Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα φονική επίθεση «χάλασε» τη φιέστα

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε χθες, όταν εξερράγη βόμβα, καθώς περιπολούσαν στην Ντεχ Ραγούντ, 400 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χαλάσει το «κλίμα ευφορίας» που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν ο «πρόεδρος» Καρζάι και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης ανδρεικέλων στην Καμπούλ, εξ αφορμής της «απελευθέρωσης», υπό μάλλον αδιευκρίνιστες συνθήκες, τριών στελεχών του ΟΗΕ που κρατούνταν όμηροι μιας οργάνωσης αποσχισμένης από τους Ταλιμπάν, του Στρατού των Μουσουλμάνων, επί 29 μέρες.

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι δύο στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης των ΗΠΑ τραυματίστηκε», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός ταγματάρχης Μαρκ ΜακΚαν, ενώ το Ασοσιέιτεντ Πρες συμπλήρωσε πως ο τραυματισμένος στρατιώτης βρίσκεται νοσηλευόμενος σε σταθερή κατάσταση σε αμερικανική στρατιωτική βάση, που δεν κατονομάστηκε. Συνολικά, σύμφωνα με αμερικανικές επίσημες πηγές, καταμετρώνται 110 θάνατοι Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν από το 2001 - αριθμός «λογικός», αφού επιλέχτηκε η «λύση» της επιστράτευσης, για την ακρίβεια της ενοικίασης, των πολεμάρχων. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, οι Αμερικανοί «ανησυχούν», διότι οι Αφγανοί μοιάζουν να «μαθαίνουν» από την πολύ αποτελεσματικότερη ιρακινή αντίσταση.

Η εξέλιξη «χάλασε» τη φιέστα του Καρζάι, ο οποίος σχεδίαζε να επωφεληθεί του «θαυμάσιου αισθήματος» των ομήρων που απελευθερώθηκαν, σε μια «περιφανή νίκη επί της τρομοκρατίας» (γενικώς), όπως τη χαρακτήρισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ο πρώτος από το τρίο, ο Φιλιππινέζος διπλωμάτης Ναγιάν, ήδη, αποχώρησε αεροπορικώς με ένα αντίτυπο των απομνημονευμάτων του Μπιλ Κλίντον για δώρο. Οι άλλες δύο όμηροι, η Κοσσοβάρα και η Βορειοϊρλανδή, αναμένεται να αποχωρήσουν τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ