Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κλίμα δήθεν διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική

Ο «διάλογος με τον πολίτη» και οι «συμμετοχικές διαδικασίες», αποτελούν πλέον τα νέα... πολιτικά επιχειρήματα του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη συντονισμένη επιχείρηση παγίδευσης του ελληνικού λαού. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού προχτές ανακάλυψε τα «λάθη» της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, χτες βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι θα «φωτίσει» τα προβλήματα του πολίτη και στη συνέχεια θα διαμορφώσει «τις νέες προτεραιότητες για τη νέα εποχή». Γίνεται πλέον φανερό, ότι ο κομματικός και κυβερνητικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα, δήθεν διαφοροποίησης του Γ. Παπανδρέου από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να εμφανιστεί σαν ο «ηγέτης της αλλαγής».

Εξάλλου, το Σάββατο ο Γ. Παπανδρέου ξεκινάει από τη Θράκη το επίσημο πρόγραμμα των προεκλογικών του περιοδειών, το οποίο θα στηριχτεί ακριβώς σ' αυτή τη στρατηγική. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο προεκλογικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκίνησε με κοινή εμφάνιση του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου, αλλά με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει σήμερα στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να παρουσιάσει και να αναλύσει τη «Χάρτα Σύγκλισης». Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο, ο υπουργός Εξωτερικών θα γνωρίζει τα προβλήματα της χώρας και με προεκλογικές υποσχέσεις, θα μεταφέρει την επίλυσή τους στην περίοδο της «συμμετοχικής δημοκρατίας» που οραματίζεται να θεμελιώσει, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Η «αλλαγή» που «ευαγγελίζεται» πάντως ο Γ. Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό, αφού είναι σίγουρο ότι θα έχει ημερομηνία λήξεως την επόμενη των εκλογών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, που ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη σύσκεψη, υποστήριξε: «Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η επαφή με το λαό, ο διάλογος με το λαό, η συζήτηση με το λαό. Στα αιτήματα που θέτει ο λαός, στις ελπίδες που εναποθέτει ο λαός μπροστά στο καινούριο, το οποίο για μια ακόμη φορά δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ».

Τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Θέμελης και ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Χ. Παμπούκης, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησαν και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και γι' αυτό ακριβώς το λόγο υπήρξε και σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Metron Analysis» Στρ. Φαναρά. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα των κοινών εμφανίσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στο επόμενο διάστημα. Πάντως, γι' αυτό το θέμα ο Τ. Χυτήρης δεν πήρε συγκεκριμένη θέση, δηλώνοντας ότι «όπου υπάρχει λόγος να υπάρξουν, θα υπάρξουν».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλο, ο οποίος αφού χαρακτήρισε «δεδομένη» την υποψηφιότητά του στις εκλογές, έκανε συγχρόνως λόγο για «αλλαγή πολιτικής», η οποία, όπως υποστήριξε, «θα φανεί και στο προγραμματικό πλαίσιο που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι αυτή «αλλαγή» θα γίνει «πλήρως κατανοητή από τον πολίτη». Βέβαια, ούτε ο ίδιος δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι «τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και τα άλλα στελέχη θα προχωρήσουν σε ουσιαστικό και πρωτότυπο διάλογο, κατά τον οποίο θα ανοίξουν πολλά από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, και έχουν να κάνουν όχι με το παρελθόν ή το σήμερα, αλλά με την προοπτική τουλάχιστον μιας δεκαετίας».

Νωρίς το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Θ. Πάγκαλο, όπου συζήτησε την καλύτερη οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Θ. Πάγκαλος, με δηλώσεις τους αναφέρθηκε στην «παλιά και καλή του σχέση» με τον υπουργό Γ. Παπανδρέου και σημείωσε: «Εχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε». Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ παράλληλα ανέφερε ότι στις αρμόδιες επιτροπές του κυβερνώντος κόμματος θα συμμετάσχουν και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Ανοιχτές οι θέσεις στα ψηφοδέλτια

Ανοιχτό έμεινε το θέμα των 19 υπό συμπλήρωση θέσεων στα ψηφοδέλτιά του ΠΑΣΟΚ, αφού στη χτεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη καταληκτική πρόταση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου, «η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων, μέσα από την πληθώρα των προτάσεων, θα πραγματοποιηθεί από το Εκτελεστικό Γραφείο την ερχόμενη βδομάδα», γεγονός που όπως ανέφερε θα σηματοδοτήσει και την εντατικοποίηση της οργανωτικής δουλιάς των Νομαρχιακών Επιτροπών. Ετσι, την προσεχή Κυριακή θα συνεδριάσουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλα τα μέλη του ΕΓ θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτή θα μείνει η θέση στη Β' περιφέρεια του Πειραιά, προκειμένου να καλυφθεί από τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος όμως φαίνεται να εμμένει στη θέση του να καταλάβει τη 12η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, δεν υπήρξε τελική πρόταση και για τον Στ. Μπένο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ