Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός «οργασμός» ενόψει εκλογών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αισιόδοξος ότι «υπάρχει μια νέα ευκαιρία για το διάλογο και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Ο Σιλβάν Σαλόμ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανάπτυξη παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διενέργεια των εκλογών, αλλά απέφυγε επισταμένα να μιλήσει για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, εκτιμώντας ότι η παρουσία τους έξω από τις πόλεις «δεν εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ψηφοφόρων».

Ο Στρο δε συναντήθηκε, τελικά, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σαρόν, καθώς ο τελευταίος είχε πρόβλημα με τη φωνή του. Σήμερα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένος «να προωθήσει τον οδικό χάρτη», αναμένεται να συναντηθεί και με την παλαιστινιακή ηγεσία, δηλαδή τον Μαχμούντ Αμπάς και τον Αχμάντ Κορέι. Την Τρίτη, ανάλογες συναντήσεις είχε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, εντός των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των παρατάξεων, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί κάποια συγκεκριμένη συμφωνία. Χτες, η «Χαμάς» με ανακοίνωσή της απέρριψε την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν ούτε τα ελάχιστα από τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσαν 4 Παλαιστίνιοι, ζητώντας τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του τείχους στην περιοχή Τσουρ Μπάχερ, επειδή αποκόπτει τους κατοίκους από τις περιουσίες τους και δυσχεραίνει την καθημερινή τους ζωή. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίστηκε στο σκεπτικό ότι «η προσφυγή κατατέθηκε πολύ αργά χρονικά».

ΟΧΙ του Ισραήλ στη συριακή πρόταση

«Χείρα διαλόγου, άνευ όρων» απηύθυνε ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ προς την ισραηλινή ηγεσία, διά μέσου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, με τον οποίο συναντήθηκε χτες. Την πρόταση απέρριψε ανώνυμος αξιωματούχος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «προπαγανδιστικό τέχνασμα που γίνεται επειδή η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στη Συρία. Αν ήταν σοβαρή πρόταση διαλόγου θα διαβιβαζόταν διά μέσου των αρμόδιων διπλωματικών καναλιών, δηλαδή είτε από το Λευκό Οίκο είτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ