Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΧΙΛΗ
Γκρίνιες...

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε διπλωματικό επεισόδιο τείνει να εξελιχθεί το περιστατικό «κλοτσοπατινάδας» με Αμερικανούς πράκτορες και τη χιλιάνικη ασφάλεια μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο που «έληξε» με την παρέμβαση Μπους, ο οποίος «τράβηξε» τον πράκτορά του από τον αστυνομικό κλοιό, κατά την αυλαία της Συνόδου των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC). Σύμφωνα με το BBC ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Χιλή επέδωσε χτες στο χιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών νότα με τον «προβληματισμό του» αναφορικά με τη μη τήρηση της συμφωνίας και των διαδικασιών που είχαν συμφωνηθεί με την αστυνομία της Χιλής στο πλαίσιο της επιχείρησης ασφάλειας.

Τον πρέσβη Κρεγκ Κέλι κάλυψε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «άριστες» και ότι το θέμα έχει κλείσει. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, άλλο ένα σημείο έντασης ήταν και η ματαίωση εκ μέρους του Προέδρου της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, του προγραμματισμένου επίσημου δείπνου προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, εξαιτίας της έντονης δυσαρέσκειας των αρχών της Χιλής για τις τακτικές και τους ανιχνευτές μετάλλων που εφάρμοσαν οι πάνοπλοι σωματοφύλακες του Τζ. Μπους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε να κατασκευάσει μία ακόμα ειδική φυλακή προκειμένου να εκτίσουν εκεί τις ποινές όσοι στρατιωτικοί κριθούν τελικά ένοχοι για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού ήδη αρκετά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», την περασμένη βδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στην αμνήστευση του Μανουέλ Κοντρέρας, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Πινοτσέτ. «Αυτό που δε θέλουμε να συμβεί είναι να έχουμε καταδικαστικές αποφάσεις και να μην έχουμε πού να βάλουμε τους καταδικασθέντες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Φρανσίσκο Βιδάλ. Υπενθυμίζεται ότι τα χρόνια της δικτατορίας του Πινοτσέτ επισήμως τουλάχιστον 1.200 Χιλιανοί έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι περίπου 450 αντικαθεστωτικοί κατέληξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού προηγουμένως βασανίστηκαν από τη μυστική αστυνομία (DINA) του καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ