Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταυτότητα επιδιώξεων και εκφράσεων

Γρηγοριάδης Κώστας

«Μπλε απόχρωση των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία που δεν εφάρμοσε ποτέ», ήταν το σχόλιο συναδέλφου κατά τη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ. Και δεν είχε άδικο. Οι «σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας» και οι «επιλογές για όλους» που υποσχέθηκε - πέρα απ' το ότι σημαίνουν το ρίξιμο του αρρώστου στα βαθιά και τρικυμισμένα νερά της πιο άγριας αγοράς - κρύβει δραστικές περικοπές στις παροχές και στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι το κόστος της ατελέσφορης λειτουργίας του νοσοκομειακού συστήματος ανέρχεται στο 30% των συνολικών δαπανών και, βέβαια, έκανε καθαρό, πως η ΝΔ επιδιώκει την εξοικονόμηση των δαπανών, ενώ, οι πάντες γνωρίζουν τα μεγάλα λειτουργικά κενά των νοσοκομείων.

Στις 17.5.2000 ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις δαπάνες είπε: «Υπάρχει μία υπερσπατάλη δαπανών στο χώρο της Υγείας, η οποία πρέπει να ορθολογικοποιηθεί και να πηγαίνει να επανεπενδύεται σε πραγματικές δαπάνες Υγείας». Και τόνιζε ο Αλ. Παπαδόπουλος: «Αυτή θα είναι απ' τους κεντρικούς στόχους της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ».

Κάπως έτσι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφτασαν ήδη στο 44% των συνολικών δαπανών Υγείας της χώρας. Προφανώς, η ΝΔ φιλοδοξεί τώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που δεν εφαρμόστηκε...

Ετσι, λοιπόν, θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Στο ... Γουδί (1)

Το Γουδί είναι ένας από τους ιστορικούς τόπους της Αθήνας, μια και πολλοί τον θυμούνται ως τόπο εκτελέσεων, συνδέοντάς τον στη μνήμη τους με την εκτέλεση των «έξι» στις αρχές του 20ού αιώνα. Για τις νεότερες γενιές, μετά τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, είχε καταχωρηθεί ως μια έκταση, όπου - εκτός της Πανεπιστημιούπολης - θα δημιουργούνταν και ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής της πολύπαθης πρωτεύουσας. Το λεγόμενο Μητροπολιτικό Πάρκο. Με το νόμο 932/1977, η τότε κυβέρνηση είχε παραχωρήσει 965 στρέμματα του δημοσίου στους Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας για τη δημιουργία του μεγαλύτερου Πάρκου στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Από τότε, όμως, και μέχρι σήμερα, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή, αν όχι στήριξη, των «γαλαζοπράσινων» δημάρχων Αθήνας και Ζωγράφου (Μπέη, Εβερτ, Αβραμόπουλου, Σακελλαρίδου, Μπακογιάννη και Καζάκου), έχουν «φαγωθεί» αρκετά από τα 965 στρέμματα και μερικά έχουν ήδη τσιμεντοποιηθεί.

Αυτά έχει ο δικομματισμός...

Στο ... Γουδί (2)

Το 1999, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που ήθελαν την κατασκευή γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Γουδί. Το θέμα, όμως, πάγωσε, τόσο μετά τις αντιδράσεις λαού και φορέων των Δήμων Ζωγράφου, Αθήνας και Παπάγου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου (η διοίκηση του Δήμου Αθήνας τήρησε τότε σιγήν ιχθύος) όσο και το γεγονός ότι το 2000 επρόκειτο να γίνουν εθνικές εκλογές.

Τελικά, προχτές, η κυβέρνηση (Ε. Βενιζέλος - Β. Παπανδρέου) και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, οριστικοποίησαν την απόφαση - δώρο προς τους Βαρδινογιάννηδες, για την κατασκευή γηπέδου στο Γουδί, στο χώρο που προορίζεται για την ίδρυση του Μητροπολιτικού Πάρκου, μια και, όπως ομολόγησε ο υπουργός Πολιτισμού, ήταν οι μόνοι «ριγμένοι» (Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν ήδη πάρει τα αντίστοιχα «δώρα»).

Καθώς σήμερα το Γουδί δεν αποτελεί τόπο εκτελέσεων, μήπως οι κάτοικοι των Δήμων Αθήνας, Ζωγράφου, Παπάγου και άλλων Δήμων του Λεκανοπεδίου (που περίμεναν το Μητροπολιτικό Πάρκο 27 ολόκληρα χρόνια) πρέπει να βρουν άλλον τρόπο να τιμωρήσουν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν ή σιωπούν ένοχα απέναντι στο διαπραττόμενο έγκλημα; Μια από τις τιμωρίες, που εμείς προτείνουμε, είναι η καταψήφιση των κομμάτων αυτών στις εκλογές της 7ης Μάρτη και η ενίσχυση του ΚΚΕ που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί και στους αγώνες για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.

Εχασαν την ψυχραιμία τους;

Με δηλώσεις του στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Σ. Φυντανίδης είπε ότι - με βάση τις δημοσκοπήσεις - στην επόμενη Βουλή θα είναι «δυόμισι κόμματα», όπου «δύο» τα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και «μισό» το ΚΚΕ. Ετσι δείχνει ότι «μετρά» τα κόμματα, αλλά εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ, αφού «δεν παίζει στο σύστημα» δεν είναι ολόκληρο κόμμα. Δεν του αρέσει που, παρά τον ορυμαγδό των αστικών ΜΜΕ, (τέτοιο διευθύνει και ο ίδιος και ας παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος και αντικειμενικός), υπέρ του δικομματισμού, το ΚΚΕ δε στρουγκιάζεται στις «συμπληγάδες» του συστήματος, όπως ο ΣΥΝ. Αλήθεια κ. Φυντανίδη, αν οι δημοσκοπήσεις έδιναν και τον ΣΥΝ στην επόμενη Βουλή πόσα κόμματα θα ήταν; Τρισήμισι ή τέσσερα;

Με δήλωσή του, επίσης, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ - ο Χατζησωκράτης - δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι ένα «αυτιστικό κόμμα». Βεβαίως το ΚΚΕ, από θέση αρχής, δεν έχει κανένα πρόβλημα με όσους ανθρώπους υποφέρουν από την εν λόγω ασθένεια. Αλλοι, μέσα στον «ανανεωτικό τους λόγο», τον «πλουραλισμό», τους «ανοιχτούς ορίζοντες» και την «πολυπολιτιστικότητά» τους, ανοίγουν το στόμα και δεν ξέρουν πού να σταματήσουν. Με τι όρους να αντιπαρατεθούν και πώς να προσδιορίσουν εαυτόν και αντιπάλους, και πάντως ανάγουν τον «αυτισμό» σε πολιτική τοποθέτηση.

Κατά βάση, οι τοποθετήσεις των προαναφερόμενων δεν πρέπει να ξαφνιάζουν. Από διαφορετικές αφετηρίες, οι εκφραστές της Κεντροαριστεράς, σπεύδουν να απαξιώσουν το ΚΚΕ και την πολιτική του, με τρόπο που να αποτρέπουν την υπερψήφισή του από τα λαϊκά στρώματα στις επερχόμενες εκλογές. Εξάλλου, η τέτοια στάση ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ απέναντι στο Κόμμα έχει τη χρησιμότητά της. Δείχνει - και αυτή - την υποκρισία της ηγεσίας του. Που δε χάνει χρόνο να διατυμπανίζει τις προσπάθειές της δήθεν περί «ενότητας της Αριστεράς». Οτι παλεύει και τη θέλει, αλλά «πεισματικά το ΚΚΕ αρνείται». Επιδιώκει, λοιπόν, συνεργασία με ένα «αυτιστικό κόμμα»; `Η γενικώς θολώνει τα νερά, άλλη μια φορά, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της;

Το ΚΚΕ είχε, έχει και θα έχει πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΝ και κάθε απόχρωσης ρεφορμιστές και σοσιαλδημοκράτες. Στόχος του ήταν και είναι η αντιπαράθεση με όρους πολιτικούς, γιατί μόνο έτσι προκύπτουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, ξεκάθαρα για όλους. Ο ΣΥΝ σπάνια τόλμησε να αντικρούσει πολιτικά αυτές τις ριζικές πολιτικοϊδεολογικές διαφορές. Πέραν από ορισμένες εύηχες μεγαλοστομίες, η συνήθης επωδός απέναντι στο ΚΚΕ είναι για τους «δογματικούς» και τους «αρτηριοσκληρωτικούς», που έχουν μείνει προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Ομως, αυτές οι τοποθετήσεις έχουν κοντά ποδάρια. Και δεν πείθουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, όλα τα λαϊκά στρώματα που όλα αυτά τα χρόνια βρήκαν τους κομμουνιστές δίπλα τους σ' όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τους δημιούργησε η πολιτική του δικομματισμού. Και, αντίθετα, τους Φυντανίδηδες και τους Χατζησωκράτηδες να στηρίζουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Και επειδή η λύση των λαϊκών προβλημάτων απαιτεί ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, στις εκλογές θα συμβάλουν με την ψήφο τους σ' αυτό, μειώνοντας το δικομματισμό και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Τα ψηφοθηρικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΡΕ - ΒΡΕ κάτι συμπτώσεις! Στις 24 Φλεβάρη θα δοθεί στους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ, στο πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη το επίδομα στους φοιτητές, λίγο μετά το οικογενειακό επίδομα και τον ίδιο μήνα οι αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς Δημοσίου. Ολως τυχαίως -μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Αλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος που μπόρεσαν να σκεφθούν οι κυβερνώντες ώστε να φανούν... πολλά τα ψίχουλα, που αποτελούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Πρόκειται γι' αυτές που ανακοίνωσε με περηφάνια το Νοέμβρη ο Σημίτης.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας χτες άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο «διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής», με βάση το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όπως είπε. Μόνο που αυτά αφορούν την περίοδο μετά τις εκλογές, τότε που θα είναι αργά για να πάρει κανείς την ψήφο του πίσω.

Γιατί Χριστοδουλάκης είναι αυτός. Γνωρίζει ότι τα λόγια και οι φήμες είναι τσάμπα και μάλιστα κάνουν και πολύ καλό στην εικόνα του νέου τους αρχηγού. Οι πραγματικές παροχές είναι που κοστίζουν και τέτοια λάθη το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει.

Ενα είναι πάντως παραπάνω κι από σίγουρο: Το ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει το κράτος σε ένα απέραντο προεκλογικό του μηχανισμό και δεν πρόκειται να διστάσει μπροστά σε καμιά κομπίνα και κανένα ψέμα προκειμένου να εξαπατήσει.

Στο μεταξύ, όπως ακούμε, ίσως δούμε τραγελαφικές εικόνες στην προεκλογική εκστρατεία όπως το δίδυμο Σημίτη - Παπανδρέου να μιλούν από κοινού σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Εχει βεβαίως ένα προβάδισμα ο Γιωργάκης λόγω ύψους, όμως τους φαντάζεστε να ρίχνουν αγκωνιές ο ένας στον άλλο πάνω στο βήμα του ομιλητή;

Οπως και να έχει πάντως, είναι δίκαιη η ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη. Μαζί ήταν τόσα χρόνια και μαζί εφάρμοσαν τις πολιτικές και τα μέτρα, που μας έφτασαν ως εδώ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψέματα και αλχημείες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το κοινωνικό κράτος έκανε μια σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Αδιάψευστο γεγονός είναι ότι οι κοινωνικές δαπάνες κινούνται πια στο επίπεδο του μέσου κοινοτικού όρου και είναι πολύ ψηλότερες απ' ό,τι τα περασμένα χρόνια. Το ερώτημα είναι: Συνεχίζουμε σ' αυτή την πορεία; Κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί την ανάγκη συνέχισής της».

Το απόσπασμα είναι από την προχτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στους βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το σημειώνουμε για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή κάνει καθαρό ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πορεία και πολιτική. Γεγονός το οποίο δεν αμφισβήτησε, βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, που ήταν παρών και μίλησε μετά τον Κ. Σημίτη. Δεύτερον, επειδή περιέχει σωρεία ψεμάτων και λαθροχειριών. Το λεγόμενο κοινωνικό κράτος δεν έκανε καμιά σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Και αδιάψευστη απόδειξη γι' αυτό αποτελεί το γεγονός πως οι συνολικές κοινωνικές δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές), τις οποίες επικαλείται ο Κ. Σημίτης, «κινούνται πια στο επίπεδο του μέσου κοινοτικού όρου» αποκλειστικά και μόνον επειδή αυξήθηκαν οι ιδιωτικές. Δηλαδή, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κλπ., κλπ., όπως όλοι γνωρίζουν, ενώ το ποσοστό των δημοσίων δαπανών - ως ποσοστό στο σύνολο - συνεχώς μειώνεται. Αυτή είναι η μέχρι σήμερα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και αυτή θα συνεχίσουν, όπως οι ίδιοι ομολογούν.

Ιδια γεύση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Είπε κι άλλα, όμως, ο Κ. Σημίτης. Διαβάστε: «Πρέπει να σκεφτούμε ποια πολιτική άποψη στηρίζει την παρέμβαση του κράτους και ποια θεωρεί ότι οι κρατικές παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση κοστίζουν και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο να περιοριστούν και να επεκταθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ΝΔ στηρίζει επίσημα τη δεύτερη άποψη. Θεωρεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία, τα πανεπιστήμια-επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας, η ιδιωτική περίθαλψη, η ιδιωτική Πρόνοια (βρεφικοί σταθμοί, περίθαλψη ηλικιωμένων) περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες και παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες».

Και σε ό,τι μας αφορά, δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για την πολιτική της ΝΔ και γι' αυτό παλεύουμε για την καταψήφιση και καταδίκη και των δύο. Η απόπειρα, όμως, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προβληθεί ως αντίπαλος αυτής της πολιτικής και προστάτης των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί μια προκλητική κοροϊδία. Να θυμίσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί «μη κρατικών πανεπιστημίων»; Να θυμίσουμε τη διαβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία υποβάθμισε παραπέρα το δημόσιο σχολείο, ενίσχυσε τα κέρδη της «παραπαιδείας» και καταδίκασε χιλιάδες νέους στα σχολεία δεύτερης κατηγορίας (ΤΕΕ); Να θυμίσουμε τα «ιδιωτικά» απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, την καθιέρωση «φυλάκτρων» στους παιδικούς σταθμούς, τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για τη λειτουργία ιδιωτικών Κέντρων Υγείας, που θα κάνουν συμβάσεις με τα ΠΕΣΥ; Ατέλειωτος είναι ο κατάλογος των παραδειγμάτων της (ίδιας στην ουσία με αυτή της ΝΔ) κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού τομέα.

Αρπακτικά

«Ο Μεταμοντερνισμός στην πολιτική!

Θέλουν οι Ελληνες, λέει ο κουρνιαχτός, τον Γιωργάκη, αλλά τον θέλουν με άλλη πολιτική! 180% άλλη πολιτική για την ανεργία, 1.300% άλλη πολιτική για την υγεία και 1.115,4% άλλη πολιτική για την ακρίβεια.

Και η θειά μου η Φωτούλα! Πάντα της άρεσε ο Πικάσο αν ζωγράφιζε σαν τον Νταλί.

Αλλά εκεί που ο σουρεαλισμός της θειάς ξεπέρασε τον μεταμοντερνισμό της φοράδας της στην γκαλερί, ήταν με την αυτοκριτική Γιωργάκη για όσους έως τώρα δεν είχαν εννοήσει ότι το ΠΑΣΟΚ, μία πτωχή κορασίς, απ' τα χαμηλά στα ψηλά ανέβηκε, λάθη έκαμε, αλλά το μελό δεν έχει τελειώσει ακόμα - έρχεται ο ξενητεμένος να βγάλει την κορασίς απ' το βούρκο της αμαρτίας, της διαπλοκής, άτιμα κότερα.

Πράγματι! Οσο άκουγα από ραδιοφώνου τον Γιωργάκη ένιωθα πως είμαι στη χαρούμενη διαφήμιση μιας χώρας που θα καταφέρει επιτέλους να γίνει μακέτα!

Αυτό το κόμμα όλα τα καταπίνει, όλα τα χωνεύει κι εμείς οι υπόλοιποι όλα τα ξεχνάμε. Είπε μια κουβέντα η Ν.Δ. για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και πήγανε να τη "φάνε" οι κήνσορές του. Είπε τα ίδια ο Γιωργάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια και το "έφαγαν" αμέσως οι ίδιοι κήνσορες.

Νέα εποχή, όντως, νέο ήθος, τα "ΕΤΑ" του Γιωργάκη (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) θα μασουλάνε τη σάρκα της πατρίδας με νέο ήθος απ' ό,τι τα ΕΤΑ του κ. Σημίτη...

Αρπακτικά».

Του Στάθη, απ' το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας», πραγματική όαση στον κουρνιαχτό της παπανδρεοκρατίας, που πλημμυρίζει την προαναφερόμενη εφημερίδα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί «συμμετοχικής δημοκρατίας»

Σε κυρίαρχο ζήτημα της εκστρατείας εξαπάτησης του λαού και της νεολαίας από την πλευρά του δήθεν ρετουσαρισμένου ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναδεικνύεται η λεγόμενη «συμμετοχική δημοκρατία». Το παραμύθι αυτό που υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ, επιχειρείται να κοιμίσει τις λαϊκές συνειδήσεις και να οδηγήσει στη λήθη και στην προσδοκία των «θα». Μόνο που η πραγματικότητα της «εκσυγχρονιστικής» βαρβαρότητας εξακολουθεί πεισματικά και δείχνει το αληθινό της πρόσωπο.

Μόλις προχτές, η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των ΜΑΤ επιχείρησε να τσακίσει τους αγρότες της Αχαΐας που διαδήλωναν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ, αντιδρώντας στο εντεινόμενο ξεκλήρισμά τους. Οι δίκες αγωνιζόμενων συναδέλφων τους συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Η ταξική συνδικαλιστική δράση διώκεται. Περίτρανο παράδειγμα, η προχτεσινή σύλληψη από την Αστυνομία κατ' εντολήν της εργοδοσίας, δύο συνδικαλιστών, στελεχών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που πήγαν να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα», οι οποίοι αντιδρούσαν στις απολύσεις συναδέλφων τους. Η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στηρίζονται στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, η οποία την υπηρετεί με κάθε τρόπο.

Τα δύο παραδείγματα του αυταρχικού «διαλόγου» της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους είναι μόνο τα πιο πρόσφατα. Ο κατάλογος του αυταρχισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι μακρύς και δεν υπάρχει εργατικός αγώνας, διεκδίκηση και απεργία που να μην κηρύσσεται από τη δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη παράνομη και καταχρηστική. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν γευτεί τα ...αγαθά αυτού του αυταρχικού κατήφορου και φυσικά η νεολαία και οι μαθητές, που ακόμα σέρνονται στα δικαστήρια με τη φασιστικού τύπου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τους αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτή τη «δημοκρατία» τη βίωσαν τα λαϊκά στρώματα στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια, αυτόν το «διάλογο» τον είδαν να πηγαίνει χέρι - χέρι με την πολιτική που χτυπάει καθημερινά δικαιώματα και κατακτήσεις στη δουλιά, στην Ασφάλιση, στην Πρόνοια, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και στήριξε η ΝΔ και που εξυπηρετεί την πλουτοκρατία του τόπου.

Γιατί ο αυταρχισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα περί «συμμετοχικής δημοκρατίας» του ΠΑΣΟΚ ή το δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο της ΝΔ επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, αλλά η πείρα που έχει συσσωρευτεί για τους εργαζόμενους δείχνει ότι ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο σε ρήξη και με την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό τα «καθρεφτάκια» που κομίζουν οι εταίροι της αντιλαϊκής διαχείρισης στους εργαζόμενους, ωσάν σε ιθαγενείς, δεν πρέπει να πιάσουν τόπο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει δύναμη στην πάλη τους, συμβάλλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του δικομματισμού και στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, που είναι το αντίβαρο, το οποίο χρειάζεται, για να ανοίξει η άλλη προοπτική.

Ε, όχι πάλι!

Τριάντα χρόνια και τους δυο

τους γνώρισες, τους είδες,

γδάρτες οι μεν

γδάρτες κι οι δε,

σκληροί και μπαταξήδες

κι όμως εσύ, το θύμα τους,

μυαλό δεν έχεις βάλει

κι ακούω ότι σκέφτεσαι

να τους ψηφίσεις πάλι.

* * *

Τριάντα χρόνια ακολουθείς

αυτούς που σ' έχουν γδύσει,

«τύφλα» τραβάς στις εκλογές

απ' του μυαλού την «πλύση»,

και αν και τώρα, φίλε μου,

πας και ψηφίσεις «σούρα»

με γεια σου γι' άλλη μια φορά

η «ζώνη» και η «κούρα»!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ