Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ
Προκλητικός ο υπουργός Τύπου

Επιδοκιμάζει την απαράδεκτη τακτική των τηλεοπτικών σταθμών, που υπερκάλυψαν ακόμη και τις πιο ασήμαντες δραστηριότητες του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ

Ξεπέρασε χτες κάθε όριο πρόκλησης ο υπουργός Τύπου, ο οποίος, με δήλωσή του, αναφέρθηκε στην «καταιγίδα» των εκτάκτων δελτίων ειδήσεων. Παραβλέποντας τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνησή του για ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, αλλά και την οδηγία που εξέδωσε το ΕΣΡ, επικρότησε και με το παραπάνω την τακτική των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι, με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, άνοιξαν διάπλατα τις οθόνες τους για να «υποδεχτούν» το νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καλύπτοντας συγχρόνως όλες τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ.

Τη στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τα λεγόμενα μικρά έχουν καταγγείλει την απαράδεκτη τηλεοπτική κατάσταση που επικρατεί στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ζητώντας την ισότιμη παρουσίαση όλων των απόψεων, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδοκιμάζουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς που υπερκάλυψαν ακόμη και τις πιο ασήμαντες δραστηριότητες του νέου αρχηγού του «κινήματος», του Γιώργου Παπανδρέου.

Πρέπει, είπε χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας, να «αντιληφθούμε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αυτή την περίοδο, για την πολιτική και την πολιτική δραστηριότητα των κομμάτων και των αρχηγών των κομμάτων, δεν έχει καμία σχέση με επικοινωνιακά ζητήματα». Το αυξημένο ενδιαφέρον για τον υπουργό Τύπου «προήλθε από την πολύ μεγάλη πολιτική κίνηση που έγινε στην παράταξή μας και τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου». Ο Χρήστος Πρωτόπαππας μιλά για «πολιτική καταιγίδα» και όχι «επικοινωνιακή» και πως η κάλυψη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι «απότοκος των σοβαρών πολιτικών εξελίξεων» και των «πολιτικών πρωτοβουλιών» που η παράταξή του αναλαμβάνει. Με δηκτικό, μάλιστα, τρόπο τονίζει πως αυτό «πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».

Το μόνο, όμως, όπως φαίνεται που δεν αντελήφθη(!) ο αρμόδιος για την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων που αφορούν στα ΜΜΕ υπουργός είναι ότι υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των αρχών της πολυφωνίας, όπως ουσιαστικά επισήμανε και μέσα από την προχτεσινή «οδηγία» του προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΚΚΕ, με δήλωση του Γραφείου Τύπου του, έχει επισημάνει ότι είναι «θέμα στοιχειώδους δημοκρατίας να εκφραστούν στις συζητήσεις ισότιμα όλα τα κόμματα, που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και να μην υπάρξει μονοπώληση των προεκλογικών συζητήσεων από τους επικεφαλής τους δικομματισμού».

Ο πρόεδρος της ΝΔ K. Καραμανλής, ως γνωστό, προχτές επισκέφτηκε τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων του Συντάγματος και την ευθύνη του ΕΣΡ για την τήρηση αυτών των αρχών και των κανόνων. Φυσικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών είναι ανοιχτά και στη ΝΔ, ενισχύοντας το δικομματικό τοπίο.

Διάβημα για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην προεκλογική περίοδο έκανε χτες στον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τήρησης του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας και ζήτησε από το ΕΣΡ να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο πλουραλισμός της δημοκρατίας, «το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας να ενημερωθεί από όλους για τις θέσεις τους, να υπάρξει κριτική αντιπαράθεση στο όνομα των προγραμματικών θέσεων και όχι ορυμαγδός εντυπώσεων στο όνομα των εικόνων που κατασκευάζονται».

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στο «μεγάλο έλλειμμα της πολυφωνίας». Ζητά στη συνεδρίαση να κληθούν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να παρέμβει για την «αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της πολυφωνικής ενημέρωσης των πολιτών». Στην επιστολή του ο Φ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει «εξασφαλίσει για τον εαυτό της την προνομιακή προβολή από τα ΜΜΕ τόσο των δικών της πρωτοβουλιών», όσο και του κόμματός της, με «αρκετή παρουσίαση και των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδιαφορεί για τα υπόλοιπα κόμματα».

Παρέμβαση για το θέμα της υπέρμετρης προβολής του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, μέσα από έκτακτα δελτία ειδήσεων, αλλά και για την προβολή μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων με τον αποκλεισμό ουσιαστικά των λεγομένων μικρών κομμάτων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, αποφάσισε χτες να κάνει η ΕΣΗΕΑ. Το θέμα τέθηκε από τον Β' Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Παναγιώτη Ράμμο («Δημοσιογραφική Συνεργασία») και συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως. Αποφασίστηκε να γίνουν διαβήματα στον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα, στο ΕΣΡ, στο ΔΣ της ΕΡΤ και στους διευθυντές όλων των ΜΜΕ, ζητώντας την εξασφάλιση της αντικειμενικής και ισότιμης παρουσίασης των δραστηριοτήτων και των απόψεων όλων των κομμάτων.

«Απάντηση» στις δηλώσεις του Χρήστου Πρωτόπαππα έδωσε με χτεσινοβραδινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, λέγοντας πως ο υπουργός Τύπου φαίνεται ν' αγνοεί το περιεχόμενο της οδηγίας του ΕΣΡ, γιατί «αν το γνωρίζει» με τις δηλώσεις του υπονομεύει το ΕΣΡ και περιφρονεί το Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ