Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντικατοχικές επιθέσεις και επαφές του ΟΗΕ

Ολλανδοί των κατοχικών δυνάμεων αποκλείουν την περιοχή που κτυπήθηκε με όλμο της ιρακινής αντίστασης, ενάντια στους Ιάπωνες

Associated Press

Ολλανδοί των κατοχικών δυνάμεων αποκλείουν την περιοχή που κτυπήθηκε με όλμο της ιρακινής αντίστασης, ενάντια στους Ιάπωνες
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Την τελευταία στιγμή γλίτωσε από επίθεση αντιαρματικών ρουκετών που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή του στη Φαλούτζα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανών Δυνάμεων, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, χτες το μεσημέρι. Λίγο αργότερα, και ενώ σημειώνονταν και άλλες αντικατοχικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και στη Σαμάουα, η επιτροπή των ειδικών εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Λαχντάρ Μπραχίμι, ολοκλήρωνε τη συνάντησή της με τον ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ αλ Σιστάνι, στη Νατζάφ, συμφωνώντας μαζί του ως προς την αναγκαιότητα εκλογών, κρατώντας, όμως, επιφυλάξεις όσον αφορά στο χρόνο και στις προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.

Βροχή από αντιαρματικές ρουκέτες δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή του Τζον Αμπιζάιντ, την ώρα που εισερχόταν στην έδρα της ιρακινής πολιτοφυλακής και του αμερικανικού στρατού στη Φαλούτζα. Ούτε ο ίδιος ο Αμπιζάιντ, ούτε η συνοδεία του αλλά ούτε και οι γύρω Αμερικανοί στρατιώτες έπαθαν τίποτα. Η απάντηση ήρθε άμεσα καθώς οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 περαστικοί και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι.

Χτες το απόγευμα, όλμοι έπληξαν αμερικανική βάση και στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Αμερικανοί στρατιώτες και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ νωρίτερα επίθεση δέχτηκε και η βάση των Ιαπώνων στρατιωτών στη νότια πόλη Σαμάουα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Σχολιάζοντας την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων, τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όσο και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επανέλαβαν το γνωστό ισχυρισμό περί «ξένων μαχητών, πιθανώς ακόμη και μισθοφόρων, οι οποίοι προφανώς έχουν κάποια σχέση με την "αλ Κάιντα" και σίγουρα επιδιώκουν να καθυστερήσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς». Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, πάντως, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει αυτό το επιχείρημα.

Με τον Σιστάνι η επιτροπή του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Λαχντάρ Μπραχίμι, είχε δίωρη συνάντηση με τον Μεγάλο Αγιατολάχ, των Σιιτών, Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, στο σπίτι του στη Νατζάφ. Ο Χουσεϊνί, για μία ακόμη φορά, απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Ο Μπραχίμι τόνιζε ότι ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ συμφωνεί απολύτως με την άποψη του Μεγάλου Αγιατολάχ ότι ο «καλύτερος και δικαιότερος τρόπος έκφρασης της επιθυμίας ενός λαού είναι η διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Τόσο ο Μπραχίμι όσο και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, από τη Νέα Υόρκη, Φρεντ Εκχαρντ, συμπλήρωναν, όμως, ότι βασικό για την ευόδωση του στόχου των εκλογών είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις από άποψη τεχνικής, πολιτικής και ασφαλείας. Ο Εκχαρντ, πάντως, υποστήριξε ότι, από τις επαφές που είχε μέχρι τώρα η ομάδα εμπειρογνωμόνων προκύπτει ότι, όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος ανάδειξης νέας κυβέρνησης είναι οι ελεύθερες εκλογές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι η επικρατούσα κατάσταση στο Ιράκ, πιθανώς, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι τα τέλη Ιούνη, προκειμένου να εκλεγεί η νέα Βουλή που θα εγκρίνει το Σύνταγμα της χώρας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία κατοχικής διοίκησης και διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, ο αλ Σιστάνι φέρεται να είναι «ανοιχτός» στις συστάσεις του ΟΗΕ, δηλώνοντας πρόθυμος να καθυστερήσει για ορισμένους μήνες, πιθανώς 10, η μεταβίβαση εξουσίας, προκειμένου να προετοιμαστούν οι εκλογές ή ακόμη και αν αυτό δεν είναι εφικτό να εκλεγεί ένα Σώμα εκλεκτόρων που θα γνωμοδοτήσει για το Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ