Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπαθούν να «σαρώσουν» τη χώρα ενόψει εκλογών

Κατοχικός με το δάχτυλο στη σκανδάλη στη Μοσούλη

Associated Press

Κατοχικός με το δάχτυλο στη σκανδάλη στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», δηλαδή στην ευρύτερη σουνιτική περιοχή νοτίως της Βαγδάτης, έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις τα τελευταία 24ωρα, ενώ σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται σε ορισμένα σημεία της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή για πολλοστή φορά η ελεύθερη είσοδος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, μια σειρά από ισλαμιστικές οργανώσεις, καθώς και μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «συνέχιση του Μπάαθ» απειλούν με κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων μετά «την άθλια φάρσα της συνόδου στο Σαρμ ελ Σέικ».

Οι πόλεις Τζαμπέλα, Λατιφίγια, Μαχμουντίγια, Γιουσουφίγια, Ισκαντιρίγια, Χάσουα και Μουσάγιεμπ βρίσκονται στο στόχαστρο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, που άρχισαν αμερικανικές δυνάμεις και ιρακινός στρατός από το βορρά και βρετανικές δυνάμεις από το νότο. Στην περίπτωση αυτών των πόλεων, οι κατοχικές δυνάμεις, αν και απέστειλαν μεγάλο αριθμό ανδρών (5.000 υπολογίζονται μόνον οι Αμερικανοί που συμμετέχουν), έχουν, μέχρι στιγμής, αποφύγει τη χρήση βαρέων όπλων και αεροπορικών επιδρομών, επιμένοντας ότι «θα κάνουν με ακρίβεια, επιμονή και υπομονή τη δουλιά τους».

Μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί συλλήψεις ή απώλειες, ούτε από την πλευρά των ανταρτών ούτε από την πλευρά των κατακτητών, ενώ δεν υπήρχε σαφής πληροφόρηση για το αν γίνονται μάχες ή όχι. Ανακοινώθηκε, όμως, ότι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιδρομές στη Μαχμουντίγια, στα περίχωρά της, αντάρτες σκότωσαν 1 Ιρακινό εθνοφρουρό και 2 ρουκέτες έπληξαν στρατόπεδο του βρετανικού τάγματος «Black Watch», που έχει προωθηθεί προς βορρά, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Στη Φαλούτζα, χθες, ένα νέο κομβόι του Ερυθρού Σταυρού θέλησε να εισέλθει, προκειμένου να επισκεφθεί, όχι μόνον ένα δρόμο όπως έγινε χθες και αποκλειστικά υπό την αμερικανική καθοδήγηση, αλλά ευρύτερα κομμάτια της πόλης. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες παραδέχτηκαν ότι σε ορισμένα σημεία της πόλης γίνονται μάχες. Στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ έγιναν 9 συλλήψεις.

Στο Κιρκούκ 1 Ιρακινός εθνοφρουρός σκοτώθηκε και 1 πολίτης επίσης από επίθεση ανταρτών, ενώ στη γειτονική περιοχή αλ Ισάκι, βρέθηκαν τα πτώματα ενός Ιρακινού επιχειρηματία και ενός συμπατριώτη του οδηγού, που φέρονταν να εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό. Στη δυτική Βαγδάτη, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί. Στη Μοσούλη, τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακάλυψαν νέα πτώματα, πιθανότατα, Ιρακινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους αντάρτες την περασμένη βδομάδα. Στην πόλη, χθες, αναπτύχθηκαν 1.200 Ιρακινοί στρατιώτες και άλλοι 1.600 εθνοφρουροί, χωρίς, όμως, να έχει διασφαλιστεί η ηρεμία.

Απειλούν με κλιμάκωση

«Με ενίσχυση των ενόπλων επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων, των συνεργατών και των πρακτόρων τους», θα απαντήσουν στην «άθλια φάρσα της διεθνούς διάσκεψης στο Σαρμ ελ Σέικ» μια σειρά ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως και τα απομεινάρια του κόμματος Μπάαθ, με κοινή ανακοίνωσή τους. Η ανακοίνωση κυκλοφόρησε, χθες, στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.faloja.com η οποία φιλοξένησε και φωνητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, φερόμενο ως το νούμερο ένα «δάκτυλο» της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Ο Ζαρκάουι κατηγορεί το μουσουλμανικό κλήρο σε όλες τις βαθμίδες του ότι «στην πλειοψηφία του εγκατέλειψε τους μαχητές και συνεργάστηκε με τους κατακτητές, τόσο στο Ιράκ, όσο και αλλού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ