-- «Στα άμεσα ζητήματα της περιόδου είναι το θέμα του Ευρωσυντάγματος που πάει για έγκριση. ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός ζητάνε ήδη δημοψήφισμα. Το ΚΚΕ τι ζητάει;» ήταν μία από τις ερωτήσεις που έγιναν. Ακολουθεί η απάντηση:
-- AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οταν έγινε η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν στρατηγικής σημασίας Συνθήκη, διότι με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έφυγαν και τα τελευταία εμπόδια ή το μεγαλύτερο μέρος των εμποδίων που υπήρχε στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων. Τότε δεν το ήθελαν το δημοψήφισμα, τώρα το ζητάνε.
Εμείς δεν τα φοβούμαστε τα δημοψηφίσματα. Είναι κι αυτά πεδίο πάλης. Να το πούμε όμως καθαρά. Αυτό καθ' εαυτό το αίτημα για δημοψήφισμα δε σημαίνει και δημοκρατική στάση. Διότι άλλοι θα θέλουν το δημοψήφισμα για να περάσει το Ευρωσύνταγμα, ενώ εμείς θέλουμε το δημοψήφισμα για να ανέβει η συνείδηση του λαού για το τι είναι Ευρωσύνταγμα, να ανέβει η αγωνιστικότητά του και το όχι να είναι πλειοψηφικό. Επομένως, όσοι ζητάνε δημοψήφισμα έχουν διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία.
Και τέλος, αν είναι να κάνουμε το δημοψήφισμα σαν το Κυπριακό, δηλαδή σε μια χώρα να βγει όχι στο Ευρωσύνταγμα και ύστερα από 3 μήνες να ζητάνε να ξαναγίνει δημοψήφισμα για να βγει το ναι...
Εμείς θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και μετά το δημοψήφισμα εναντίον του Ευρωσυντάγματος και των επιλογών του και των συνεπειών του.