Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφωνεί με τον Κ. Μητσοτάκη για τη λιτότητα

Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για τη... σωτηρία της οικονομίας

Οσοι τρέφουν αυταπάτες, πως αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μάρτη, θα έρθουν «καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα», επειδή ο νέος πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου θα βάλει τέλος στην εφαρμοζόμενη (από τον προκάτοχό του πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη) πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, είναι «αιθεροβάμονες», όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, για προπαγανδιστικούς λόγους. Το αποκαλύπτει - άγνωστο για ποιους λόγους - ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αλ. Παπαδόπουλος, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», δηλώνοντας πως συμφωνεί απόλυτα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή όποια κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα!

Εχει σημασία, εδώ, να σημειώσουμε ότι ο χρόνος που έδωσε τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Ηπειρώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι θέσεις που διατύπωσε, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο Αλ. Παπαδόπουλος (που τάχθηκε δημόσια) υπέρ της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας: Πρώτον, είναι ο επικεφαλής του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών ανάληψης καθηκόντων προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου, πείστηκε να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 7ης Μάρτη με το ΠΑΣΟΚ (πείστηκε να επανέλθει στην ενεργό πολιτική από τον νέο υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ). Τρίτον, έγιναν, παραμονές της συνάντησής του με τον Γ. Παπανδρέου (με τον οποίο είχε χτες ξεχωριστή συνάντηση, προφανώς για να «ρετουσάρουν» του νέο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ).

Στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο βουλευτής αποκαλύπτει τις σκέψεις και τις θέσεις του (με τις οποίες προφανώς συμφωνεί και ο Γ. Παπανδρέου) χωρίς να «μασά τα λόγια του». Ιδού μερικές από τις πιο σημαντικές - κατά τη γνώμη μας - θέσεις και απόψεις του Αλ. Παπαδόπουλου:

  • Στην ερώτηση αν ήταν της άποψης (όταν παραιτήθηκε από υπουργός και να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) πως «χρειαζόταν ένα ταρακούνημα το ΠΑΣΟΚ», απαντά ως εξής: «είναι γνωστές οι απόψεις μου από το 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνθήκες ιδιότυπης χρεοκοπίας της χώρας μου ανέθεσε την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Πάντοτε πρότεινα ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σοκ και μεγάλων ανατροπών στην ελληνική κοινωνία», και προσθέτει με νόημα: «Γιατί η χώρα πιστεύω ότι, παρά το τεράστιο έργο των τελευταίων χρόνων, έχει προβλήματα που δε συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος...»! Με απλά, λόγια, λέει ξεκάθαρα, πως παρά τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Σημίτη, η λιτότητα πρέπει να συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7 Μάρτη. Οταν μάλιστα του τίθεται το ερώτημα, αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι «προσαρμοσμένο στη νέα λογική ή θα υπάρξουν αλλαγές τώρα, με τη νέα ηγεσία», δεν κρύβει πως θα δυσκολευτεί να εμφανίσει θετικό τον απολογισμό της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά και την ανάγκη αντικατάστασης αυτής της πολιτικής με αυτή που πρεσβεύει (στα λόγια) ο Γ. Παπανδρέου, σαν νέος, υποψήφιος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
  • Στην ερώτηση, «επιμένετε στις απόψεις που διατύπωσε το καλοκαίρι σε συνέντευξη στο "Βήμα" για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία», αν και οι απόψεις αυτές «έμοιαζαν πολύ με εκείνα που πρόσφατα είπε ο Κ. Μητσοτάκης», ο Αλ. Παπαδόπουλος απαντά λακωνικά: «Εις το ακέραιον» και προσθέτει με νόημα: «Αυτές οι απόψεις έχουν διατυπωθεί και από τον κ. Γκαργκάνα (σ.σ. διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) και από τον κ. Μητσοτάκη»!

Υπεραμυνόμενος, μάλιστα των θέσεών του υπέρ της λιτότητας, ο επικεφαλής του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ:

  • Τάσσεται εναντίον της διγλωσσίας (άραγε σε ποιους απευθύνεται;), λέγοντας πως «ο πολιτικός αγώνας δεν μπορεί να στηρίζεται στην πλειοδοσία ψευδούς και υποκριτικής "συμπαράστασης" του πενόμενου λαού». Ακόμη και τη θέση του, ότι «δεν πρέπει να ενοχλήσεις» τα λαϊκά στρώματα (με τις πολιτικές λιτότητας) την αναιρεί, λέγοντας πως η υποστήριξή τους «δεν πρέπει να γίνεται με την προσβολή μιας σταθερής πορείας που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία»! Και προσθέτει με νόημα: «Οσο για μένα, κάθε φορά που δίνονταν παροχές, είχα επιφυλάξεις και τις διατύπωνα δημόσια, όχι καλυμμένα».
  • θέλοντας να είναι εντάξει και με τη συνείδησή του, διαβεβαιώνει (ποιους άραγε;) πως τις παραπάνω θέσεις του για την οικονομία «δεν πρόκειται να τις αναιρέσει κατά την προεκλογική περίοδο.

Για όλους εκείνους λοιπόν, που αναθάρρησαν ότι το «νέο ΠΑΣΟΚ» θα εφαρμόσει φιλολαϊκές πολιτικές, αν με την ψήφο τους βοηθήσουν το Γιωργάκη να γίνει πρωθυπουργός, ο Αλέκος Παπαδόπουλος τους προσγειώνει... ανώμαλα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org