Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ο «εμπορικός πόλεμος» καλά κρατεί...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Επιλέξαμε μετριοπαθή προσέγγιση και προσφέραμε μια ακόμη ευκαιρία στις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση πριν εφαρμόσουμε τα αντίμετρα το Μάρτιο του 2004».

Τάδε έφη ο εμπορικός επίτροπος Πασκάλ Λαμί, αναφερόμενος στη χτεσινή έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβολής αντίμετρων κατά την εισαγωγή ορισμένων επιλεγμένων προϊόντων των ΗΠΑ στις χώρες - μέλη της ΕΕ, με αφορμή την αμερικανική πολιτική επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά. Αφορά κυρίως τους δασμούς που έχει θέσει από τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση Μπους στην εισαγωγή ευρωπαϊκού χάλυβα.

Για την απόφαση αυτή, η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως το «παραθυράκι» των διεθνών συνθηκών. Σύμφωνα με αυτό, όταν κάποια χώρα βλέπει έναν συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα να πλήττεται από την εισαγωγή του προϊόντος, μπορεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα να λάβει μέτρα όπως η επιβολή δασμών στο εισαγόμενο προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να αποκλείσουν για λίγο τον εξωτερικό ανταγωνισμό, ώστε να ανασυγκροτηθεί η φθίνουσα αμερικανική βιομηχανία χάλυβα, υπογραμμίζουν αναλυτές.

Ως απάντηση η ΕΕ κατέφυγε στον ΠΟΕ, ο οποίος, μετά από έρευνες αποφάνθηκε ότι η Ουάσιγκτον παραβιάζει τους κανόνες, χωρίς να δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα. Με το πόρισμα αυτό η Κομισιόν απέκτησε το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ΗΠΑ και έτσι χτες επανέφερε το ζήτημα με την πρόθεση επιβολής αντιμέτρων που κατά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σύμφωνη με την έγκριση που χορήγησε στις αρχές του έτους ο ΠΟΕ, να εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της παράλειψης των ΗΠΑ να συμμορφωθούν επί τριετίας με τις αποφάσεις.

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει συγκεκριμένο κατάλογο προϊόντων, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αυτών των αντίμετρων, ο οποίος καταρτίστηκε μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους οικονομικούς φορείς της ΕΕ και των κρατών - μελών. Αυτός ο κατάλογος δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα το Μάιο 2003, ενώ το βρετανικό BBC σημειώνει ότι ο κατάλογος ουσιαστικά σχεδιάστηκε, ώστε να πληγούν οι πολιτείες που παράγουν τα εν λόγω προϊόντα και στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς και τον Πρόεδρο Μπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία Τραμπ - Γιούνκερ και νέα σκληρότερα παζάρια(2018-07-27 00:00:00.0)
Διεύρυνση του οικονομικού πολέμου μετά τους νέους δασμούς(2018-06-01 00:00:00.0)
Αίρονται οι δασμοί(2003-12-05 00:00:00.0)
Απειλές εμπορικών αντιποίνων για τον αμερικάνικο χάλυβα(2003-11-27 00:00:00.0)
Σε συμπληγάδες(2003-11-12 00:00:00.0)
Αρχίζει ο «πόλεμος του χάλυβα»(2002-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ