Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προεκλογική υποσχεσιολογία από τον Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.- Ξεκίνησε χτες και επίσημα η κούρσα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μάρτη.

Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δε θα λάβει μέρος στις τηλεοπτικές «αναμετρήσεις», ενώ στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας υποσχέθηκε ένα καλύτερο μέλλον στους συμπολίτες του. «Βασικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων... Η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι ύψιστες αξίες του κράτους», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πούτιν.

«Ενδιαφέρουσες», πάντως, ήταν και οι φιλοσοβιετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, που χαρακτήρισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ως «πανεθνική τραγωδία τεράστιου μεγέθους», προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα φιλοσοβιετικά αισθήματα που τρέφει ο ρώσικος λαός. Ο Πούτιν σημείωσε, επίσης, πως «οι απλοί πολίτες της ΕΣΣΔ και των σημερινών χωρών της ΚΑΚ δεν κέρδισαν τίποτα από αυτήν τη διάλυσή της. Αντίθετα, οι άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν τεράστιο αριθμό προβλημάτων». Την ίδια ώρα πάντως, ο Πρόεδρος κάλεσε τους Ρώσους να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα...

Ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμη και στην Τσετσενία (που μετά και την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Μετρό της Μόσχας εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο μελανές σελίδες της προεδρίας του), λέγοντας πως ο πόλεμος είναι αναγκαίος για να αποφευχθεί η διαίρεση της Ρωσίας. Πάντως, όσον αφορά στην επίθεση στο Μετρό, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γεωργιανός υπουργός Ασφαλείας Βαλερί Κχαμπουρντάνια υποστήριξε σε ρωσικό ραδιόφωνο ότι η ρωσική Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (FSB) γνώριζε πως θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επίθεση στη Μόσχα μία μέρα πριν τελικά αυτή γίνει.

Δηλώσεις Ιβανόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ χτες διακήρυξε την ανησυχία της Μόσχας για την πρόθεση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν το σύστημα αντιπυραυλικής ασφάλειας. Ο Ιβανόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ενέργειες των ΗΠΑ και θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ