Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι... σύμμαχοι

Οταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο πιστός σύμμαχος του ΣΕΒ, τότε τα πλατιά λαϊκά στρώματα πρέπει όχι μόνο να ανησυχούν, αλλά να βγάζουν και τα αναγκαία συμπεράσματα. Οταν το βήμα της γενικής συνέλευσης των μεγαλοβιομηχάνων χρησιμοποιείται από το δικομματισμό, για την απόδοση όρκων πίστης και υπακοής στα συμφέροντα των επιχειρήσεων, είναι βέβαιο πως από κοινού προετοιμάζουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους.

Η προχτεσινή συνέλευση των βιομηχάνων, από την οποία παρήλασαν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέδειξε τα «νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά» με τα οποία οι βιομήχανοι θα επιχειρήσουν να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη. Ελειπε ακόμα και η «καθιερωμένη» γκρίνια των βιομηχάνων. Δεν έχουν λόγους άλλωστε. Εχοντας εξασφαλίσει πληθώρα προνομίων και κερδών - όπως οι ίδιοι ομολογούν - στοχεύουν μακρύτερα. Οι αντεργατικές ρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί. Η «κοινωνική συναίνεση», όπως αυτοί την κατανοούν, είναι δεδομένη χάρη στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αυτό που επιζητούν είναι η επικύρωση της πολιτικής συναίνεσης και η ομοφωνία των μεγάλων κομμάτων στις αντεργατικές επιλογές, κάτι που επίσης το έχουν εξασφαλίσει.

Οι βιομήχανοι θέλουν κοινή πλεύση του δικομματισμού. Η κάθε αλλαγή κυβέρνησης να αποτελεί πρόκριμα για την απόδοση νέων προνομίων. Θέλουν τα αντιλαϊκά μέτρα να περνούν με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επιζητούν ομοφωνία, σύμπλευση. Χωρίς μικροκομματικούς διαξιφισμούς και καθυστερήσεις. Να αναδειχτεί το «επιχειρείν» και η «ανταγωνιστικότητα» ως η νέα κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο, να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες της αγοράς. Και οι επιχειρηματίες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «να βραβεύονται όπως οι καλλιτέχνες, οι πρωταθλητές και οι ολυμπιονίκες»!!!

Οι παρεμβάσεις των Καραμανλή - Παπανδρέου στη συνέλευση του ΣΕΒ το μόνο στοιχείο... αντίθεσης που περιείχαν ήταν το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Συναγωνίστηκαν για το ποιος έχει τις πιο προωθημένες φιλεργοδοτικές θέσεις. Οι ομιλίες τους βαθιά αντιδραστικές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ο ένας, ο πρωθυπουργός, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου, εξήγγειλε μέτρα που θα καταδυναστεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας, ενώ ο άλλος, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μοίραζε συγχαρητήρια για την άθλια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1 ευρώ, που επέβαλαν οι βιομήχανοι στους εργαζόμενους.

Βέβαια, όσα αντιλαϊκά μέτρα και αν ληφθούν και με όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι μπορούν να τα ακυρώσουν στην πράξη, στους δρόμους του αγώνα. Μπορούν να δείξουν την αντίθεσή τους στην κάλπη. Γνωρίζει καλά ο λαός και έχει υποστεί βαθιά στο πετσί του τις συνέπειες του «ευρωμονόδρομου» και της ευρωυποταγής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γνωρίζει τις ευθύνες τους, όπως και του παρατρεχάμενου ΣΥΝ, που πρώτος και καλύτερος ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στην ευρωυποταγή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, ο λαός μπορεί και πρέπει να αντιτάξει την αντίσταση, την απειθαρχία, την ανυπακοή του στο μονόδρομο του κεφαλαίου. Σε 16 μέρες ψηφίζουμε ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ