Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αξονας επέμβασης ΗΠΑ - Βρυξελλών »

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε στο Βερολίνο ότι συμμερίζεται την εκτίμηση του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (OSZE) ότι στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έγιναν ομαδικές νοθείες.

Ο ΥΠΕΞ Γιόζεφ Φίσερ, όπως και όλοι οι άλλοι ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ, κάλεσαν τους αντίστοιχους πρεσβευτές της Ουκρανίας στα υπουργεία Εξωτερικών και απαίτησαν απ' αυτούς να γίνει νέα αρίθμηση των ψήφων και επανεξέταση των εκλογικών καταλόγων.

Η «Γιούγκε Βελτ» (24/11) γράφει σχετικά σε κύριο σχόλιο: «Περιφρονώντας χονδροειδώς την επιταγή της μη ανάμειξης, ο άξονας Ουάσιγκτον - Βρυξελλών από την αρχή πήρε το μέρος εκείνου του κόμματος που συντάσσεται υπέρ της Δύσης. Κήρυξε τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές σε μοιραία εκλογή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Και σε καμιά περίπτωση δε θέλει να χάσει αυτή την εκλογή. Ακόμα πριν το μέτρημα των ψήφων ήταν δεδομένο: Αν κερδίσει ο ευνοούμενος του ηγεμονικού καρτέλ, τότε έχει κερδίσει η δημοκρατία κατά του αυταρχισμού. Αν, όμως, χάσει αυτός, τότε πρέπει να έχουμε σαν αφετηρία ότι έγινε χονδροειδής νοθεία της θέλησης των εκλογών... Κατά παράδοξο τρόπο, η Ουκρανία ίσχυε για τη Δύση σαν κάπως μοναδική δημοκρατική χώρα ανάμεσα στα κράτη που διαδέχτηκαν την ΕΣΣΔ. Παρ' όλα αυτά, η Δύση έπαιξε τα πάντα στο χαρτί μιας "δημοκρατικής" αλλαγής εξουσίας στο Κίεβο. Γι' αυτό δεν πρόκειται για τη δημοκρατία, αλλά για τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (της Ουκρανίας). Οι "φιλορώσοι" πρέπει να απομακρυνθούν από την εξουσία, ώστε να διευρυνθεί η "ζώνη εξυγίανσης" κατά της Ρωσίας. Το τελευταίο κενό που θα έμενε, θα ήταν πια μόνο η Λευκορωσία. Στο κύριο ζήτημα της εδραίωσης της ιεραρχικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων σύμφωνα με τη φόρμουλα G8 πλην 1 (εννοεί τη Ρωσία - Θ.Β.) οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον είναι εντελώς σύμφωνες».

Σε πρωτοσέλιδο η ίδια εφημερίδα περιγράφει τη χονδροειδή ανάμειξη των ΗΠΑ στην ουκρανική εκλογή με την παρουσία στο Κίεβο του γερουσιαστή Richard Gu Lugar, προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου Μπους, που προετοιμάζει σκηνικό αλλαγής, όπως έγινε στη Γεωργία. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Τζιμ Χάιντζ, ανταποκριτής του πρακτορείου ΑΡ επιβεβαίωσε ότι στις δύο αυτές περιπτώσεις (Ουκρανία και Γεωργία - Θ.Β.) η δυτικά προσανατολισμένη αντιπολίτευση χρησιμοποίησε σαν συμβούλους «ακτιβιστές» από τη Σερβία, «που ανέτρεψαν τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Επίσης, ο Λεχ Βαλέσα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Γιουστσένκο και μεταβαίνει στο Κίεβο «για μια οριστική νίκη της δημοκρατίας».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ