Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Επεισοδιακή καταστολή διαδήλωσης έξω από τη SHELL

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Με «βροχή» τοξικών δακρυγόνων ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν χτες στο κέντρο του Πορτ Χαρκούρτ της νότιας Νιγηρίας τη διαδήλωση μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν έξω από τα γραφεία του πετρελαϊκού ομίλου SHELL για τις μεθόδους τρομοκρατίας που ασκούν στον τοπικό πληθυσμό «δυνάμεις ασφαλείας» που έχουν αναλάβει τη φρούρηση εγκαταστάσεων της εταιρίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εξαιτίας των δακρυγόνων, δεκάδες από τους διαδηλωτές αντιμετώπισαν προσωρινώς αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Την κινητοποίηση οργάνωσε το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι (MOSOP). Σύμφωνα με τον αρχηγό της οργάνωσης, Λέντουμ Μίτε, η (από τον Αύγουστο) ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στη γη του λαού των Ογκόνι (Δέλτα του Νίγηρα) είναι προάγγελος της επανέναρξης των γεωτρήσεων του πολυεθνικού πετρελαϊκού ομίλου... Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρίας στο Λονδίνο αρνήθηκε πως προγραμματίζεται η επανέναρξη των γεωτρήσεων πετρελαίου στη γη των Ογκόνι, που έχουν, όπως είπε, σταματήσει από το 1993, και ισχυρίστηκε πως ο όμιλος «επιδιώκει τη συμφιλίωση με το λαό της περιοχής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ