Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Αμερικανική «διαιτησία» στην κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Ενώ η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυσσε τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», μία ημέρα αφού καθαίρεσε τρεις υπουργούς και ανέλαβε «προσωπικά» τη διαπραγμάτευση με το κίνημα Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξή της στον πολιτικό της αντίπαλο, τον πρωθυπουργό της χώρας Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε, που συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο Ουϊκρεμεσίνγκε«βεβαίωσε» την αμερικανική πολιτική ηγεσία ότι «διατηρεί τον έλεγχο» του Κοινοβουλίου - τη λειτουργία του οποίου ανέστειλε η Πρόεδρος ως την 19η Νοεμβρίου, αναβάλλοντας και τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Από πλευράς Ουάσινγκτον, ο Σιν ΜακΚόρμακ, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία» και θέλει «πρόεδρος και πρωθυπουργός να συνεργαστούν» για «την επίτευξη ειρήνης».

Τόσο η Καμαρατούνγκα, όσο και η ηγεσία των αυτονομιστών των Τίγρεων, δήλωναν χτες ότι η «εκεχειρία» δε διαταράσσεται από την εξελισσόμενη πολιτική κρίση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Κολόμπο επικρατούσε κατά ανταποκριτές μια «ανήσυχη ηρεμία» -- ωστόσο ο πληθυσμός βρισκόταν σε σύγχυση καθώς η πληροφόρηση σχετικά με τα τεκταινόμενα είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν περικυκλώσει δυνάμεις του στρατού. Το μόνο βέβαιο σχετικά με την πολιτική κρίση είναι πάντως -- με δεδομένη και την αμηχανία και την ανυπαρξία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, λαϊκής αντίδρασης -- ότι προκαλεί μια «παράπλευρη», όμως de facto, αμερικανική δυνατότητα παρέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ