Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας
Συντόνισαν τα ρολόγια τους;

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Κόλιν Πάουελ. «Εξετάστηκε η κατάσταση στην Ευρώπη στο φόντο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ανώνυμη πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στα πλαίσια της διάσκεψης για το Αφγανιστάν οι δύο υπουργοί συντόνισαν τα ρολόγια τους στα προβλήματα - κλειδιά για την εξασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας.

Οπως σημειώνεται, η ρωσική πλευρά έθεσε το ζήτημα του Κοσσόβου και της λήψης αποφασιστικότερων μέτρων για την «ασφάλεια των εθνικών μειονοτήτων», ζητώντας ταυτόχρονα την τιμωρία όσων προκάλεσαν τα τελευταία βίαια γεγονότα και τον αφοπλισμό τους.

Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση των διεθνών πρωτοβουλιών για το μεσανατολικό πρόβλημα, στη βάση της «τετράδας» και του λεγόμενου «οδικού χάρτη». Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, που κάθε άλλο παρά σε ιδανικό επίπεδο είναι. Χαρακτηριστικά στις παραμονές, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας ψήφισε την απόφαση 336, με την οποία εκτιμάται πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την παρουσία της στην ομάδα των G-8. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Σ. Λαβρόφ, που δήλωσε πως «δεν είναι σοβαρή», ενώ τη χαρακτήρισε και «προεκλογικό παιχνίδι». Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τέθηκε από ρωσικής πλευράς η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε «πως η Ρωσία δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι θα αλλάξει η αρχική θέση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα πως η παρουσία τους εκεί συνδέεται με την αντιτρομοκρατική εκστρατεία».

Οπως πάντως γράφει ο ρωσικός Τύπος, η Ρωσία περιμένει, μετά το διάλογο που έχει με την ΕΕ για τον περιορισμό των συνεπειών που θα έχει για τη Ρωσία η διεύρυνσής της, κάτι ανάλογο να γίνει και με το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα τα θέματα της παραπέρα σχέσης της με το ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στις 2 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Σ. Λαβρόφ. Στις παραμονές, πέρα από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καυτηριαζόταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Κρατική Δούμα με ανακοίνωσή της ζήτησε από τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ να υπογράψουν τη συμφωνία περιορισμού του αριθμού των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη σχετική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ