Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η νεολαία ψηφίζει ΚΚΕ για το δικό της σήμερα και το αύριο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Στους νεοφώτιστους «φίλους» της νεολαίας και την απάντηση που τους αρμόζει να πάρουν από την κάλπη, αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα των τελευταίων ημερών για τις «κινήσεις» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε σχέση με τη νέα γενιά. Στην πραγματικότητα η νεολαία γνωρίζει πολύ καλά τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ. Γνωρίζει την πολιτική τους και την έχει αμφισβητήσει, την έχει καταδικάσει με τους αγώνες της. Γι' αυτό και η ΚΝΕ καλεί τη νέα γενιά «να στηρίξει το ΚΚΕ με κάθε τρόπο, τώρα αλλά και μετά τις εκλογές».

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Καθορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί με τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, έχουν στήσει ένα ξέφρενο πανηγύρι εξαπάτησης του λαού και της νεολαίας, μια γιγαντιαία επιχείρηση αρπαγής και χειραγώγησης της ψήφου. Ολοι τους ξαφνικά θυμήθηκαν τους "νέους", τη "νέα γενιά", τη "νεολαία". Θέλουν "να μιλήσουν με τη νεολαία", "να κάνουν διάλογο", "να ακούσουν τη γνώμη της για να φτιάξουν το πρόγραμμά τους", "θέλουν να μάθουν τα προβλήματά της για να τα λύσουν".

Οι νέοι εδώ και χρόνια έχουν αιτήματα, προτάσεις, διεκδικήσεις που μάλιστα δεν προκύπτουν από γκάλοπ ή στημένες περιοδείες. Χρόνια τώρα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι φωνάζοντας συνθήματα, συμμετέχουν σε πορείες, σε διαδηλώσεις, σε καταλήψεις, στους αγώνες του λαού μας.

Οταν τα 15μελή και συντονιστικά των μαθητών απαιτούν Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολειό, παίρνουν το ξεσκαρτάρισμα σε ΤΕΕ και ΕΛ. Οταν ζητούν "γνώση και όχι απόγνωση", παίρνουν Μεταρρύθμιση της "παπαγαλίας" και ΤΕΕ της εγκατάλειψης. Οταν ζητούν να ακουστεί η φωνή τους, παίρνουν από τη μια το μαστίγιο των ΜΑΤ, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τις δίκες μαθητών.

Οταν οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι απαιτούν να μην ισχύσουν οι συνθήκες της Μπολόνιας, της Πράγας και του Βερολίνου, η κατηγοριοποίηση, η υποβάθμιση, και διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, παίρνουν ως απάντηση την ίδρυση ιδιωτικών - "μη κρατικών" πανεπιστημίων, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Οταν χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν και ζητούν ασφαλή σταθερή και πλήρη δουλιά με δικαιώματα (υγεία, ασφάλιση), παίρνουν ως απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τη μερική απασχόληση, την ανεργία, τη μερική ασφάλιση, τη μερική ζωή και τα ΜΑΤ στα λιμάνια και τους εργατικούς αγώνες.

Οταν η νεολαία βγήκε στο δρόμο ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ενάντια στην επίσκεψη του Κλίντον, πήρε την απάντηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ) για τη λειτουργία των βάσεων στη χώρα μας, την καταστολή των διαδηλώσεων... και την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου ως συνδημιουργός της εξωτερικής πολιτικής, έδωσε το «ευχαριστώ» στους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους φίλους του.

Ξέρουν ότι σημαντικό κομμάτι της νεολαίας έχει αμφισβητήσει την πολιτική τους το προηγούμενο διάστημα και γι' αυτό και οι δύο - Καραμανλής και Παπανδρέου - ποντάρουν στη φιγούρα και το ίματζ, στον "αυθορμητισμό" και τις "ανθρώπινες, προσωπικές στιγμές" τους. Παρουσιάζονται ως "ανθρώπινοι", "σύγχρονοι", "ευαίσθητοι", "ευγενικοί", "κοντά στους νέους"...

Ομως:

-- Πόσο "ανθρώπινη" είναι η στήριξη των ιμπεριαλιστικών σφαγών σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία από τους ίδιους και τα κόμματά τους...

-- Πόσο "ευγενικοί" είναι όταν αποκαλούν τους αγωνιζόμενους νέους: "υποκινούμενους", "αλήτες", "τεμπέληδες"...

-- Πόσο "ευαίσθητοι" είναι όταν στέλνουν εισαγγελείς στα σχολεία, όταν χειροκροτούν συνδικαλιστικές διώξεις νέων, όταν ψηφίζουν μαζί τους τρομονόμους.

-- Πόσο "σύγχρονοι" είναι όταν η πολιτική που και οι δυο στηρίζουν πηγαίνει τα δημοκρατικά, εργασιακά, μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας δεκαετίες πίσω.

-- Πόσο "κοντά στους νέους" είναι όταν με την πολιτική τους στερούν από τη νεολαία τη ζωή και το μέλλον της.

Η Ελλάδα είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε. Οσο και αν προσπαθούν τα Μέσα που ελέγχει ο δικομματισμός να μας κάνουν να ξεχάσουμε "τι φάγαμε χτες", η νεολαία σήμερα τους ξέρει καλύτερα και δε θα τσιμπήσει πάλι τόσο εύκολα. Τα κόμματα, τα πρόσωπα κι η πολιτική τους δεν κρίνονται μόνο από τα λόγια, αλλά από τις πράξεις και τη στάση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα.

Οι νέοι έχουν απ' όλο το προηγούμενο διάστημα πολύτιμη πείρα.

Η νεολαία έχει δικαιώματα, κάθε κομμάτι του κινήματός της έχει αιτήματα, και τα προηγούμενα χρόνια τα έχει διεκδικήσει, αλλά έβρισκε τοίχο. Αυτός ο τοίχος ήταν:

  • η πολιτική που επιβάλει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο ΣΕΒ
  • η πολιτική που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ
  • η ίδια πολιτική που επί της ουσίας δεν αμφισβητεί ο ΣΥΝ.

Αυτή η πολιτική προβάλλεται ως μονόδρομος - που δε χωράει "κεκτημένα και παραχωρήσεις" - ακριβώς εξαιτίας του σημερινού συσχετισμού.

Ηρθε ο καιρός η νεολαία να συμβάλει σοβαρά, μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στο να ανοίξουν ρήγματα σε αυτόν τον τοίχο, να αμφισβητήσει την ουσία της πολιτικής που της στερεί τα δικαιώματα.

Οι εκλογές επομένως δεν είναι αδιάφορες μπορεί η νεολαία να τις αξιοποιήσει...

Η ουσιαστική νεολαιίστικη αμφισβήτηση περνά από την καταψήφιση του δικομματισμού και των κεντροδεξιών -κεντροαριστερών εφεδρειών του, περνά από την ενίσχυση της μοναδικής σήμερα διαφορετικής πρότασης, της πρότασης του ΚΚΕ.

Η νεολαία θα πάει τους αγώνες και τα δικαιώματά της ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, αν ενισχύσει και με την ψήφο της το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που:

  • στάθηκε συμπαραστάτης των αγώνων της, στη Βουλή, στους δρόμους ακόμα και στα δικαστήρια
  • τολμάει να πει ότι δε θα λύσει τα προβλήματα με τρόπο μαγικό και καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους
  • το μόνο κόμμα με πρόγραμμα, που χωράει τις διεκδικήσεις της νεολαίας, γιατί ακριβώς καθορίζεται από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας
  • τολμάει να πει ότι για να ζήσει ο λαός και η νεολαία όπως τους αξίζει χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική οικονομία, η Λαϊκή Οικονομία, την οποία μπορεί να εφαρμόσει μόνο η Λαϊκή Εξουσία, που θα την κερδίσουμε με το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, που προτείνει το ΚΚΕ, και στο οποίο η νεολαία θα έχει στο πλάι της εργατικής τάξης βασικό ρόλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για το δικό του σήμερα και το αύριο, ο κάθε νέος έχει συμφέρον τώρα να ψηφίσει ΚΚΕ. Να στηρίξει το ΚΚΕ με κάθε τρόπο τώρα, αλλά και μετά τις εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ