Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εκλογολογίας και παζαριών συνέχεια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Οι πρόωρες γενικές εκλογές στη Σερβία θα κηρυχτούν αύριο (Παρασκευή) και θα διεξαχθούν είτε στις 21 είτε στις 27 Δεκέμβρη, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας του Βελιγραδίου «Glas Javnosti», επικαλούμενο πηγές εντός της κυβέρνησης του Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας, το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν αυτή την Παρασκευή (οι αναμενόμενες από καιρό, αλλά πάντα αναβληθείσες...) πρόωρες γενικές εκλογές είναι ισχυρό, μεταξύ άλλων, επειδή η «Glas Javnosti» βλέπει συμπαράταξη ενός αριθμού μικρών παρατάξεων του κυβερνώντος συνασπισμού της DOS με το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζίβκοβιτς. Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως η συμμαχία που θα συγκροτηθεί υπό τη σκέπη του Δημοκρατικού Κόμματος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Πολιτική Συμμαχία Σερβίας, το Δημοκρατικό Κόμμα Σάντζακ και τη Συμμαχία Ούγγρων της Βοϊβοδίνας.

Το ίδιο 24ωρο, μία άλλη εφημερίδα του Βελιγραδίου, η «Blic», επικαλούμενη επίσης πηγές εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της DOS, δεν υποστήριζε το σενάριο βραχυπρόθεσμης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αλλά κάλπες τον ερχόμενο Μάρτη...

Η σεναριολογία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (επανα)κυκλοφορεί εδώ και μερικές βδομάδες, οπότε ξεκίνησε ο μαραθώνιος συζήτησης και ψήφισης στη σερβική Βουλή πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς. Η διαδικασία συζήτησης πρότασης μομφής συνεχίστηκε χτες - μετά από διάλειμμα μερικών ημερών - με την τοποθέτηση βουλευτών από τον κυβερνώντα συνασπισμό της DOS.

Εν μέσω εντεινόμενων παζαριών, λυκοφιλιών και συμμαχιών μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβερνώσας συμμαχίας, DOS, η Λιλιάνα Νεστόροβιτς, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (που «αμφιταλαντεύεται» στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης DOS και της αντιπολίτευσης) ανακοίνωσε πως το κόμμα θα απέχει από την ψηφοφορία της πρότασης μομφής. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, αλλαγή στη στάση της παράταξης μέχρι την ύστατη κρίσιμη ώρα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ