Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Οι κάλπες κρίνουν την «ειρηνευτική διαδικασία»

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Οι ψηφοφόροι άρχισαν σήμερα να προσέρχονται στις κάλπες, στις πρόωρες εκλογές στις οποίες κάλεσε η Πρόεδρος Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, ανατρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε. Αν και οι «επενδυτές» θα ήθελαν να δουν να «τιμωρείται» η σοβινίστρια Πρόεδρος, η οποία ουσιαστικά επιχειρεί να ανατρέψει τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» με τη μειονοτική αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί.

Οπως σημείωνε αναλυτής της ειδησεογραφικής υπηρεσίας Bloomberg, παρά το γεγονός ότι η πραξικοπηματική διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο «κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» όχι μόνο για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, αλλά και λόγω της καθυστέρησης της υπεσχημένης από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς παίκτες οικονομικής βοήθειας, το γεγονός ότι η πολιτική ατμόσφαιρα έχει πολωθεί στη νήσο ενδέχεται να οδηγήσει στη νίκη της.

Οποιος, πάντως, και αν κερδίσει σε αυτές τις εκλογές είτε ο εθνικιστικός συνασπισμός περί τη Λαϊκή Συμμαχία, το κόμμα της Κουμαρατούνγκα --η οποία διεξήγε προεκλογική εκστρατεία εθνικιστικής «πλειοδοσίας» στο θέμα της υπό διαπραγμάτευση «ειρηνευτικής συμφωνίας» που η ίδια και το τμήμα της αστικής τάξης που συνδέεται και ουσιαστικά εγκρίνει τον 20χρονο εμφύλιο πόλεμο με τους Ταμίλ απορρίπτουν -- είτε το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα του Ουικρεμεσίνγκε -- που εκφράζει συμφέροντα πιο «ευνοϊκά διακείμενα» στο θέμα της παραχώρησης μερικής αυτονομίας στη μειονότητα χάριν των οικονομικών οφελών (τουλάχιστον 26 δισ. δολάρια), που αυτή συνεπάγεται και συνδέεται με τις ΗΠΑ οικονομικά --, η αντιδραστική διακυβέρνηση είναι περίπου βέβαιη.

Οι αναλυτές διαβλέπουν, πάντως, ότι οι κάλπες δε θα αναδείξουν πρόεδρο και κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπως δήλωναν πολιτικοί παρατηρητές στο βρετανικό BBC, η νέα κυβέρνηση «θα είναι πιθανότατα μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα είναι εξαρτημένη από μικρά κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία». Πράγμα που προοιωνίζεται συνέχιση της «πολιτικής κρίσης», και όχι επίλυσή της...

Από πλευράς της αυτονομιστικής οργάνωσης των Τίγρεων, το βασικό ερώτημα τι θα γίνει με τον αποστάτη «συνταγματάρχη Καρούνα», η αποσκίρτηση του οποίου αποτελεί αίνιγμα για τους αναλυτές, παραμένει. Η εφημερίδα Asia Times διερωτάται σε άρθρο της αν στέκουν οι εικασίες πως η εξέλιξη «ενορχηστρώθηκε» από ξένες μυστικές υπηρεσίες -- ορισμένοι έχουν υποστηρίξει πως είτε πρόκειται για σχέδιο των ΗΠΑ ή/και της Ινδίας, είτε για «συνεννόηση» με την ίδια την Κουμαρατούνγκα -- και κυρίως ποιες θα είναι οι συνέπειές της, αν δηλαδή θα υπάρξει «εμφύλιος» εντός των Τίγρεων. Μένει να φανεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ