Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κλιμάκωση «διαφωνιών»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Η συριακή ηγεσία κάνει λάθος ανάγνωση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ», υποστήριξε ο, για τον τρέχοντα μήνα, πρόεδρος του διορισμένου ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συμπληρώνοντας ότι «δε θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις».

Ο Ταλαμπανί εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Δαμασκού, με αφορμή δηλώσεις του Σύρου ΥΠΕΞ και της εκπροσώπου του. Ο Φαρούκ αλ Σάραα δήλωσε ότι «οι μόνοι που επωφελήθηκαν από την πτώση του καθεστώτος της Βαγδάτης είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Κούρδοι». Η Μπούσρα Καναφάνι, από την άλλη, σε συνέντευξή της, υποστήριξε ότι το πρόβλημα στο Ιράκ «δεν είναι οι γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, αλλά οι ΗΠΑ. Πριν την αμερικανική εισβολή δεν υπήρχε τρομοκρατία και "αλ Κάιντα" στο Ιράκ, τώρα υπάρχουν. Τότε, υπήρχε το δήθεν ιρακινό οπλοστάσιο που δε βρέθηκε». Η Καναφάνι κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ, δρομολογώντας εκλογές και ανάκτηση της ανεξαρτησίας του.

Επίσης, η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της άρνησης της κυβέρνησής της να προσκαλέσει, εξαρχής, σε περιφερειακή σύνοδο που έγινε στη Δαμασκό με θέμα το Ιράκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, τον ΥΠΕΞ του Ιρακινού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μη εκλεγμένο σώμα και δεν μπορεί να εκπροσωπεί έναν ολόκληρο λαό». Τελικά, πρόσκληση έγινε προς τη Βαγδάτη, αλλά το Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε, καθώς, όπως δήλωνε ο Ταλαμπανί, «ο τρόπος ήταν εξαιρετικά προσβλητικός, αφού ουσιαστικά καλούνταν ο Ιρακινός ΥΠΕΞ να μεταβεί στη Δαμασκό, μόνο για ενημέρωση και όχι για συμμετοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ