Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
H CIA στο Πεντάγωνο;

ΚΡΟΦΟΡΝΤ Πολιτεία του ΤΕΞΑΣ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντολή στη CIA και στο FBI να ενισχύσουν και να αυξήσουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών, όπως συστήνει και η επιτροπή για τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ενώ παράλληλα ζήτησε από τα υπουργεία και τη CIA να απαντήσουν στο ερώτημα εάν «οι παραστρατιωτικές επιχειρήσεις που τώρα ελέγχονται από τη CIA θα έπρεπε να περάσουν στον έλεγχο του υπουργείου Αμύνης»...

Οι εντολές, που υπεγράφησαν την περασμένη βδομάδα και δημοσιοποιήθηκαν από το Λευκό Οίκο, ζητούν από τη CIA να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των πρακτόρων που εργάζονται για τη στρατολόγηση αλλοδαπών κατασκόπων και συντονίζουν επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Κατά το Reuters, το FBI, σύμφωνα με την εντολή του Αμερικανού Προέδρου, πρέπει εντός 90 ημερών να ενεργοποιήσει όλο το δυναμικό του, με στόχο να μπορεί πιο αποτελεσματικά να αποτρέπει και να προλαμβάνει τρομοκρατικές απειλές κατά των ΗΠΑ. Επίσης, σε υπόμνημά του προς τη CIA, ο Τζορτζ Μπους δίνει εντολή στον διευθυντή Πόρτερ Γκος να υποβάλει εντός 90 ημερών έναν λεπτομερή προϋπολογισμό και ένα σχέδιο λειτουργίας, αφού αυξηθεί ο αριθμός των πρακτόρων.

Εν τω μεταξύ, το BBC μετέδωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον το Πεντάγωνο είναι σε θέση να αναλάβει τη μυστική παραστρατιωτική μονάδα της CIA. Η αρχική πρόταση έγινε από την επιτροπή που ερευνά τα αίτια των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στις μυστικές υπηρεσίες. Πάντως, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμφσελντ εμφανίζεται να μη συμφωνεί απολύτως με τις πιθανές αλλαγές. Για τους αναλυτές, πρόκειται για μια ακόμη «κλασική περίπτωση» του πολέμου που μαίνεται στην Ουάσιγκτον.

CIA: Τα πυρηνικά του Ιράν

Προγράμματα για την παραγωγή πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων είχε αναπτύξει το περασμένο έτος η ιρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα της CIA, ενώ έρευνες για πυρηνικά, σε αρχικό όμως στάδιο, φαίνεται ότι έκανε και η Αλ Κάιντα, πάντα κατά τη CIA.

Στην εξαμηνιαία έκθεση της CIA προς το αμερικανικό Κογκρέσο σημειώνεται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στηρίχτηκε στις γνώσεις του Πακιστανού επιστήμονα Α. Κ. Χαν: «Το δίκτυο του Χαν παρέδωσε στο Ιράν σχέδια παλαιότερων πακιστανικών αντιδραστήρων αλλά και πιο προηγμένων. Η Τεχεράνη προσπαθούσε να βελτιώσει τα συστήματα προώθησης και αναζητούσε υλικά, εκπαίδευση και εξοπλισμό στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Βόρεια Κορέα και την Ευρώπη».

Οσον αφορά «στην Αλ Κάιντα, έγγραφα που είχαν βρεθεί στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι η οργάνωση αυτή είχε προχωρήσει σε μια στοιχειώδη έρευνα», όμως παραμένει ασαφές τι έκταση είχε λάβει το πρόγραμμά της», καθώς επίσης ότι ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας Μπασίρ αλ-Ντιν Μαχμούντ «συναντήθηκε με τον Μπιν Λάντεν», παρέχοντας σημαντική βοήθεια στο τρομοκρατικό δίκτυο.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η ΛΔ Κορέας και η Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ