν το ρόλο της μαριονέτας. Γιατί αν θελήσουν να έχουν άποψη γι' αυτό που παρουσιάζουν, από ειδήσεις έως τηλεοπτικές σειρές, απλά μένουν χωρίς δουλιά», σημείωσε, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Μια και ως τώρα γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός έχει καθοριστική επιρροή στην πνευματικότητα, τη διαμόρφωση ηθικής, αλλά είναι και το καθρέφτισμα της κοινωνίας με την πιο βαθιά και ουσιαστική ματιά, όπως επίσης μπορεί να είναι και πηγή έμπνευσης για την αντίσταση των λαών, καταλαβαίνετε τι θα σημάνει ο απόλυτος έλεγχος των μεγαλοεπιχειρηματιών πάνω στο πνευματικό έργο των δημιουργών».

«Οι γυναίκες βρίσκονται πρώτες στο στόχαστρο του ιμπεριαλιστικού πολιτισμού» επισήμανε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. «Ξέρουμε καλά ότι η ένταξη των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία μαζί με την παιδεία και τον πολιτισμό αποτελούν προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή τους». Στον αντίποδα των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης, η ομιλήτρια κάλεσε «το ίδιο το κίνημα να γίνει χορηγός τέχνης, να γίνει πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ