Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής κρίσης»

ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.--

Στους 47 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών κατά το πρόσφατο κύμα των αναταραχών που συγκλονίζει την Αϊτή και απειλεί πλέον να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής.

Χτες η αντιπολίτευση που ζητά την άμεση και άνευ όρων παραίτηση του Προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει στην πρωτεύουσα Πορτ-Ω-Πρενς, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό BBC, οπαδοί του κόμματος Lavalas και του προέδρου Αριστίντ ήδη είχαν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους αναμένοντας «τις ένοπλες συμμορίες της αντιπολίτευσης». «Θα πάψω να είμαι Πρόεδρος στις 7 Φλεβάρη 2006» δήλωσε εκ νέου ο Αριστίντ στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, ομάδα του ΟΗΕ ερευνά σημαντικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η τροφή, προκειμένου να προετοιμάσει σχέδιο για περίπτωση ανάγκης στον απόηχο των δηλώσεων του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Φρανκ Εκχαρντ, ότι επίκειται «άμεση εμπλοκή». Χτες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφής του ΟΗΕ δήλωσε, πως περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι θα οδηγηθούν στην πείνα αν δεν ανοίξουν οι δρόμοι και προειδοποιεί για «ανθρωπιστική κρίση».

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Κλίλαν θα δηλώσει: «Μας ανησυχεί το κύμα βίας που πλήττει την Αϊτή και μας λυπεί βαθύτατα η κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει μία διπλωματική λύση. Εντούτοις, σύμφωνα εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών η Ουάσιγκτον αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, φοβούμενη ένα κύμα προσφύγων ανάλογο ή μεγαλύτερο του 1991, όταν το πραξικόπημα του στρατηγού Σεντράς και με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ανέτρεψε τον Αριστίντ μόλις οκτώ μήνες μετά την εκλογή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ