Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πιο δυνατή, πιο αντιλαϊκή...

Την ενίσχυση του κόμματός του, προκειμένου να προχωρήσει πιο τολμηρά στην εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματός του, επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής

Ενίσχυση της πολιτικής της δύναμης, ώστε να προχωρήσει πιο τολμηρά και αποφασιστικά στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επιδιώκει μέσα από τις κάλπες των ευρωεκλογών η κυβέρνηση.

Το ευρωπαϊκό της όραμα, που εναρμονίζεται και «αλληλοτροφοδοτείται» με τις αντιλαϊκές της επιλογές, εγγυάται μια χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, ο Κ. Καραμανλής που παρουσίασε χθες σε μια «συνήθη» φιέστα στο Ζάππειο τη διακήρυξη του κόμματός του, εμφάνισε την «πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω», εμφανίζοντας την ΕΕ περίπου ως μία όαση «σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας»!

«Εχουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου και χρειαζόμαστε ακόμη πιο ισχυρή φωνή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το νόημα της ψήφου στις 13 Ιούνη. Περισσότερο σαφής ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που κατακτήσαμε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου».

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφιστεί το κόμμα του στις ευρωεκλογές, ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε ότι το κόμμα του ανήκει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πράγμα που προσφέρει, όπως είπε, «την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα να προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα». Επίσης οι περισσότερες κυβερνήσεις στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ ανήκουν στο ΕΛΚ.

Δεύτερος λόγος είναι ότι το κόμμα του, ως καλύτερος διαχειριστής, δε θα επιτρέψει να χαθούν χρόνος και κοινοτικοί πόροι, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πολλές από τις ευκαιρίες που μας έδωσαν οι πολιτικές της ΕΕ. Χάθηκε χρόνος. Χάθηκαν τεράστιοι κοινοτικοί πόροι», είπε, επισημαίνοντας ότι από το Β` ΚΠΣ χάθηκαν οριστικά περίπου 550 εκατ. ευρώ, ενώ η απορρόφηση πόρων από το Γ` ΚΠΣ, τα τέσσερα πρώτα χρόνια (2000-2003), είναι αποθαρρυντική (μόλις το 22,5%). Ο πρωθυπουργός, όμως, δεν πτοείται: «Σ' αυτήν την πραγματικότητα, σ' αυτές τις αρνητικές τάσεις, είναι απόφασή μας να βάλουμε οριστικό τέλος. Να αλλάξουμε τα πράγματα. Ξεκινήσαμε με όραμα, με πρόγραμμα και σχέδιο. Προχωρούμε με σιγουριά, αποφασιστικότητα, αισιοδοξία».

Τρίτος λόγος είναι το «συγκροτημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα», που διαθέτει η ΝΔ με στόχο την «πραγματική σύγκλιση» (το ίδιο μπαγιάτικο όραμα...), και την «κάλυψη του χαμένου εδάφους». Η «Ευρώπη των μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων», που οραματίζεται, δεν είναι παρά η «στρατηγική της Λισαβόνας», για την οποία χρειάζεται «να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές». Στην κατεύθυνση αυτή, «υιοθετούμε μια νέα επιθετική οικονομική πολιτική», τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

Στους βασικούς άξονες του προγράμματος, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ, το οποίο αναγορεύεται περίπου ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της «σύγκλισης των περιφερειών». Για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, προωθείται η νέα οικονομική πολιτική, που σημαίνει απλά «ενισχύουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη νέα επιχειρηματικότητα»...

Υποσχέθηκε επίσης νέες πρωτοβουλίες «για να μπορέσει ο αγρότης να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», η οποία βέβαια παραμένει ιερό ευαγγέλιο, ενώ καυχήθηκε ότι «κερδίσαμε τη μάχη για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα μας»(!). Στον τομέα της «ασφάλειας των πολιτών», η κυβέρνηση επιδιώκει την «κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», υποστηρίζοντας ωμά τη βάρβαρη ιδέα ότι «ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Τέταρτος λόγος είναι το «όραμα» που διαθέτει για την ίδια την ΕΕ και το ρόλο της στη νέα τάξη πραγμάτων. Το όραμα αυτό θέλει την ΕΕ σε ρόλο (δεύτερου) παγκόσμιου χωροφύλακα - «θέλουμε μια Ευρώπη με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, που συμβάλλει στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας». Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει την ενίσχυση της ΚΕΠΠΑ και τη θέσπιση «ενισχυμένης συνεργασίας και στον τομέα της άμυνας». Επιπλέον δήλωσε ευθέως ότι θέλει την ΕΕ «μοχλό για την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ενώ η Ελλάδα «μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις της Ενωσης με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ