Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, ανασφάλεια και νέες «διαφωνίες»

Οχυρωματικά έργα που φρουρούνται από κατοχικό τανκ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Associated Press

Οχυρωματικά έργα που φρουρούνται από κατοχικό τανκ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.-

Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όμως το γεγονός ότι, χτες, δε σκοτώθηκε σε καμία επίθεση κάποιος Αμερικανός στρατιώτης, θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό ώστε να κυριαρχεί στις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων. Ενας μόνο Αμερικανός στρατιώτης «σκοτώθηκε από μη εχθρικά πυρά σε φυλάκιο της Βαγδάτης» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός δημιουργώντας γενική σύγχυση.

Στη Μοσούλη επιθέσεις δέχτηκαν τρεις διαφορετικές αμερικανικές αυτοκινητοπομπές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και 7 Ιρακινοί πολίτες ενώ άλλοι 3 Ιρακινοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Νωρίτερα, επίθεση με όλμους δέχτηκε, για άλλη μια φορά, η έδρα του αμερικανικού επιτελείου στην πόλη, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στη Μπαακούμπα, οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν «κατά λάθος» έναν άμαχο Ιρακινό. Στη Φαλούτζα, ο Ιρακινός κυβερνήτης ανακοίνωσε και στους εκπροσώπους των κατοχικών δυνάμεων ότι όλοι οι πολίτες κατεβαίνουν σε επ' αόριστον απεργία διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ασφάλειας στην πόλη τους. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δολοφονηθεί από αγνώστους ένας Ιρακινός δικαστής, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις στελεχών του πρώην καθεστώτος. Τέλος, επιτελείς του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή της Φαλούτζα συνελήφθησαν 2 πρώην στρατηγοί του ιρακινού στρατού, που θεωρούνται «ύποπτοι για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση» αντικατοχικών επιθέσεων, αλλά δε γνωστοποιήθηκαν τα ονόματά τους.

Νέα «κόντρα» γεννιέται

Τραυματίες των κατοχικών δυνάμεων σε νοσοκομείο στη Γερμανία

Associated Press

Τραυματίες των κατοχικών δυνάμεων σε νοσοκομείο στη Γερμανία
«Ανόητο» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος το ενδεχόμενο να αποσταλούν σήμερα στο Ιράκ ρωσικά στρατεύματα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Ρώμη, υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε αντιταχθεί στον πόλεμο και τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταβούν στο Ιράκ «μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές». Την ίδια ώρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία τασσόταν υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως ζήτησε στις αρχές της βδομάδας ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «μόνο μια βεβαίωση από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να κλείσει το φάκελο του ιρακινού οπλοστασίου». Η ρωσική ανακοίνωση είναι, σαφώς, απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης των επιθεωρήσεων, εκτιμώντας ότι «ο ρόλος τους ήταν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και πλέον δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον οξύνεται η δυσφορία για την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων και την αύξηση των απωλειών ανάμεσα στα κατοχικά στρατεύματα. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες επιμένοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού επιθυμεί να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί όσο χρειάζεται». Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα και «απειλεί την πορεία ανοικοδόμησης της χώρας». Συμμεριζόμενος τις αμερικανικές απόψεις, ο νέος επικεφαλής, για ένα μήνα, του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού δεν αντιτίθεται στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων και επέρριψε την ευθύνη «σε ξένους μαχητές της αλ Κάιντα που παρεισφρύουν από τις γειτονικές χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπαθούν να «σαρώσουν» τη χώρα ενόψει εκλογών(2004-11-25 00:00:00.0)
«Τονωτικές» ενέσεις από Πάουελ(2004-07-31 00:00:00.0)
«Να φύγουν οι κατακτητές»(2004-04-02 00:00:00.0)
Εντείνονται «ασφάλεια» και καχυποψία(2004-03-05 00:00:00.0)
Αντικατοχικές επιθέσεις και επαφές του ΟΗΕ(2004-02-13 00:00:00.0)
Συλλήψεις και «αυξήσεις»(2003-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ