Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αυξάνονται οι αρνητές και οι ποινές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Δεκάδες Ισραηλινοί, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ένστολοι, πλην άοπλοι, έφεδροι στρατιώτες και αξιωματικοί, πραγματοποίησαν, χτες, καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο φυλάκιο Ριμονίμ του εποικισμού Οφραμ, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Η διαμαρτυρία έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ισραηλινό αρχιλοχία Τομ Μεχάζερ, 27 ετών, ο οποίος εκτίει, ήδη, ποινή φυλάκισης 28 ημερών για ανυπακοή, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο συγκεκριμένο φυλάκιο «εντός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών».

Ο Μεχάζερ, μιλώντας από το κελί του στον ισραηλινό ραδιοσταθμό, τόνισε ότι το συγκεκριμένο φυλάκιο «υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για να ασκεί πίεση στον παλαιστινιακό πληθυσμό, υποχρεώνοντάς τον να κάνει μια μεγάλη παράκαμψη καθημερινά». Ο Ισραηλινός έφεδρος υποστήριξε ότι η διαταγή των ανωτέρων του είναι ακριβώς η πρόκληση ταλαιπωρίας στους Παλαιστινίους, ενώ «ουδείς λόγος ασφαλείας υπάρχει». Κατέληξε, δε, ότι η μαζική τιμωρία και τα βάσανα, τα οποία «υφίστανται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας μας, καθιστούν μηδαμινή τη δική μου ποινή».

Στο Ισραήλ, από το Γενάρη του 2002, έχει αρχίσει μια κίνηση άρνησης εφέδρων να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη, η οποία συμπληρώνεται από την άρνηση αποφοίτων λυκείου να υπηρετήσουν την υποχρεωτική τους θητεία «σε θέσεις κατοχής». Συνολικά, περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί έφεδροι και υποψήφιοι στρατιώτες έχουν αρνηθεί να εκτελέσουν εντολές και διαδοχικά καταδικάζονται σε διάφορες πειθαρχικές ποινές φυλάκισης, ενώ έχουν αρχίσει και οι προσαγωγές τους σε στρατοδικεία. Τελευταίο «κρούσμα» είναι η δημόσια επιστολή Ισραηλινών πιλότων (οι οποίοι είναι μόνιμοι και όχι έφεδροι), που αρνούνται να πλήξουν στόχους σε κατοικημένες περιοχές των κατεχομένων εδαφών και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ