Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Να φύγουν οι κατακτητές»

Συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων συλλαμβάνουν Ιρακινό διαδηλωτή

Associated Press

Συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων συλλαμβάνουν Ιρακινό διαδηλωτή
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΡΑΜΑΝΤΙ.-

«Συμβουλεύουμε τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ και συμβουλεύουμε τις οικογένειες των στρατιωτών και των πολιτών που εργάζονται για τις κατοχικές δυνάμεις να μην έρχονται στο Ιράκ». Αυτό υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Φαλούτζα: Νεκροταφείο των Αμερικανών», μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που υιοθέτησε την επωνυμία «Ταξιαρχίες του Αχμάντ Γιασίν».

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση κατά των 4 εργολάβων στη Φαλούτζα, την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πράξη «εκδίκησης» για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», αλλά και του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού από τους κατακτητές. Τονίζει ότι «η τυφλή βία των κατοίκων της πόλης, που εκφράστηκε στα νεκρά σώματα των θυμάτων, είναι το αποτέλεσμα του αυξανόμενου μίσους, που προκαλεί η αμερικανική κατοχική δύναμη και η συμπεριφορά της».

Η επίθεση της Τετάρτης, στη Φαλούτζα, είναι το κύριο θέμα και στα αμερικανικά ΜΜΕ, πολλά από τα οποία μετέδωσαν ορισμένες εικόνες. Ολα τα αμερικανικά ΜΜΕ παραλλήλισαν τις εικόνες από τη Φαλούτζα με εκείνες των 16 νεκρών Αμερικανών κομάντος που σκοτώθηκαν και διαμελίστηκαν στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, το 1993, δίνοντας το έναυσμα της αντίστροφης μέτρησης για τον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα.

Διαδηλωτής έχει τραυματιστεί από σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Διαδηλωτής έχει τραυματιστεί από σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων
Στο θέμα αναφέρθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επιμένοντας ότι αυτού του είδους «οι ωμές δολοφονίες δεν πρόκειται να πτοήσουν τις ΗΠΑ και να κάμψουν την αποφασιστικότητά τους να εδραιωθεί η δημοκρατία στο Ιράκ». Ανάλογες δηλώσεις περί «σκληρής και παραδειγματικής τιμωρίας» έκανε και ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Χθες, πάντως, μετά την επίθεση στη Φαλούτζα, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η πραγματοποίηση της διεθνούς εμπορικής έκθεσης της Βαγδάτης, στις αρχές Απρίλη, που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για «λόγους ασφαλείας». Η συγκεκριμένη αναβολή εκτιμάται ότι είναι «ήττα» για την κατοχική διοίκηση, που επιδίωκε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στο Ιράκ για την «ανοικοδόμηση».

Νέος γύρος επιθέσεων

Στον απόηχο των σκληρών εικόνων από τη Φαλούτζα, 6 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ραμάντι, και 4 τραυματίστηκαν, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Στο Κιρκούκ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτες τύπου Κατιούσα που εκτοξεύτηκαν κατά αμερικανικής βάσης. Στη Βασόρα, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε Βρετανούς στρατιώτες και Ιρακινούς διαδηλωτές, που ζητούσαν μέτρα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας τρομοκρατίας. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι σκοτώθηκε, τουλάχιστον, 1 διαδηλωτής.

Πεζοναύτες των κατοχικών δυνάμεων αποτίουν τιμές σε νεκρό συνάδελφό τους, από συγκρούσεις με την ιρακινή αντίσταση στη Φαλούτζα

Associated Press

Πεζοναύτες των κατοχικών δυνάμεων αποτίουν τιμές σε νεκρό συνάδελφό τους, από συγκρούσεις με την ιρακινή αντίσταση στη Φαλούτζα
Στη Φαλούτζα, επικρατούσε, χθες, ηρεμία και η ιρακινή αστυνομία συνέλεξε τα απανθρακωμένα και τεμαχισμένα πτώματα των 4 Αμερικανών εργολάβων, τα οποία παρέδωσε στις κατοχικές δυνάμεις. Εξω από την πόλη, σε βόμβα έπεσε αμερικανική φάλαγγα, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί αν υπάρχουν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ