Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί «συμμετοχικής δημοκρατίας»

Σε κυρίαρχο ζήτημα της εκστρατείας εξαπάτησης του λαού και της νεολαίας από την πλευρά του δήθεν ρετουσαρισμένου ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναδεικνύεται η λεγόμενη «συμμετοχική δημοκρατία». Το παραμύθι αυτό που υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ, επιχειρείται να κοιμίσει τις λαϊκές συνειδήσεις και να οδηγήσει στη λήθη και στην προσδοκία των «θα». Μόνο που η πραγματικότητα της «εκσυγχρονιστικής» βαρβαρότητας εξακολουθεί πεισματικά και δείχνει το αληθινό της πρόσωπο.

Μόλις προχτές, η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των ΜΑΤ επιχείρησε να τσακίσει τους αγρότες της Αχαΐας που διαδήλωναν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ, αντιδρώντας στο εντεινόμενο ξεκλήρισμά τους. Οι δίκες αγωνιζόμενων συναδέλφων τους συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Η ταξική συνδικαλιστική δράση διώκεται. Περίτρανο παράδειγμα, η προχτεσινή σύλληψη από την Αστυνομία κατ' εντολήν της εργοδοσίας, δύο συνδικαλιστών, στελεχών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που πήγαν να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα», οι οποίοι αντιδρούσαν στις απολύσεις συναδέλφων τους. Η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στηρίζονται στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, η οποία την υπηρετεί με κάθε τρόπο.

Τα δύο παραδείγματα του αυταρχικού «διαλόγου» της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους είναι μόνο τα πιο πρόσφατα. Ο κατάλογος του αυταρχισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι μακρύς και δεν υπάρχει εργατικός αγώνας, διεκδίκηση και απεργία που να μην κηρύσσεται από τη δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη παράνομη και καταχρηστική. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν γευτεί τα ...αγαθά αυτού του αυταρχικού κατήφορου και φυσικά η νεολαία και οι μαθητές, που ακόμα σέρνονται στα δικαστήρια με τη φασιστικού τύπου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τους αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτή τη «δημοκρατία» τη βίωσαν τα λαϊκά στρώματα στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια, αυτόν το «διάλογο» τον είδαν να πηγαίνει χέρι - χέρι με την πολιτική που χτυπάει καθημερινά δικαιώματα και κατακτήσεις στη δουλιά, στην Ασφάλιση, στην Πρόνοια, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και στήριξε η ΝΔ και που εξυπηρετεί την πλουτοκρατία του τόπου.

Γιατί ο αυταρχισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα περί «συμμετοχικής δημοκρατίας» του ΠΑΣΟΚ ή το δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο της ΝΔ επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, αλλά η πείρα που έχει συσσωρευτεί για τους εργαζόμενους δείχνει ότι ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο σε ρήξη και με την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό τα «καθρεφτάκια» που κομίζουν οι εταίροι της αντιλαϊκής διαχείρισης στους εργαζόμενους, ωσάν σε ιθαγενείς, δεν πρέπει να πιάσουν τόπο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει δύναμη στην πάλη τους, συμβάλλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του δικομματισμού και στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, που είναι το αντίβαρο, το οποίο χρειάζεται, για να ανοίξει η άλλη προοπτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ